Pari izginjajo. Prišla je ura resnice. In nova generacija plesnih parov.

Volodimir Nielienson in Naja Dolenc bi po mnenju nekaterih morala biti zmagovalca.

Športna hiša Osnovne šole Radlje ob Dravi je bila v soboto prizorišče državnega prvenstva v standardnih plesih. Na plesnem parketu je tekmovalo petinštirideset parov iz štirinajstih plesnih klubov. In prvič v moji dolgi zgodovini poročanja s teh tekmovanj so funkcionarji Plesne zveze Slovenije priznali, da je število parov skromno in da je očitno kriza "usekala" tudi po slovenskem plesu. Še nekaj let nazaj, ko se je število plešočih parov vsako leto manjšalo za najmanj pet do deset, so bile kritike na moje zapise realnega stanja neusmiljene. Danes ni več nobenega dvoma, da se mladina ne odloča več za treniranje tega lepega oziroma najlepšega dvoranskega športa.

Drago Šulek in sodniška ekipa državnega prvenstva v standardnih plesih.
Odhajajoči predsednik plesne zveze Drago Šulek meni, da so tudi nekako prisiljeni sami organizirati državna prvenstva: "Težko je dobiti organizatorja. Kriza je naredila svoje in se zdi najbolje, da tako ohranimo najboljši nivo. V letošnjem letu nas čakajo kar velike spremembe, tu in tam kakšna pozitivna, ampak v glavnem nepozitivna. Žal. Izgubili smo najboljši par, kolikor vem, sta Miha Vodičar in Nadija Bičkova, zaenkrat nehala, Nadija je šla svojo privatno pot, Miha pa je danes na tekmi in bo menda povedal uradno, kako in kaj. Nič kaj dobrega se nam ne obeta. Imamo en dober perspektiven par zadaj, ki je mednarodno sestavljen, tu mislim Najo Dolenc in Volodimirja Nieliensona, imata kar nekaj možnosti, če bosta nadaljevala tako, kot sta začela. Smo obsojeni na to, da se pojavi kakšna zvezda. Ampak saj nismo edini. Poglejte Nemce, ki so nekako pri vrhu. Oni vse pare uvozijo. Po svojem občutku lahko rečem, da sem videl nekaj parov, ki so talentirani, se pa vprašam, zakaj ljudje nič ne trenirajo. Mi smo trenirali vsak dan. Če ne treniraš vsak dan in to prav, rezultatov ni. Ta šport je za to pretežek."  Marca Dragu Šuleku poteče tudi mandat predsednika Plesne zveze in ne bo več kandidiral. Pravi, da je bilo dovolj, da je treba svežih moči. A kandidaturo za novega predsednika je oddal edino Zoran Kljun, zdajšnji podpredsednik. Mladi ali pa malo manj mladi se očitno še ne vidijo v pisarni Plesne zveze.
DJ Miha Žerjav in voditeljica prireditve Staša Berkopec.
Na državnem prvenstvu, ki ga je nekoliko nespretno in zatikajoče vodila Staša Berkopec, nekdanja plesalka, za glasbo pa je dobro poskrbel plesalec Miha Žerjav, se je seveda govorilo o nehanju plesanja Mihe Vodičarja in Nadije Bičkove. S tem Plesna zveza izgubi tudi dotok finančnih sredstev, ki prihajajo iz Olimpijskega komiteja za par svetovnega ranga. "Suša bo samo pri funkcionarjih, pri plesalcih se to ne bo poznalo, ker se to že do sedaj ni," mi je vzkliknil eden od staršev. Miha pa ni bil pripravljen podati uradne izjave in je zatrdil, da z Nadijo v tem tednu sporočita, kako in kaj sta se odločila. Vse bolj glasne so seveda govorice o Nadijini nosečnosti, Miha pa naj bi že intenzivno iskal novo soplesalko. A očitno bo treba počakati na kaj več kot samo naj bi …
Župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik (desno) s častnima občanoma Maksom in Vlado Sušek.
Zato je bil članski finale, v katerem je plesalo šest parov, razburljiv, ker sta Volodimir Nielinson in Naja Dolenc (PK Pingi) pokazala odličen nastop, a sta po odločitvi sodnikov končala na drugem mestu. Lani starejša mladinca, deveta na svetu v latinu in šesta v kombinaciji, letos pa člana sta po koncu tekme komentirala: "Velik preskok, drugi občutki, druga konkurenca, drugo plesanje, drugi ljudje, enaka midva v drugačnem plesu. Glede na to, da je bila samo ena runda, se je bilo težko ogreti, in midva sva zelo zadovoljna. S prvim parom smo dobri prijatelji in odgovornost nastopov v tujini bo velika." A ko smo zapuščali dvorano in smo se srečali z Najinimi starši, pa zadovoljstva pri njih ni bilo videti. Ravno nasprotno. Robert Dolenc je bil precej ogorčen in nikakor ni bil zadovoljen z drugim mestom. "Popoldne sem ti rekel, da vem, da bosta druga, a to, kar sta pokazala na parketu, je bilo za zmago. Naj kar imajo svoje pare, mi bomo plesali za Ukrajino (Volodimir prihaja iz Ukrajine, op. a.), če bo treba, bom kar odpovedal evropsko prvenstvo, na katerega smo že prijavljeni. Sem tudi Alenki (Bohak, trenerka Naje in Volodimirja ter prvouvrščenega para, op. a.) to povedal. Mi se tega ne gremo več …," se je hudoval Robert. A prepričana sem, da so se hitre misli že razkadile. Da sta si zaslužila prvo mesto, so menili tudi nekateri sodniki in plesni pedagogi.
Državna prvaka med člani Tine Kranjc in Saša Ul.
Državna prvaka Tine Kranjc in Saša Ul (PK Pingi) sta ju premagala v štirih plesih, edino pri tangu so ju sodniki sodili na drugo mesto. Seveda ju čaka težka naloga, saj slediti Mihi in Nadiji ne bo lahko: "Sigurno bo težko doseči njune uspehe, ampak se bova potrudila.To je tudi najina želja – čim boljše uvrstitve. Fokus bo predvsem čim bolj se približati top petdesetim parom oziroma deseterici na svetovni lestvici bolj kot pa uvrstitev na svetovnem prvenstvu." Je pa imela Saša eno najlepših oblek državnega prvenstva, viola-rumeno kreacijo je skreirala Saša Pust.
Državna starejšemladinska prvaka Ivan Jarnec in Ana Ekart.
Starejšemladinska kategorija je štela trinajst parov in prepričljivo sta zmagala Ivan Jarnec in Ana Ekart iz Pingija. "Bila sva zelo pozitivna in misli so bile usmerjene samo v to, da dobro odpleševa in pokaževa publiki, da sva najboljša."
Jan Hafner in Pina Eržen, prvaka med maldinci.

Starejši mladinci in mladinci so edini odplesali polfinale. Med mladinci je plesalo osem parov, zmaga pa je odšla v roke Janu Hafnerju in Pini Eržen (ŠRKD Diamant), ki sta lani zaključila afero neodhoda na svetovno prvenstvo, za katerega so ju ogoljufali funkcionarji Plesne zveze Slovenije, ko so narobe sešteli njune rating točke in se zato niso počutili niti najmanj krive. "Takih stvari ne vem, če bova pozabila, ker je to stvar, ki se ti zgodi v življenju in ti ostane, ampak je treba iti naprej z glavo pokonci. Najbolj naju je prizadel način, kako so to naredili. Za to državno pa sva veliko trenirala in dala poudarek standardu in sva zadovoljna in zelo vesela," sta komentirala Pina in Jan, ki sta zmagala v vseh petih plesih.
Jan Ravnikar in Veronika Kajin, zmagovalca med mlajšimi mladinci.
Med mlajšimi mladinci je plesalo sedem parov in odplesali so samo eno rundo. Žan Ravnikar in Veronika Kajin iz PK Urška sta zmagala v štirih plesih, le v angleškem valčku sta morala priznati premoč drugouvrščenemu paru Maru Vranaričiču in Sari Fruhauf iz KPK Devžej.
Sodnik Fredi Novak.
Sodniška ekipa, ki je sodila prvenstvo, je bila v sestavi: Nataša Ambrož, Alenka Bohak, Mirko Herman, Brane Križnar, Fredi Novak, Marko Vodnik in Marko Tumpej. Drago Šulek je bil še v funkciji delegata in glavnega sodnika prvenstva. Fredi Novak, ki je običajno brez dlake na jeziku, je bil tudi tokrat odkrit v izrečenih besedah: "Člani in starejši mladinci OK, ampak pod šestnajst let katastrofa. Nobene tehnike, nobene osnove, nobenih stopal … pari premalo trenirajo za tako težke koreografije. Pari v kategorijah pod šestnajst let vemo, kje bodo končali na svetovnem prvenstvu, prvi od zadaj. Res sem razočaran. Sojenja ne morem komentirati, ni etično, da ocenjujem svoje kolege. V članski konkurenci so trenutno pari premladi, da bi lahko kaj dosegli. Morajo veliko trenirati … Kar se tiče Mihe in Nadije, sem že večkrat rekel, da nista napredovala tehnično v zadnjih letih nič. Delujeta na tem, kar sta se nekoč naučila in to sta do sedaj dobro izrabljala."
Pionirska zmagovalca Glib Paršakov in Kiara Rosa Švarc.

Pet pionirskih parov se z razmišljanji Fredija ne bo obremenjevalo in zmage sta se res razveselila Glib Paršakov in Kiara Rosa Švarc. Slednje se boste spomnili kot energične plesalke z lanskega pilotnega projekta, njen soplesalec Glib pa se je zatekel v Slovenijo iz Ukrajine. "Sem smo prišli, ker pri nas je vojna. Doma sem plesal že 32 tekem," je zaupal simpatični Glib, ki s Kiaro pleše za Urško.
Mlajša pionorska zmagovalca Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martić.

Lani na državnem prvenstvu nismo imeli tekmovalcev, zato sta dva para med mlajšimi pionirji že skoraj množica. Tim Stajan je s Taniso Potočnik Martić iz Sambe premagal Erika Miheliča in Saro Jelenc iz PK Jasmin Kočevje. Simpatična Sara v zeleni obleki je bila tudi ena najbolj zavzetih pobiralk kristalov, ki običajno padajo s tekmovalnih oblek.
Zakonca Preininger sta obranila naslov državnih prvakov med seniorji 2.

Seveda so tekmovali tudi seniorji in profesionalci. V kategoriji seniorji 2, torej starost od 45 do 55 let, sta zmagala zakonca Robert in Simona Preininger, ki sta premagala klubska kolega Boruta in Hermine Pinter. Oba para plešeta za PK Podčetrtek.
Barbara in Vitam Kodelja tekmujeta v skupini profesionalni plesalci seniorji.

Med seniorje profesionalce pa sta prestopila tudi zakonca Vitam in Barbara Kodelja. Pred dvema letoma sta dosegla tudi svoj največji uspeh in postala svetovna prvaka v kategoriji seniorji 3. Vitam in Barbara živita v Berlinu, v Slovenijo pa pripotujeta samo zaradi državnega prvenstva, kjer plešeta za PK Pingi. To je pač vstopnica za svetovna in evropska prvenstva.
Miša Cigoj in Nika Bagon sta prišla, odplesala in odšla.
Na mimohodu vseh plesnih parov pa ni bilo edinega profesionalnega članskega para, Miše Cigoja in Nike Bagon (PK Ajdovščina), in prepričana sem bila, da ju na tem prvenstvu ne bo. A Miša in Nika sta "uletela" skoraj direktno z nastopa v Italiji, Miša je med quickstepom  dobesedno odletel po plesišču oziroma se spotaknil in zaključil nastop v svojem improvizacijskem stilu. "Nisem imel montiranih zimskih gum (smeh). Res sva priletela na državno prvenstvo in takoj tudi greva dalje na nastop v Ancono. Lani sva bila tretja na svetovnem prvenstvu v kombinaciji, kako bo letos, ne veva, ker tudi pri nas imamo določene probleme. Vedno poudarjam, da brez treniranja ni rezultatov in ples je šport, za katerega potrebuješ res dosti časa, da lahko pride do uspeha. Danes pa bi vse radi dosegli na hitro, pa ne gre," sta zaključila Miša in Nika.
Nekdanji plesalec Andrej Škufca se podaja v sodniške vode.
Ob parketu smo srečali tudi nekdanjega plesalca Andreja Škufco, ki je "treniral" sojenje. Pripravlja se namreč na opravljanje sodniškega izpita. In res ne bo daleč od resnice stavek, ki ga starši ponavljajo v zadnjem času, da bo več sodnikov kot plesnih parov.
Sodnik Marko Vodnik pravi, da se nam pišejo temni časi. Tudi jaz sem zaskrbljena … (foto. Ksenija Ostrelič)

Zaključne besede državnega prvenstva pa naj pripadejo sodniku Marku Vodniku: "Na tem državnem prvenstvu smo prišli do tega krutega spoznanja, da nekaj časa vrhunskih rezultatov v svetu ne bomo imeli. Miha in Nadija sta nas razveseljevala z dobrimi uvrstitvami. Bili smo poleg svetovnih prvakov pozicionirani v finale, polfinale. Tudi z rezultati pri starejših mladincih smo imeli uvrstitve v finale, polfinale To obdobje se je sedaj zaključilo. Rabili bomo kar nekaj let, da bomo prišli do polfinala.Takšna je kruta realnost. V svetu je ogromno dobrih parov. Borba je huda. Vsi si želijo uspeh. Nekatere države imajo še vedno podmladek, pri nas smo žal v tem obdobju naredili premalo za to, da bi imeli veliko parov. Tudi kakšna je pot do veliko parov, ne vem. Bodo tisti, ki so zadolženi za to, našli kakšno rešitev. Saša Ul in Tine Kranjc bosta lahko zelo vesela, če bosta prišla do četrtfinala evropskega ali svetovnega prvenstva. To je v tem trenutku kar težko dosegljiv cilj."
Dosedanji predsednik plesne zveze WDSF Carlos Freitag je v soboto odstopil s položaja.

Vse, česar nisem zapisala, pa si lahko ogledate v reportaži z državnega prvenstva, ki bo premierno na sporedu v torek, 26. 1., ob 22.00 na TV3 Medias. Ponovitvi pa bosta v soboto, 30. januarja, ob 11.30 in v torek, 2. februarja, ob 10.30. Se je pa na dan državnega prvenstva zgodil premik tudi na na vrhu mednarodne plesne zveze WDSF. Odpoved predsednika je prišla s strani Carlosa Freitaga in nemudoma ga je nadomestil dosedanji podpredsednik Lukas Hinder. Pretresi in spremembe torej na vseh ravneh.
Po običaju pripisujem. Spoštovani komentatorji: pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

View Gallery 17 Photos