Nesmrtna Giselle z Ribič Lauferjevo znova med Mariborčani

Giselle je eden od večnih baletov, ki mora biti na repertoarju vsakega baletnega ansambla.

Mariborski baletni ansambel, ki ga vodi Edward Clug, od septembra dalje je napredoval v umetniškega vodjo baleta in se tako izenačil z ljubljanskim Rusom Irekom Muhamedovim, je v polni pripravljenosti, da zvečer odpleše legendarni balet Giselle.

Edward Clug, levo plesalec Matjaž Marin, je letos napredoval v umetniškega vodjo mariborskega baleta.
Na premieri bodo v glavnih vlogah nastopili Alenka Ribič Laufer, Anton Bogov, Sergiu Moga in Galina Čajka. Na ponovitvah pa se bodo v naslovni vlogi predstavile tudi veliko mlajše balerine, in sicer Tijuana Križman Hudernik, Catarina de Meneses ter Galina Čajka. V vlogi Albrechta bo seveda na premieri plesal Anton Bogov, na ponovitvah pa Matjaž Marin in Eric Burrough. Vloga Giselle je med balerinami ena od top petih vlog, ki jih mora imeti na repertoarju, če je prava balerina. Ne samo zaradi tehnike, ampak tudi igralskih sposobnosti, ki jih mora predstaviti na odru. 
Alenka Ribič Laufer in Anton Bogov sta zaščitni znak vseh premier klasičnih baletov v Mariboru.
Giselle pripoveduje o tragični usodi dekleta, ki se ji je zaradi prevare v ljubezni zmešalo, nato pa ji je odpovedalo srce. Ena od legend nadalje pripoveduje, da je zaradi svojega veselja do plesa, predvsem pa zaradi tega, ker je umrla kot neporočena devica, postala ena od vil, ki s plesom do smrti utrudijo svoje nesojene ljubimce. Kakorkoli, Giselle je eden tistih večnih baletov, ki ne bodo nikoli izginili z repertoarja. Tega se dobro zavedajo tudi Mariborčani, ki eni od dveh predstav na leto vedno posvetijo klasični baletnih predstavi. Nekaj dvoma je edino v koreografa Rafaela Avnikjana, ki se lani ni preveč izkazal z Bajdero, a menda je to lahko njegov popravni izpit, saj je pri Giselle sledil perfekcionistični estetiki klasičnega baleta in Petipajevi tradiciji. Scenografijo je prispeval Juan Guillermo Nova, kostume pa Luca Dall’ Alpi. Dirigentsko palico bo v roki držala  Angležinja Alice Farnham, ki je januarja letos požela izvrstne kritike prav z baletno predstavo Giselle v produkciji Kraljevega danskega baleta.
Tijuana Križman Hudernik bo Giselle odplesala na eni od ponovitev.

View Gallery 4 Photos