Pa je šel. V vodstvu ljubljanskega baleta preveč slaba karma

Ljubljanski balet začenja novo sezono precej okrnjeno. Poleg petih balerin Rite Pollacchi, Mojce Bandelj, Nine Ogrinc, Ksenije Kovač in Sorine Dimače, ki so ali pa še bodo rodile, sta ansambel zapustila, menda samo začasno, dva vidna baletna plesalca. O Kristini Aleksovi smo pisali prejšnji teden in si lahko preberete njene vzroke za odhod na linku https://www.paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=2368 Za eno leto pa je odšel v Ballett im Revier v Gelsenkirchen še solist Petar Đorčevski.

Po Kristini Aleksovi odhaja še Petar Đorčevski, predvsem zaradi voditeljskega para ljubljanskega baleta …
V Srbiji rojeni plesalec, ki je tam tudi končal baletno šolanje je bil član ljubljanskega baleta od leta 2006. Napeta situacija, ki je posledica avtoritativnega vodenja šefa baleta Ireka Muhamedova in njegove žene Maše, je odgnala še enega odličnega plesalca.
… Irek in Maša Muhamedov.
"Razlog za moj odhod je v vodstvu baleta in precejšnjem nestrinjanju z njim. Ljubljanski balet potrebuje šefa, ki bi resnično razumel ta ansambel in dal vse od sebe, da bi imel ansambel boljše pogoje dela. Pri tem mislim na zakonsko določene proste dneve, pianista, pedagoge itd. Preveč je teh majhnih stvari zaradi katerih ansambel že dolgo trpi. To seveda vpliva na kakovost predstav. Za to funkcijo ni potrebno samo zveneče ime, vodja mora tudi kaj narediti. Ljubljanski balet je zelo sposoben in na nivoju, samo potreben je nekdo, ki ga bo znal voditi v pravo smer," je za naš portal povedal Petar.
Joseph Bunn je iz ljubljanskega baleta odšel že pred časom.
Ballett im Revier vodi ženska roka, in sicer Američanka Bridget Breiner, v ansamblu pa je že nekaj časa zaposlen tudi nekdanji ljubljanski solist Joseph Bunn. "Pogodbo imam za eno leto kot plesalec solist. Plača je dvakrat večja od ljubljanske, poskrbijo pa za vse. Od stanovanja, zavarovanja do maserjev in fizioterapevtov. Predvsem pa čutim svobodo ustvarjanja, sodelujem pri odločitvah in odnos vodstva do plesalca kot umetnika je ena samo spoštovanje. Vsega tega v ljubljanskem baletu ni več."
Petar in Rita v pričakovanju …
V novi sezoni bo Petar plesal Orfeja v koreografiji Cathy Marston, pa v novi kreaciji Labodjega jezera šefice Bridget Breiner in tudi že znano Giselle koreografa Davida Dawsona. Čez nekaj dni se mu bo v Nemčiji pridružila tudi njegova družina, življenjska sopotnica prav tako balerina Rita Pollacchi, ki pa je trenutno na porodniškem dopustu, saj se jima je pred nekaj meseci rodil Natan. "Zelo sem ponosen starš in komaj čakam, da prideta. Ne znam opisati z besedami. Preprosto sem srečen."
… Natana.
Seveda pa Petar upa, da bo še kdaj zaplesal na ljubljanskem odru. "Zelo rad plešem na ljubljanskem odru, to gledališče je iz mene naredilo plesalca, kakršen sem zdaj. Resnično upam, da bom še plesal na tem odru. Zaenkrat mislim, da je to nemogoče. Recimo, da je preveč slabe karme v baletnem vodstvu. Zaenkrat sem vse pogovore z Irekom Muhamedovim zaključil."
Tako je zaključil tudi plesalec, ki je pred tremi leti imel priložnost sodelovati z Bejart Balletom, ko so nastopili z Bolerom v Ljubljani, na pomoč pa so priskočili tudi ljubljanski in mariborski plesalci. Od takrat dalje ima veliko željo, in sicer, da ta balet nekoč tudi odpleše.

View Gallery 7 Photos