Osupljive akrobacije navijaških in pom pon skupin spet v Ljubljani

V Ljubljani se bo že tretjič odvijalo evropsko plesno-navijaško prvenstvo …

Evropsko navijaško združenje (ECA) je Sloveniji še tretjič zaupalo izvedbo evropskega prvenstva. Prvič so se plesalci in navijači v Tivoliju zbrali leta 2000, nato leta 2008, letos pa se bodo za naslove prvakov borili na parketu novega stadiona v Stožicah. Prvi vikend v juliju (2. in 3.) bo tako Ljubljana znova plesno-navijaško obarvana, saj se bo predstavilo blizu 1500 športnikov in športnic iz enajstih evropskih držav (Avstrije, Hrvaške, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Rusije, Slovenije, Švedske, Francije in Velike Britanije). To so skupine, ki so se uvrstile na prvo ali drugo mesto v plesnih in navijaških kategorijah na domačih državnih prvenstvih. Evropsko prvenstvo bo organizirala Zveza navijaških in pom pon skupin Slovenije pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića. "Vesel sem, da Ljubljana gosti evropsko prvenstvo plesnih in navijaških skupin. Šport je namreč pomemben del našega življenja, ples pa ni le šport, ampak neke vrste umetnost; umetnost izražanja, usklajenosti in enotnosti vseh članov skupine. Danes si ne moremo več predstavljati prave košarkarske ali druge ekipne tekme brez spremljevalnega programa med odmori. Ljubljana je športno mesto in k njenemu ugledu pomembno prispevajo tudi organizirani navijači in navijačice s svojim kulturnim in športnim navijanjem," je pred dogodkom povedal ljubljanski župan.

… na katerem se bo prvi julijski vikend predstavilo 1500 tekmovalcev iz enajstih držav …
Tudi slovenske skupine se že pospešeno pripravljajo na tekmovanje, pridno trenirajo in nastopajo, da si pridobijo čim več izkušenj. Z državnim prvenstvom so se na EP lahko uvrstili le najboljši, kar pomeni, da iz evropskih držav prav tako prihajajo le najboljše skupine in se nam obeta prava navijaško-plesna poslastica evropske elite. Tekmovanje bo letos veliko krajše, saj se bo dogajanje odvijalo izmenično na dveh vzporednih površinah, zato si bodo gledalci lahko izmenično ogledovali plesne in navijaške nastope. V odmorih bo poskrbljeno za zabavni spremljevalni program, v preddverju pa se bodo lahko tekmovalci in gledalci udeleževali nagradnih iger in ostalih zanimivih dogajanj. Tudi na letošnjem evropskem prvenstvu se bodo dekleta in fantje za naslove prvakov borili v članski in mladinski plesni ter navijaški konkurenci. Zanimiva novost pa bo evropski Sončkov pokal za navijače in pom pon plesalce v otroških kategorijah. Slovenske barve na prvenstvu bodo zastopali navijači in plesalci iz ŠD Cvetka Golarja, ŠD Smart, ŠK Flip Piran, ŠD Škofljica, ŠD Pike, ŠD Pom Pon 2000 in PS Tina.
… na prvenstvo se pridno pripravljajo tudi slovenske skupine …
Cheerleading oziroma navijanje ima že več kot stoletno tradicijo, ki jo najbolj negujejo in ohranjajo v Združenih državah Amerike. Cheerleading slovi predvsem po nastopih navijaških in pom pon skupin med odmori na košarkarskih, hokejskih, rokometnih, odbojkarskih in drugih tekmah. Dandanes je razvoj napredoval do te mere, da je postal cheerleading tudi športna panoga, kjer se tekmuje za naslove državnih, evropskih in svetovnih prvakov. Namen pom pon in navijaških skupin je predvsem spodbujanje občinstvain tekmovalcev na igriščih. Organizirano navijanje cheerleaderjev in cheerleaderk (ime je nastalo, kot izpeljanka iz angleške besede cheer – vzklik) ter nastop skupin pom pon (ime so dobile po cofih, ki jih uporabljajo plesalke in plesalci) so tako sedaj že dobro znani najširšemu športnemu občinstvu doma in v tujini. Zveza navijaških in pom pon skupin Slovenije (ZNPS) je bila ustanovljena 11. maja 1999 in je članica evropskega navijaškega združenja ECA (European Cheeleading Association) ter mednarodnega navijaškega združenja IFC (International Federation of Cheerleading) vse od svojega ‘rojstva’, torej leta 1999. In četudi imajo v svetu tovrstne navijaške in pom pon skupine že precejšnjo kilometrino, je pri nas to relativno ‘mlada’ športna zvrst, ki svoje prve zametke beleži v letu 1995. Slovenci smo na prvenstvu prvič nastopili leta 1997 v Stuttgartu z dvema skupinama in na presenečenje vseh sta tako plesna skupina Bombe iz Žirov kot navijaška skupina Obala iz Pirana postali evropski prvakinji. Tudi sicer pa se slovenske ekipe iz vsakega prvenstva vračajo z lepimi uspehi. Tako je bilo tudi lani na Finskem, ko so Slovenci osvojili kar nekaj medalj, mladinska plesna skupina Pike pa je celo postala evropska prvakinja pom pon skupin.
… ki se bodo prav tako borile za naslove prvakov …
Dokaz, da ima Slovenija v mednarodnih plesno-navijaških vodah vse večji ugled, je tudi dejstvo, da je predsednik slovenske ZNPS Vojko Korošec postal tudi predsednik evropske organizacije ECA. Tako prvenstvo na domačih tleh pričakuje še s toliko večjim navdušenjem: "V čast mi je, da v obdobju, ko predsedujem ECA, v Sloveniji gostimo novo evropsko prvenstvo, sicer že 16. po vrsti. ECA se je odločila, da zaupa prvenstvo eni od prvih ustanoviteljic zveze in to razumemo kot sporočilo vsem, da je dolgoročno delo na razvoju cheerleadinga in dela z mladimi, temelj uspehov in ponos vsake države. Cheerleaderji smo prisotni danes na vseh pomembnih tekmah in v vsakem športu. Brez nas ni športnega dogodka, kjer z našimi akrobacijami in koreografijami spodbujamo športnike in gledalce k strpnem in kulturnem navijanju. Vse leto se trudimo da spodbujamo druge, enkrat letno pa se zberemo iz cele Evrope, da se pomerimo med seboj in pokažemo kaj znamo, česa smo se v preteklem letu novega naučili. Ponosni smo na vse, ki stojite ob mladim ob strani in jim pomagate, da lahko uresničijo svoje sanje."
… že zdaj pa se lahko pohvalijo z izvrstnimi uspehi; lani na Finskem je mladinska plesna skupina Pike postala evropska prvakinja pom pon skupin …
Slovenski udeleženci 16. evropskega prvenstva upajo in računajo na močno podporo domačega občinstva, zato vabijo vse starše, sorodnike, prijatelje, znance, oboževalce in radovedneže, da 2. in 3. julija zavijejo v dvorano Stožice in si ogledajo zanimive nastope najboljših evropskih plesnih in navijaških skupin.
Vstopnice za plesni in navijaški športni dogodek v ljubljanski dvorani Stožice so že na voljo na prodajnih mestih Eventima. V predprodaji boste za enodnevno vstopnico odšteli 10 evrov, dvodnevna pa stane 15 evrov.
Kontakt:
Tina Vrhovec Andrič, generalna sekretarka ZNPS
Telefon: + 386 1 54 83 758
Mobi: + 386 51 863 888
Fax: + 386 1 54 83 751
Email: znps@siol.net
Web: www.eurocheer2011.com; www.zveza-znps.si
Kontakt press
Grega Brezovec
Telefon: + 386 1 54 83 756
Email: grega.brezovec@skl.si
Lahko pa sodelujete tudi v nagradni igri. Na mail znps@siol.net pošljite pravilen odgovor na vprašanje: Kolikokrat je Slovenija že organizirala evropsko prvenstvo v plesnih in navijaških skupinah? Nagrajenec bo prejel vstopnico za ogled evropskega prvenstva v Cheerleadingu.

View Gallery 5 Photos