Nove plesne zmage, a tudi ogorčenje nad slovenskima sodnicama

Koreograf Matevž Česen s svetovnimi podprvakinjami v formacji Čokolada.

Vrhunci celoletnega nabora plesalcev in plesalk se že po običaju zberejo pred koncem leta v nemški Riesi. Po običaju so v tem nemškem mestu našim plesalcem zvezde naklonjene. Pa ne zavoljo zvezd, ampak zavoljo kakovosti, ki jo že vrsto let zapored nosijo s svojim plesom. Vodja slovenske ekipe Jadran Živkovič je bil letos precej zaposlen, saj pravi, da so organizatorji "veliko stvari prenesli na nacionale vodje, Slovenci pa so nastopili pod imenom Slovenian national teams".

Klara Peček je pristala na dvanajstem mestu med pionirskimi solitkami.
Med sodniki pa sta naše vrste zastopali dve sodnici, in sicer Meta Zagorc in Mimi Marčac Mirčeta. Slednja je za naš portal sporočila: "Tekmovanje je bolj umirjeno, domnevam, da zato, ker je raztegnjeno na šest dni. Začenja se ob 10.00 in končuje pred 22.00 – prejšnja leta se je začelo prej in končalo pozneje. Sodniki imajo več odmorov. Mladinska kategorija je bila zelo močna. Še vedno veliko akrobatike, vendar se počasi vračamo k plesu, kar se v članski kategoriji še bolj pozna. Veliko je depresivnih točk, kar je po mojem izraz današnjega časa. V pionirski kategoriji svetovnega pokala ni bilo posebne konkurence, ker se je Svetovno prvenstvo pionirjev ravno odvilo na Madžarskem."
Meta Zagorc pa je dodala, da kvaliteta plesalcev vedno večja, Slovenci pa ostajamo prepoznavni po svoji vrhunskosti tehnike in estetiki izraznosti.
Se je pa nad splošnim vtisom prvenstva razburila, še posebej nad obema našima sodnicama, pedagoginja, trenerka in koreografinja Mirjam Podobnik iz Kazine, ki je s svojimi varovanci dosegla odlične rezultate: "Favoriziranje ruskega stila plesa (šlampasta telovadba), grozljiv finale mladink, neprimerno sojenje naših sodnic (zmaga brez podpore naše sodnice, to se Rusu, Madžaru, Poljaku ne more zgoditi), zasluženo tri slovenske formacije v finalu. Zelo zaslužena zmaga mojih delovnih plesalcev. Zdaj pa že usmerjam pogled v novo ustvarjalno obdobje. Sem vesela!"
Na podelitvi naslova svetovnim mladinskim prvakom ni bilo videti kakšne zamere med sodnico Mimi Marčac Mirčeto in koreografinjo Mirjam Podobnik.
Sicer pa je naša ekipa, ki je v družbi 3400 plesalcev iz 27 držav, dosegla naslednje rezultate. Dvojno slovensko zmagoslavje smo slavili med mladinskimi formacijami. Naslov svetovnih prvakov so si priplesali plesalci Kazine s koreografijo Legalov mat, naslov podprvakov pa plesalci Bolera s Čokolado. V finalu je plesala tudi formacija iz PK Miki Domžale Pošasti iz omare in zasedla 6. mesto.
Uspešno so tekmovale tudi male skupine, kjer so si s točko Lonely people plesalci Kazine priplesali srebrne medalje, na 6. mesto se je uvrstila koreografija Dihaj (Društvo Kazina), na 13. mesto pa njihovi klubski kolegi s točko Don’t mess with my TV.
Medalji sta si priplesala tudi solista mladinca, in sicer srebrno David Grajfoner in bronasto Matic Bizjak, oba člana Društva Kazina.
David Grajfoner, drugi na svetu, in Matic Bizjak, tretji na svetu.
Po zagotovilu vodje ekipe so v hudi mladinski konkurenci s svojimi nastopi končali tudi mladinski pari in solistke. Staša Tušar (PK Urška LJ) je osvojila 7. mesto, Maša Marinšek (PK Urška LJ) 13. mesto, Nina Dremelj (PK Wolfy) 14. mesto in Patricija Crnkovič (PK Urška LJ) 29. mesto. Pari, vsi trije iz Društva Kazina, so se razvrstili takole: na 8. mesto sta priplesala Tea Horvat in Matic Bizjak, na 13. mesto Pia Popovič in Jan Ravnik ter na 16. mesto Maja Osojnik in David Grajfoner.
Nina Dremelj, Staša Tušar in Maša Marinšek so navajene visokih uvrstitev, a se niso preveč razburjale, ker tokrat niso stale na stopničkah.
Solistka Klara Lainšček (Društvo Kazina), ki je s koreografijo Que sera sera osvojila naslov svetovne prvakinje, nadaljuje slovensko tradicijo. Ženski solistični svetovni naslov po njeni zaslugi ostaja v Sloveniji. V finalu je nastopila tudi mala skupina Proud Mary (Društvo Kazina), ki si je priplesala 6. mesto. Mala skupina Šalamun (Blejski plesni studio) je tekmovanje končala na 24. mestu, Netopirji (Prodance studio) so si priplesali 29. mesto, članska formacija Speak up (Bolero) pa je zasedla 7. mesto.
V Riesi je potekal tudi svetovni pokal za pionirje. Med pionirskimi pari sta se najvišje uvrstili Laura Potočnik in Lana Smolnikar (PK Miki Domžale) na 7. mesto, 9. mesto sta si priplesali Lea Kos in Klara Peček (PK Bolero LJ), na 17. mestu pa sta tekmovanje zaključili Eva Tomšič in Lara Škarabot (PK Wolfy).
Klara Lainšček je postala svetovna prvakinja med solistkami; koreografijo je podpisal Mitja Popovski.
Solistki Klara Peček (PK Bolero LJ) in Monika Karnar (PK Miki Domžale) sta si priplesali 12. mesto, medtem ko se je morala Laura Potočnik (PK Miki Domžale) zadovoljiti z 22. mestom. Prejeli so tudi dve srebrni medalji. Prvo so med malimi skupinami osvojili Leni detektivi (PK Miki Domžale), kjer so bili Alvin in veveričke (PK Bolero LJ) 5. in Mornarnji (PK Miki Domžale) 12. Čisto za konec pa so si srebro "primešale" plesalke formacije Jagodna marmelada (PK Miki Domžale).
Bolerove veveričke so bile pete v pionirski konkurenci. (Foto: Benjamina Krivec, Andreja Kunst, Nataša Rojec Spindler)
Koreograf in pedagog Bolera Matevž Česen se vrača iz Riese zelo zadovoljen: "Tekma v Riesi še vedno velja za največjo in najtežjo tekmo v IDO, ki pa postaja čedalje bolj prijazna do plesalcev, saj jim večkrat pogleda čez prste glede pravil. Tekmovanja se pričnejo in končajo v primernih urah, pionirjem sodniki ne dvigujejo ocen v finalih in tudi razglasitve v naslednjih krogih so podane v pravem času. Vesel in zadovoljen sem z vsemi uvrstitvami, saj so se tako pionirji kot mladinci in člani uvrstili v finale in s tem izpolnili naše visoke cilje v tej sezoni. Člani so se borili v zelo hudi in spektakularni konkurenci in se le z dobrim plesom uvrstili v finale, ki smo ga bili zelo veseli.V vseh finalih je bilo veliko odstopanja med ocenami??? Za največje presenečenje je poskrbela mladinska formacija Čokolada in postali smo vice svetovni prvaki. To je moj koreografski in trenerski debi, zato je bila evforija toliko večja!"

View Gallery 7 Photos