Odšel je veliki Ismael Ivo. Pri 66-ih usodna korona.

Ismael Ivo (foto: arhiv ImPulsTanz)

Plesni svet je pretresla novica, da je v četrtek zaradi komplikacij pri zdravljenju korona virusa umrl koreograf, pedagog, plesalec in umetniški vodja festivala ImPulsTanz Ismael Ivo.

V enem od mnogih intervjujev na poletnem festivalu ImPulsTanz na Dunaju mi je dejal “Sem srečna plesna oseba, kar je še posebej dobro.”

Ismael Ivo (foto: Angelo Redaelli)

Ismael Ivo je bil (grozno sem žalostna, da moram pisati v preteklem času) markantna oseba svetovnega sodobnega plesa. Rojen leta 1955 v Sao Paolu, kjer je začel svojo plesno kariero in jo nadaljeval v newyorški skupini Alvin Ailey, leta 1985 se je dokončno preselil v Evropo in deloval z umetniki, kot so Johann Kresnik, Marcia Haydee, George Tabori, Heiner Müller, Usiho Amagatsu, Mina Yoo, Yoshi Oida, Koffi Koko.

Karl Regensburger in Ismael Ivo sta ustanovitelja ImPulsTanz festivala. (Foto: ImPulsTanz)

Leto prej pa je s Karlom Regensburgerjem ustanovil sloviti plesni festival ImPulsTanz, ki je iz majhnega zimskega dogodka plesnih delavnic zrasel v enega največjih svetovnih plesnih festivalov, ki se vsako poletje odvija na Dunaju. Ismael je umetniško vodil tudi nacionalno gledališče v Weimarju, bil umetniški direktor beneškega festivala in Balé da Cidade de São Paulo, projekta Biblioteca do Corpo. Prejemnik mnogih nagrad, med zadnjimi je bila leta 2019 na Dunaju, ko je prejel častno nagrado za kulturo, in takrat se je odvil tudi zadnji ImPulsTanz pred pandemijo.

Ob prejetju najvišje nagrade za kulturo na Dunaju leta 2019 (foto: Karolina Miernik)

Njegovo delo je obsežno in se vtisne v spomin. Njegov gib mesen in inspirativen, njegova govorica ekspresivna. Intervjuji z njim pa izziv in veselje za vsakega novinarja. Ko sem mu davnega leta 1993 prvič pisala pismo, ja, takrat smo še pisali pisma, s prošnjo, da obiščem njihov festival na Dunaju, je bil odgovor takojšen. “Pridi, veseli bomo tvoje reportaže, ker nam to veliko pomeni. Boš pomagala širiti novico o našem festivalu.” Rečeno, storjeno, in tako sem že dve desetletji vsako poletje gostja festivala ImPulsTanz.

Zadnji ImPulsTanz na Dunaju leta 2019. Karl Regensburger (levo) in Ismael Ivo (desno)

“Mislim, da gre festivalu zelo dobro, veliko je študentov. Zdi se, da je ples privlačen za vse. Mislim, da je v današnjem času pomembno orodje, želja po komunikaciji. Ljudje prihajajo sem zato, da se srečujejo druge ljudi, da so z njimi v kontaktu saj prihajajo iz različnih dežel. Npr. iz Evrope in vsega sveta iz Brazilije, Afrike, Amerike, Egipta, Indije … To je zelo pomemben trenutek srečanja plesnega sveta. Festival ponuja širok spekter, ne samo za profesionalce, temveč tudi za nadarjene plesalce, ki nabirajo različne izkušnje, in za tiste, ki se s plesom ukvarjajo ljubiteljsko. Prav tukaj na ImPulsu je vedno nekakšna svežina, kjer lahko absorbiraš različne telesne zamisli, prideš v stik z drugačnim plesnim slovarjem,” je eno od njegovih razmišljanj za oddajo Parada plesa.

Ena od reportaž z dunajskega plesnega festivala ImPulsTanz

Lani je festival odpadel, letos ga že napovedujejo. Ampak kako bo festival brez Ismaela, njegovega smeha, plesnega znanja, ki ga je nesebično širil med impulsovimi študenti. Zevala bo velika praznina. Tudi v mojem srcu.