Oh, ImPulsTanz festivala letos poleti na Dunaju ne bo!

Vabljeni na ogled reportaže z lanskega festivala, ki poteka mesec dni na Dunaju.

Držali smo pesti, da korona ne bo ogrozila letošnjega dunajskega plesnega festivala ImPulsTanz, a kot kaže, smo jih še premalo stiskali. Organizator, konkretno kar direktor festivala, Karl Regensburger in umetniški direktor festivala Ismael Ivo, sta se odločila, da festival premakneta na poletje 2021, in sicer med 15. julijem in 15. avgustom. Tveganje je bilo preveliko, saj je znano dejstvo, da se mesec dni na različnih dunajskih prizoriščih zberejo plesni kreativci z vsega sveta, ki so ali del predstav ali pedagogi na delavnicah, razstavljalci, tečajniki in seveda gledalci, ki dajejo pečat raznolikosti še vedno enemu največjih plesnih festivalov sodobnega plesa na svetu.

Direktor festivala ImPulsTanz Karl Regensburger (levo) in umetniški direktor festivala Ismael Ivo sta se odločila, da se letošnji festival premakne na prihodnje poletje (foto: Karolina Mienrik)

Letošnja številka bi bila že 36-a po vrsti in preskok številke seveda ni po godu nobenemu. V začetku aprila je bil Karl že nekoliko v dvomih, ali se bo festival zgodil ali ne, in je za časopis Wiener Zeitung povedal: “Težave se začnejo že z dejstvom, da mnogim nastopajočim skupinam ni dovoljeno potovati. Dogovorjeni smo bili tudi z univerzo v Melbournu, da bomo gostili 30 njihovih študentov, a do konca avgusta ne smejo zapustiti države. Podobno je s plesnim oddelkom univerze v Seulu ali številnimi skupinami iz severne Italije. Omejitve potovanja so za nas veliko breme. Zlasti na strokovnem področju bi bilo bistveno manj udeležencev in smo zato poskušali prestrukturirati in zmanjšati delavnice z 230 na 158. Dodaten problem je seveda razkuževanje prostorov med posameznimi delavnicami.//

(foto: Karolina Miernik)

Vse visi v zraku. Tudi znotraj ekipe obstajajo skrbi, skoraj strahovi: kaj se zgodi, ko začnemo festival? Na Dunaj pripeljemo okoli 500 umetnikov iz več kot 50 držav. Tu so tudi številni udeleženci iz drugih držav in že drugi dan je na festivalu primer Covid 19. Potem moramo biti vsi v karanteni in odgovorni smo za 14 dni nastanitve. To bi bil naš stečaj. Predvsem: tega nihče ne bo razumel, tudi če bi vse potekalo v skladu z zakonom. Dolgo časa se ne boste znebili škode za ugled. Ta strah se stopnjuje!”

Impulzova ekipa je upoštevala priporočila svoje vlade in se ni odločila za izvedbo festivala oziroma ga je premaknila na prihodnje poletje. To bo vsekakor velik plesni in finančni manko za festival, ki ima budžet 5,5 milijona evrov, a zdravje je na prvem mestu.

(foto: Judith Lutz)

Zato ste vabljeni k ogledu reportaže z lanskega festivala, kamor naša ekipa odpotuje za nekaj dni vsako poletje. Zelo nam je žal, da letos temu ne bo tako, sploh ker je Parada plesa postala medijski partner festivala. A gotovo se naše sodelovanje vrne, saj so mi pravkar napisali, da načrtujejo nekaj aktivnosti organizirati že jeseni.

Vabljeni k ogledu reportaže z Dunaja

Oddajo si lahko ogledate danes zvečer ob 18.45 na TV3. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!