Oče Jože jokal. Njegova hčerka Patricija Crnkovič druga na plesni Evroviziji!

Patricija Crnkovič na evrovizijskem nastopu (foto: Mikulas Krepelka)

Sobota je bila prav gotovo slovenski plesni dan. V Ljubljani so se izvajale rokenrol akrobacije na 16. Memorialu Primoža Bizilja, v Rigi sta plesala dva naša starejšemladinska para, in sicer na svetovnem prvenstvu v standardnih plesih. Izjavo si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=5104#.Wjadmt_T42w

Finalisti britanskega šova Zvezde plešejo.
V Londonu v televizijskem studiu BBC 1, plesalec Aljaž Škorjanec ni ponovil uspeha izpred nekaj let in ni zmagal v televizijskem šovu Strictly Come Dancing, je pa vsekakor naredil spet odlično promocijo za slovenski ples. O zadnji finalni oddaji boste lahko kmalu prebrali zapis izpod prstov plesnega sodnika, pedagoga in trenerja Fredija Novaka.
Zmagovalka Paulina Bidzińska (foto: Mikulas Krepelka)
Drama pa se je dogajala tudi v studiu češke nacionalne televizije, ko se je osem mladih plesalcev potegovalo za naziv najboljšega mladega plesalca Evrovizije, imenovanega Eurovision Young Dancers. Slovenijo je že drugič zastopala Patricija Crnkovič in odplesala v ‘finalni dvoboj’ s Poljakinjo Paulino Bidzińsko, ki je po mnenju sodniške trojke v sestavi Daria Klimentová s Češke, Ambra Succi s Švedske in izraelski koreograf Itzik Galili  zmagala.

Kot sem videla na televizijskem zaslonu, je bila žirija res v dilemi, komu podeliti prestižni naslov in 7000 evrov, ki jih je nato odnesla Poljakinja v koreografiji La Certa, ki jo je skreiral Jacek Przybyłowicz.
Zmagovalka Paulina in drugouvrščena Patricija, vsaka s svojim čekom.
Za Patricijo sem bila prepričana, da je zmaga njena, saj je bil njen nastop tako samozavesten in tehnično brezhiben, da so mogoče odločale edino zelo klasično natrenirane zmagovalkine noge. Kljub temu si je priplesala drugo mesto in 3000 evrov, ki jih bo investirala (no, po odbitku dohodnine, nekoliko manj) v nadaljevanje študija na rotterdamski akademiji Codart, kjer obiskuje drugi letnik.

Patricija je koreografijo naredila sama, prav tako kostumografijo, slednjo z rahlo pomočjo Jerneje Jambrek, hišne kostumografinje na RTV SLO, pod katere okrilje sodi prireditev. Za Patricijo smo navijali vsi, ki spremljamo ples, še najbolj pa seveda njena družina. Sestra Neli, prav tako plesalka, je stiskala pesti na novoletni produkciji Plesne šole Kazina, mama je bila v zaodrju, saj je priskočila na pomoč TV-ekipi, ki je bila menda tako zaposlena, da preprosto ni imela časa poskrbeti za vse, kar je bilo treba za Patricijin brezhiben nastop. In kdo ne bi tega naredil najbolje kot mama Vanda.
Bila je del akcije Mladi upi Zavarovalnice Triglav.
Poseben navijač pa je od nekdaj oče Jože. Ko sva se slišala takoj po razglasitvi rezultatov, je jokal kot dež. "Ganjen sem, prevzet, ne mi zameriti jokam kot majhen otrok. Res sem ponosen nanjo. Ples so njene sanje in zdaj njeno življenje. Moja hčerka je velika umetnica, ki potuje po tekmi takoj nazaj v Rotterdam, da opravi še nekaj izpitov, nato pa pride malo domov na obisk čez praznike. Komaj čakam te dneve." Patricija je tudi štipendistka Zavarovalnice Triglav in akcije Mladi upi, ima šei štipendijo ministrstva za kulturo in oče Jože pravi, da je vsem zelo hvaležen za vsak evro, ki ga vlagajo v znanje in študij njegove hčerke. "Če seštejem vse skupaj, je letni strošek njenega šolanja okoli 15.000 evrov. Je pa naša Pati (tako jo kličejo doma, op. u.) skromno bitje in ni razsipna, tako da sem ponosen nanjo tudi s tega vidika."
… nekoč na svetovnih, evropskih in državnih prvenstvih …

Patricija se izoblikuje v vrhunsko plesalko, spremenila je tudi način prehrane in je postala veganka. Obljubila mi je tudi izjavo, ki jo bom objavila takoj, ko jo prejmem.
Naj pohvalim še komentar prenosa, ki ga je nacionalna televizija zaupala plesni in baletni pedagoginji ljubljanskega konservatorija za balet Tanji Pavlič. Umetnica, ki ima polno malho znanja, oko za opazovanje in bogat besedni zaklad. Bravo"
Petra Zupančič (foto: RTV SLO)
Pogled v zgodovino tekmovanja Eurovision Young Dancers pa kaže, da se je začelo leta 1985 in je namenjeno plesalcem v starosti med 16 in 21 let. Največ zmag beleži Španija, in sicer pet. Slovenski plesalci še niso zmagali, sta se pa v končni dvoboj tekmovanja uvrstili  Petra Zupančič leta 2011 v Oslu in Staša Tušar leta 2013 v Plznu. Staša zdaj študira na sloviti akademiji Rudra, Petra pa je plesala v skupini Landesbühnen Sachsen. In zdaj še Patricija Crnkovič piše anale slovenskega plesa. Upravičeno smo lahko ponosni na naše plesalce.

View Gallery 8 Photos