Odličen pedagoški trio Lasserre, Galaz in Laurent totalno navdušil

Fred Lasserre se je po desetih letih vrnil na slovenska plesna tla.

Fred Lasserre, Catherine Laurent in Maritza Galaz, znani in mednarodno uveljavljeni plesni pedagogi so to poletje spet poučevali v Ljubljani. Minulo je že skoraj deset let, odkar sta Fred in Maritza zapustila Slovenijo in za seboj pustila ozaveščene mlade plesalce, med katerimi so znana imena naše današnje plesne generacije,  in mnogi med njimi ubirajo profesionalne poti. 
Maritza in Fred sta  prišla na povabilo in v organizaciji Spela Dance Centra na Dunajski 190, ki ga vodi tudi nekdanja Fredova učenka in plesalka Špela Režek.

Špela Režek je bivša Fredova učenka, ki nadaljuje njegova plesna znanja v svoji plesni šoli.
 
Za Ljubljano je to kar presenetljiv dogodek, kajti že več let v naši prestolnici težko sledimo kaki plesni delavnici v času poletja. V tem času počitnic je ljubljansko  plesno mrtvilo pogumno presekala Špela Režek, ko je najavila poletni plesni "workshop" pod pedagoškim vodstvom Freda Lasserrea sredi julija. Fred je pripeljal še svojo sodelavko iz Pariza Catherine Laurent in uveljavljeno baletno pedagoginjo Maritzo Galaz, ki aktivno poučuje in vodi baletne treninge v Palmi de Mallorci. 
Pedagoginja Catherine Laurent, organizator Tomaž Režek, pedagog Fred Lasserre, šefica Špela Dance Centra Špela Režek, pedagoginja Maritza Galaz.
Špela Režek se je odločila ponuditi kvaliteto plesnega izobraževanja s kvalitetnimi pedagogi, kajti v dvoranah svojega plesnega centra načrtuje tudi v bodoče strokovni nivo plesnega izobraževanja. Petdnevna plesna delavnica je potekala v popoldanskem času od 14.00 do 20.00, sledile so plesne tehnike, ki postavljajo telo, omogočajo gibalno ekspresijo ter oblikujejo plesni nivo posameznika.
Ogrevanje je začel Fred Lasserre s svojo metodo "odpiranja"/raztegovanja plesnega telesa na tleh (floor bar), nadaljevala pa Maritza Galaz z baletnimi vajami, potem je stekla ura džeza pod vodstvom Catherine, naporno plesno popoldne pa je zaključil še Fred v "horton" tehniki.
Prisostvovala sem prvemu dnevu te plesne delavnice in ugotavljala, da so poleg plesnih entuziastov prisotni še učitelji športnih plesnih prvin, tudi začetniki, in celo taki, ki niso prej še plesali.
Zato sem v pričakovanju rezultatov te intenzivne petdnevne vadbe prisostvovala tudi zaključni predstavitvi, ki je bila odprta za javnost, in se je dogajala v sredo, 27. julija, ob 19. uri v istih prostorih. Rezultat je bil neverjeten, mladenke in žene so s svojo plesno vnemo in pridobljeno kvaliteto gibanja prav presenetile v tej enourni predstavitvi kratkih koreografij, sestavljenih iz elementov učnih ur. Drža rok in telesa, iztegnjena stopala ter pravilne začetne pozicije nog v predstavitvi baletne prostorske kompozicije so bile nad vsem pričakovanjem. Maritza Galaz je prvo uro, ki sem ji sledila, uporabila za razlago in predstavitev osnovnih pozicij, baletnega počepa (plié) in postavitev telesa v prostoru v rahli diagonali baletnih smeri "croise – efface".  Po petih dneh njenega potrpežljivega dela smo uzrli baletno eleganco, ki večkrat primanjkuje celo na baletnih produkcijah.
Organizatorji, pedagogi in nekaj tečajnikov.
Res da niso bili otroci, čeprav je 12-letno dekle sploh prvič bilo na plesnih in baletnih vajah, temveč odrasli, ki so vneto in koncentrirano sledili napotkom svoje učiteljice, pa vendar nastopili nepričakovano lahkotno, sproščeno in z nasmehom na obrazu.
Fred Lasserre je poleg začetnega ogrevanja v talni tehniki "floor" bar pripravil še živahno plesno kompozicijo ob eksotiki bobnarskih ritmov namenjenih plesu in gibanju glasbenikov Rodericka L. Jacksona in Martyja Bellerja. Bila je to živa in slikovita plesna kompozicija, ki bi dobrodošla vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo z gibom in plesom, ko moč ritma spodbuja gibanje in oblikuje izraz, hitrost izvedbe pa zahteva koncentracijo, znanje in sledenje ritmu. 
Catherine Laurent je predstavila malce zahtevnejše in krajše džez koreografije ter s svojim nastopom spodbujala tečajnice h kvalitetnejši izvedbi ostrih prehodov v spremenljivi hitrosti džez gibanja.
Pedagoginja Catherine Laurent v elementu.
Za vse tri pedagoge bi dejala, da imajo karizmatičen dar glede na to, kaj so dosegli v petih dneh intenzivnega treninga s svojim znanjem, notranjim mirom in toplino podajanja plesnih osnov. Fredova mlajša kolegica Catherine je prav tako izšla iz njegove plesne šole. Pred sedmimi leti se je v starosti nad dvajset let prvič srečala z njegovimi plesnimi urami in mu dejala, da si silno želi plesati.
In ona ni prva, ki je ob pomoči Freda Lasserra postala profesionalna plesalka v poznih dvajsetih, in očitno ga sledi tudi v njegovi pedagoški vnemi.

View Gallery 8 Photos