Odprto prvenstvo Nemčije. Dobrev & Mesec v polfinalu kombinacije. Zakharov & Fuchs dvaintrideseta.

Ilija Dobrev in Ana Mesec sta uspešno začela sezono. (Foto: Marko Mesec)

Tradicionalno se v avgustu odvija veliko mednarodno prvenstvo Nemčije German Open Championship, med plesalci znano kot GOC. Stuttgart se za nekaj dni spremeni v plesno mravljišče, organizatorji pa se lahko pohvalijo, da se je letošnje 30. edicije udeležilo 4000 plesalcev in plesalk iz 49 držav, ki so tekmovali v 43 različnih plesnih stilih. Kljub desetodstotni manjši udeležbi kot lani pa GOC še vedno velja za največjo tekmo na svetu.

GOC se odvija v kulturnem in kongresnem centru Liederhalle v Stuttgartu.
Na njej vedno sodelujejo tudi naši pari in sodniki oziroma sodnice. Še nedavno tega se je tekmovanja udeležila velika večina slovenskih parov, letos pa samo trije, in sicer dva starejšemladinska, Ilija Dobrev in Ana Mesec ter Danii Volkov in Ekaterina Novikova, in članski par Vitalij Zakharov z Zalo Fuchs.
Vitali Zakharov in Zala Fuchs sta se dobro odrezala v članski kategoriji.
Zala je po vrnitvi v Slovenijo komentirala njun nastop: "GOC velja za eno lepših in večjih tekem, ki se je udeleži veliko plesnih parov, zato je za naju še toliko pomembneje, da se dokaževa. Z najinim plesom sva bila zelo zadovoljna. Na rising stars latin sva bila 32.-35. od 228 parov. Za zmagovalnim parom sva bila v kategoriji grandslama samo pet mest. Še posebno sva bila vesela uvrstitve na grandslamu, in sicer delitev 58.- 59. mesta med 262 pari, kjer sva zelo izboljšala lanskoletni rezultat (112. mesto). Mislim, da je bil to uspešen začetek nove sezone, na katero se že pripravljava."
Ilija Dobrev in Ana Mesec

Z nastopom in uvrstitvami je bila zadovoljna tudi Ana Mesec, ki se je s soplesalcem v kategoriji latin uvrstila na 87.- 88. mesto med 201 parom, na šestnajsto mesto v standardu med 143 pari ter v polfinale kombinacije na dvanajsto mesto med 85 pari: "German Open Championship je bil za naju prva ‘večja’ tekma, odkar sva začela skupno plesno pot, in se mi zdi, da tudi najbolj pomembna za najin napredek in prepoznavnost. Celo poletje sva hodila po različnih kampih in dobila toliko novih informacij, hkrati pa sva se iz tedna v teden bolj odpirala v najinem plesu. Glavni fokus na GOC-u nama je bil seveda ‘ten dance’ (deset plesov oz. kombinacija, op. a.), saj se nama zdi, da imava tam največ možnosti za uspeh in da sva lahko močen kombinatorski par. Cilj je bil dosežen, prav tako sva vesela za četrtfinale v standardu. Sama sem bila v bistvu bolj kot samega rezultata vesela, da sva v četrtfinalu lahko plesala na živo glasbo orkestra in se predstavila ogromni množici ljudi z najinim plesom. Polfinale v ten dancu pa je bil seveda še zaključni uspeh odličnega tedna v Stuttgartu. Rada bi se zahvalila vsem ljudem, ki nama stojijo ob strani na najini poti, in komaj čakava, da se ta teden končno vrneva v domačo dvorano in k domačim trenerjem, kjer se bova udeležila zadnjega kampa tega poletja."
… posebnost GOC-a je tudi orkester …

Danii Volkov in Ekaterina Novikova, ruska plesalca, ki plešeta za Slovenijo, sta zasedla  delitev 119.-121. mesta v standardu in žal zadnje oz. delitev zadnjega mesta  200.-201. v latinu, kjer pa, menda zaradi bolezni, nista tekmovala, ampak samo dvignila štartno številko..
Slovenska sodniška zasedba Marko Vodnik …
Alenka Bohak, Šana Vodnik, Barbara Nagode Ambrož in Marko Vodnik je bila slovenska sodniška ekipa, in Marko je za naš portal komentiral: "Povabilo za sojenje na GOC je velika čast in hkrati obveza za dobro sojenje. Tekmovanje je seveda pomemben pokazatelj pripravljenosti parov in primerjave med seboj. Pomembni so strokovni seminarji tako za sodnike kot ‘chairpersons’, ki seveda veljajo tudi za podaljšanje obeh licenc. Zame je bilo v petek navdušujoče vzdušje med tekmo grand slam latin. V finalu so tekmovalci s svojim nastopom tako navdušili gledalce, da je prišlo do stoječih ovacij posameznikom. Tudi borba je bila super vse do zadnjega plesa, tega v soboto pri standardu ni bilo, tudi ker ni bilo prave borbe v finalu. Kakšnih presenetljivih rezultatov ni bilo.
… Šana Vodnik …

Manjkalo pa je nekaj boljših tekmovalcev med člani iz Rusije in Italije. Odlični so bili tudi show nastopi posameznikov v latinu in standardu članskih in profesionalnih tekmovalcev kot samostojne točke. Teme nastopov so bili tudi begunci (točka nemškega para Benedetta Ferruggiae in Claudie Köhler) in žrtve vojn in terorističnih napadov, ruski par. Kar se tiče naših parov pa menim, da pri Iliji in Ani lahko pričakujemo
uvrstitve v polfinale starejših mladincev uradnih tekem v standardu in kombinaciji. Danii in Ekatarina sta še zelo mlada in neizkušena, vendar menim, da sta zelo perspektiven par in precej boljša v latinu. Vitalij in Zala sta odplesala tekmovanje zelo dobro in rezultat 58. mesto med več kot 260 pari na grand slamu v latinu je super rezultat."
… Alenka Bohak …

Na prvenstvu so bili opaženi še nekateri slovenski trenerji, kot sta zakonca Fredi in Daniela Novak, pa njuna hčerka Tjaša, ki se je preselila v Nemčijo, med plesalci pa Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov, ki sta menda  ‘raziskovala teren’ za prihodnje skupne tekme. Fotografije s prvenstva GOC je za naš portal naredil Marko Mesec, fotogalerija na www.fotomesec.com.
… prihodnji GOC bo potekal med 8. in 12. avgustom 2017. (Foto: Marko Mesec)

Slovenski plesalci se počasi vračajo na tekmovalni parket in nekatere od njih si bomo lahko ogledali tudi na naših tleh. Plesni klub Diamant namreč organizira prvi mednarodni turnir WDSF Kranj Open – 1st Diamant Cup, in sicer od 3. do 4. septembra v Športni dvorani Zlato polje v Kranju. Dober začetek sezone glede na to, da so vsa tri državna prvenstva že mimo, Maribor Open pa šele decembra.
.

View Gallery 9 Photos