Obletnica Intakta s predstavo Ne čakaj zamanj

Plesni studiu Intakt je bil ustanovljen leta 1987 na pobudo Vesne Lavrač in Matjaža Fariča …

Izkušeni in priznani plesni pedagogi, plesalci in koreografi Plesnega studia Intakt so ob svoji 25-letnici delovanja za 26. maj 2012 z začetkom ob 19. uri  v Španski borcih pripravili predstavo NE ČAKAJ ZAMANj:  GIBALOTRON – sodobni ples1 z Igorjem Sviderskim, za bolj izkušene plesalce na zahtevnejši stopnji GIB ON in PROJEKTNA SKUPINA z Majo Kalafatić, balet za odrasle in otroke s Špelo Repar, izrazni ples za dame z Jasno Knez in programi ustvarjalnega plesa za otroke in mladostnike od 4. leta dalje  z Natašo Tovirac, Dominiko Kacin in Sabino Schwenner. Njihovi stalni gostje plesna skupina s posebnimi potrebami društva Barka, pod mentorstvom Nataše Tovirac so že pravi hit vsakoletne produkcije, in tudi letos napovedujejo presenečenje.

… v njem se je izobraževalo približno 4000 otrok, mladine in odraslih …
Intakt je bil ustanovljen še v času delovanja Centra interesnih dejavnosti mladih (CIDM) leta 1987 na pobudo Vesne Lavrač in Matjaža Fariča, program pa se je izvajal v dvorani na Kersnikovi 4. Ob ustanovitvi Študentske organizacije univerze (ŠOU) Ljubljana je Intakt postal stalni projekt ŠOU-a, v resorju za kulturo. Leta 2000 je prešel pod okrilje novo ustanovljenega Zavoda K6/4, ki je nasledil oddelek za kulturo ŠOU. Leta 2003 je Intakt ustanovil lastno pravno osebo, društvo PLESNI STUDIO INTAKT, združenje ustvarjalcev sodobnega plesa, umetniško in programsko pa sta ga vodili Tanja Skok in Nataša Tovirac, slednja od l. 2007 nadaljuje vizijo PS Intakt.
… ustvarili so več kot 42 celovečernih predstav, gostovali doma in v tujini …
Od l. 1987 pa vse do danes so Plesni studio Intakt  za Lavračevo in Faričem umetniško vodili Uršula Teržan, Lena Knific, Gregor Kamnikar, Tanja Skok in Nataša Tovirac. Pomeben pečat je PS Intakt dala tudi umetniška vodja Tanja Skok v letih 1996–2003, ko je  izvedla uspešno reorganizacijo in osnovala študijsko repertoarno skupino PS Intakt, kjer so se združile nadarjene in zavzete plesalke ter ustvarjale s priznanimi domačimi in tujimi koreografi. S predstavami je skupina gostovala doma in v tujini. Veliko plesalk iz tega obdobja je nadaljevalo profesionalno plesno pot. Leta 2000 je PS Intakt pridobil še otroški in mladinski program ustvarjalnega plesa, ki ga je zasnovala Nataša Tovirac, in danes zajema otroke in mladostnike od 4. do 14. leta starosti.
… spodbujanje h kreativnosti, spoznavanju plesa kot umetnosti, telesa kot inštrumenta in človekovega templja …
V času od l. 1987 do danes  deluje PS Intakt neprekinjeno, v njem se je  izobraževalo približno 4000 otrok, mladine in odraslih, ki so svoja znanja in izkušnje pridobivali pri mnogih priznanih domačih in tujih koreografih in plesnih pedagogih. Ustvarili so več kot 42 celovečernih predstav, gostovali doma in v tujini, vsako leto  pripravijo z udeleženci celoletnih izobraževanj in ustvarjanja eno do dve celovečerni predstavi, ki številni publiki prikažeta večplastnost umetniške zvrsti in poetike sodobnega plesa.
… spoznavanje zakonitosti pravilne rabe tehnike in plesalčevega odnosa do sebe in skupine je celosten vidik izražanja skozi ples, ki ga razvijajo v Intaktu …
Spodbujanje h kreativnosti, spoznavanju plesa kot umetnosti, telesa kot inštrumenta in človekovega templja, spoznavanje zakonitosti pravilne rabe tehnike in plesalčevega odnosa do sebe in skupine, ki prinaša širino, radost in veselje, je celosten vidik  izražanja skozi ples, ki ga v Intaktu razvijajo že 25 let.
Plesalci Intakta se udeležujejo območnih, medobmočnih in državnih srečanj, plesnih tekmovanj in festivalov (Pika Miga, Festival Živa, Opus1, Ana Prešerna …). S tem  zagotavljajo in bogatijo kulturno življenje v našem mestu Ljubljana ter v širšem regionalnem, državnem in mednarodnem prostoru.

View Gallery 5 Photos