Pa smo odvibrirali. Že drugič.

Mednarodne plesne delavnice pod umetniškim vodstvom Magdalene Reiter so potekale proti koncu avgusta tako kot lani in znova vabile ter razveselile vse, ki komaj čakajo delavno plesno jesen. Okoli osemdeset tečajnikov je pridno vadilo v času od 24. do 30. avgusta v treh dvoranah z mednarodno priznanimi pedagogi tako domačimi kot gostujočimi. Vibra je ponudila plesno vadbo začetnikom,  ljubiteljem in profesionalcem.

Vibra je prostor druženja in raziskovanja različnih plesnih zvrsti, kot je …
Jutranje baletne ure, ki jih je vodil solist ljubljanskega baleta Lukas Zuschlag, so obiskovali tudi znani obrazi sodobnih plesalcev, tudi tisti nekoliko manj vešči v baletni tehniki in tisti, ki so že na poti možnega bodočega poklica. Prvi skupini je bilo kar lepo slediti v kombinacijah vaj v počasnejšem tempu in eleganci adagio, v kombinaciji skokov in hitrejšega ritma. Tudi učitelj Lukas je bil zadovoljen s skupino, ki je tekoče in dobro povezovala njegove baletne kombinacije. Baletna vadba se je začela ob 9.30 in končala ob 11. uri v plesni dvorani Baobab, kjer poteka program aktivnosti Kulturno umetniškega društva Baobab, v organizaciji in pod umetniškim vodstvom Maše Kagao Knez.
… balet …
Pred leti je to dvorano odkril Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, in so se vrstili ter polnili plesni seminarji, ko je stavba nosila še ime Hiša plesa. "In zakaj je JSKD opustil plesne delavnice v Ljubljani," se sprašuje  direktorica Vibre Magda Reiter, "ko pa je več kot očitno, da plesalci potrebujejo  predpriprave na novo gledališko sezono?" Verjetno ni dvoma, da je bil v ospredju večno pereči problem, in to je cena tovrstnih dvoran, na drugi strani pa višina dodeljenih finančnih sredstev za plesno področje pri JSKD. Zato so se v novem tisočletju poletne plesne delavnice iz Ljubljane preselile najprej v Maribor in potem še v Šempeter pri Novi Gorici, kjer so bili pogoji veliko ugodnejši tako glede obstoječih večnamenskih dvoran kot cenovno, in glede na številčnost udeležencev.
… modern …

Istočasno kot poldruga ura Baleta I in II je tekla še delavnica gnetljivega prebujanja ali telesnega ugodja in meditacije FIT TRIO/pilates, franklin, joga pod vodstvom Katre Kodele. Vadba je potekala v dvorani Vitkar točno nasproti dvorane Baobab, kjer domuje Plezalni klub in ne manjka ne tramov ne vrvi ter drugih zanimivih naprav. Je zelo uporaben prostor, ki očitno navdihuje tudi koreografa in plesalca Braneta Potočana skupaj z njegovim timom akrobatskih plesalcev fizičnega gledališča. Tu je potekala še ura Modern I Kjare Starič Wurst. Po ogledih vadbenih programov se zlahka ugotovi, da se plesne raznolikosti  in trendi vse bolj med seboj prepletajo, seveda po izboru in usmeritvi pedagogov.
… partnering …
Kjara je plesalkam, ki so sledile njeni plesni vadbi, ponudila natančno razčlenitev gibov od vzroka do posledice, od začetnega vzgiba do zaključka gibalnega zaporedja, ki pripelje do določene pozicije, ena teh pa je, kako se spustiti iz stoječega položaja do tal v konstrukciji gibalnih zaporedij,  da je videti naravno, neboleče, lahkotno in plesno. Za vse, ki so se želeli uriti v stilu njene zahtevne plesne tehnike, fuzije baleta, hortona in moderna, je tekla vadba Modern II v dvorani Baobab, ki je bolj prostrana in primernejša za večjo številčnost udeležencev. Plesno delavnico Sodobni ples I je vodila Magdalena Reiter, ki glede na svoj način dela zahteva kar dobro predznanje in koncentracijo.
… repertoar Akrama Khana …
Znani obrazi plesalcev, učiteljev raznih plesnih zvrsti – tudi klasične – pa so se strnili v vrste plesalke, koreografinje in pedagoginje, letošnje velike pridobitve Vibre, Eulalie Ayguade Farro. Španka Eulalia Ayguade prihaja z Barcelone, bila je tudi učenka Anne Therese de Keersmaeker na njeni šoli PARTS, leta 2003 pa se je pridružila skupini Akram Khan Company, v kateri še danes aktivno deluje, ustvarja tudi lastne projekte. Eulalia Ayguade je priletela k Vibri kot lastovka znanilka gostovanja Akram Khan Company s predstavo Akrama Khana iTMOi v Igorjevem umu/ in the mind of Igor, ki bo na ogled 31. marca naslednjega leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
.. pedagogi Eulalia Ayguade, Kjara Starič Wurst, Dušan Teropšič, Magdalena Reiter in Leja Jurišič. …
Vodila je delavnico Sodobni ples II. Njeno gibanje je na videz tako lahkotno in naravno, je zaznan gib vsake mišice, ki vztrepeta in se gnete v glasbenem odmevu, gibanje pa se vije kot vijačnica po dvorani. Je za opazovalca na videz lahkotno, vendar težje dosegljivo za udeležence, kajti zahtevalo je veliko mehkobe in drobnega valovanja, ko se predstavljeni ples prelije v kompozicijo neštetih tonov muskulature. Resda so tečajniki dobro sledili njeni plesni ekspoziciji, vendar pa ni bilo enako primerljivo, njihov telesni plastelin se ni gnetel in zvijal v brzicah njenih prostorskih vijačnic, bile so le pravilno postavljene linije; pač vaja dela mojstra. In Eulalia Ayguade je prinesla še eno presenečenje. Pripravila je napovedano delavnico Repertoar Akram Khan, in sicer koreografijo Akram Khanove predstave Vertical Road iz leta 2010, ki se je izkazala tudi kot uspešnica zaključne predstavitve Vibre na Zaključnem večeru v Plesnem teatru Ljubljana/PTL v soboto, 30. avgusta, ob 20.30 uri.
Zaključna predstava je predvsem namenjena plesalcem seminarja, da si lahko ogledajo rezultate poletnega Mednarodnega plesnega seminarja Vibra, da se med seboj tudi družijo in dobijo vpogled še v druge plesne oblike, odprta pa tudi za ostalo občinstvo.

Letos so namenili delavnico še plesnim začetnikom, ne glede na starostne meje in plesno znanje. Leja Jurišič je vodila začetniško skupino, jih seznanjala s pomembnimi podrobnostmi drže, gibanje pa pedagoško razčlenila na prafaktorje, skratka odpirala jim vrata plesa, sproščanja in razmišljanja v dimenzijah giba ter prijetno popestrila še z drobnimi užitki. Tako kot lani so posvetili pozornost tudi duetu v sodobnem plesu, delavnico dvigov in sodobnih plesnih oblikah dvojic – Partneringa v sodobnem plesu I, ki sta jo vodila naša izkušena plesalca Magdalena Reiter in Dušan Teropšič.
Magdalena Reiter bo organizirala Vibro tudi prihodnje leto, čeprav se s festivalom komaj pokrijejo stroški plesnih delavnic. (Foto: Darja Štravs Tisu, Sanja Matkovič, Drago Videmšek)
Praksa in teorija sta šli z roko v roki tudi v času Vibre, in to v analitičnih oblikah Teorije in plesne analize z Andrejo Kopač in Rokom Vevarjem. Dobrodošle analize in pogovori, ki razpirajo obzorja plesnih predstav, so potekale po predstavi Pista sveta skupine Betontanc v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, in ob zaključku interaktivne delavnice Kate McIntosh Worktable, v času Festivala Mladi Levi.
Magdalena Reiter je bila vidno zadovoljna s potekom delavnic in številom udeležencev, računa in verjame, da bo drugo leto še številčnejša udeležba, in ima tudi že nove organizacijske zamisli, vendar vse to ni teklo brez težav in vprašanj, kako naprej. "Zanimanje za Vibro je veliko, kar kažejo klici, tudi iz inozemstva. Vprašanje pa je, če bomo zmogli obdržati zastavljeni nivo Vibre, kajti brez finančne pomoči državnih institucij, kot je tekel program ti dve leti, bo zelo težko, ko zaslužka praktično ni in se komaj pokrivajo stroški.  Ljubljana pa potrebuje Vibro, potrebuje načrtovani program profesionalnih plesnih delavnic. In da je ta termin na koncu avgusta tisti pravi, pa kažejo zanimanja in udeležba na delavnicah,"  je še poudarila  Magdalena Reiter.

View Gallery 10 Photos