Plesalnica Bohinj, kjer se v čarobnem svetu plesa združita duša in telo

V Plesalnici Bohinj plešejo in ustvarjajo tudi Sara Medja …

V Plesalnici Bohinj vzgajajo plesalce in plesalke že deset let. Njihov slogan je "sMejmo se!", in tega se tudi držijo. "Smeh in zabava sta prisotna na vsaki vadbi," pravi strokovna vodja Slavi Martinovič. Cilj Plesalnice Bohinj je ustvarjanje in uprizarjanje plesnih predstav. Primarno je uživanje v plesnih nastopih in predstavah, tekmovanje pa je po besedah Martinovič stranska dejavnost.

… Neža Ribnikar …
Seveda pa imajo dekleta, ki želijo tekmovati, tudi to možnost. "V Plesalnici organiziramo za tekmovalce dodatne treninge, s katerimi lahko konkurirajo tekmovalcem na kvalifikacijskih turnirjih in državnih prvenstvih. Na tekmovanjih ni cilj zmaga, ampak pridobitev samozavesti in dobre samopodobe. Seveda, če pride do zmage oziroma do dobrega uspeha, se tega veselimo. Želimo le, da imajo naši plesalci zdrav odnos do tekmovalnosti," pojasnjuje njihova šefica. 
… Tea Horvat …
Najstarejše plesalke so zaključile s srednjo šolo, zdaj jih čaka vpis na fakulteto in začetek študijskega obdobja. V naslednji sezoni bodo prevzele nekatere od skupin, saj so si z leti pridobile dovolj izkušenj in kreativnosti za ustvarjanje novih plesnih točk oziroma koreografij. Opravile bodo tudi izpit za vaditelja plesa. Na dodatno plesno izpopolnjevanje jih je Martinovičeva peljala v London, v Pineapple Dance Studio. "V tem obdobju veliko plesalk preneha plesati. To se pogosto zgodi. Pri nas v Plesalnici želimo omogočiti tem dekletom nadaljevanje plesne vadbe, tudi v tekmovalni smeri, če želijo, ali samo rekreativno, z nastopi in predstavami. Za njih so predstave in nastopi manj obremenjujoči, predvsem zato, ker so priprave na predstave manj zahtevne. Predstave imamo v mesecu decembru "VESELI DECEMBER" in marcu "MESEC VSEH ŽENSK"," razlaga Slavi.
… Maja Osojnik …
Plesalke si na vadbi pridobijo zelo dobro tehnično znanje jazz baleta, v vadbo vključujejo še elemente gimnastične akrobatike, poudarek je na telesnem izražanju oziroma govorici telesa, telesni drži, samozavesti in samozaupanju. Po zaključeni vadbeni sezoni potrdijo pridobljeno znanje na nastopih, predstavah in tekmovanjih.
… Nika Horvat …
Za plesni in osebnostni razvoj plesalk ter plesalcev Plesalnice Bohinj ima zagotovo največ zaslug prav njihova strokovna vodja Slavi Martinovič. Sama se je prej ukvarjala s športno gimnastiko, za katero je "dihala in živela" deset let. Bila je članica državne reprezentance, tekmovala na evropskih, balkanskih in svetovnih prvenstvih. Po težki poškodbi pa se je njena gimnastična pot žal končala. V Plesni šoli Urška je svojo športno pot nadaljevala s plesom, pozneje v Plesnem Klubu Wolfy, pri trenerju in koreografu Damjanu Gorjupu.
… punce so uspešne tudi na tekmovanjih …
Leta 2003 jo je k  sodelovanju povabil Jadran Živkovič. "Jadran Živkovič je oseba, ki ima zelo pomembno mesto v mojem življenju, saj me je v štirih letih najinega sodelovanja naučil ogromno, mi svetoval, predvsem pa pomagal, da pri plesu in koreografiji izrazim vse, brez ovir in predsodkov. Naučil me je, kako razumeti človeka, še posebej otroke, na katere neposredno vplivam. Plesno znanje, novosti in ideje dobim predvsem v Londonu, v plesnem centru "Pineapple dance studio". Velik navdih pri ustvarjanju in koreografijah mi predstavljajo plesne in baletne predstave. Mirjam Podobnik, s katero tudi danes sodelujeva, je imela velik vpliv name. Bila je moj trener, mentor. Njene koreografije so fantastične, saj izražajo nekaj globljega, nekaj, kar se ne da opisati z besedami. Lahko jih začutiš. Všeč mi je, kako pionirskim koreografijam doda igrivost, hudomušnost, predvsem pa veselje. Članskim pa, poleg težkih obratov in skokov, pridih senzibilnosti in mistične energije," je svojo plesno pot opisala Martinovičeva in ob tem razkrila svoja občutja o plesu: "Ples? Je gib telesa … katerega prepoji glasbeni opoj … ki pleše kot svila v vetru … kot šelestenje listov … ki občuti barvo glasbe … kot barve jesenske mavrice … To je ples!"
… za vse plesne uspehe pa ima zagotovo največ zaslug Slavi Martinovič …
Slavi Martinovič je bila in je še vedno trenerka številnim plesalkam in plesalcem, kot so Nika Horvat, Vesna Urek, Tina Vunjak, Ana Osojnik, Ariana Dežman, Sara Medja, Nastja Smukavec, Teja Horvat, Arnika Matko Juvančič, Sabina Pajmon, Matic Bezjak … "Ples je lahko metafora za naše življenje, za odnos do sebe in drugih, je pa tudi ples kot ples, ki se ga učimo na plesnih tečajih ali ko plešemo sami s seboj po svojih lastnih občutkih. Ples je neka notranja sila, ki te vodi in usmerja, ti daje smisel življenja in vizijo prihodnosti. Predajajmo se taktom glasbe in občutkom, ki nas izpolnjujejo. Prepustimo se, da nas ples začara in odnese v globine senzibilnosti in seksapila, da nas popelje v svet domišljije, tja daleč v  imaginarno, tja, kjer se stikata duša in telo," meni plesalka in trenerka.
… ki je svoje varovanke na dodatno plesno izpopolnjevanje peljala tudi v London (na sliki Tina Božič in Vesna Urek) …
Treba pa je tudi priznati, da so bile bohinjske plesalke na zadnjem državnem prvenstvu v modernih tekmovalnih plesih izjemno skladno oblečene, pa tudi koreografsko so kar nekoliko odstopale od ostalih udeleženk. Priplesale pa so si šest kolajn.
Bohinjke so si priplesale šest kolajn na zadnjem državnem prvenstvu v modernih tekmovalnih plesih. Na fotografiji jazz formacija z naslovom Recover.
View Gallery 9 Photos