Ne veste, kje je Labodje jezero? V Mariboru!

Tetiana Svetlična je prepoznaven obraz mariborskega Labodjega jezera. (Foto: Marta Tiberiu)

Prva premiera Labodjega jezera v tem letu se bo zgodila v petek zvečer na odru mariborskega gledališča, druga pa 16. aprila na odru SNG Opera in balet Ljubljana. Odločitev, zakaj dve Labodji jezeri skoraj istočasno v slovenskem baletnem prostoru, sta v domeni Edwarda Cluga, šefa mariborskega baleta, in Sanje Neškovič Peršin, šefice ljubljanskega baleta.

Umetniški vodja mariborskega baleta Edward Clug in …
Mariborčani bodo ploskali koreografiji Valerija Kovtuna po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu, Ljubljančani pa Lynne Charles.
… umetniška vodja ljubljanskega baleta Sanja Neškovič Peršin predstavljata publiki Labodje jezero dveh različnih koreografskih interpretacij. (Foto: Marija K. Orašanin)
A poglejmo najprej na mariborski oder. V petek bosta zaplesala v glavnih vlogah Tetiana Svetlična (Odette/Odile) in ljubljenec mariborskega občinstva Anton Bogov (Princ Siegfried). Posebna poslastica za ljubitelje baleta pa bo že dan po premieri, ko bosta gostovala zvezdnika iz baleta Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, Anastasia in Denis Matvienko, ki bosta nastopila pred dnevom žena, 7. marca 2015.
Zakonca Matvienko bosta zaplesala v počastitev dneva žena. (Foto: Marta Tiberiu)

"Brezčasna baletna mojstrovina Labodje jezero je še danes ena najpriljubljenejših stvaritev v zvrsti klasičnega baleta, ki z odrsko čarovnijo povezuje starejše in mlajše generacije. Pravljično pripoved o princesi Odette, ki se zaradi uroka zlobnega čarovnika Rothbarta spremeni v prelepega laboda, je za sanktpeterburški Carski balet ustvaril eden najvidnejših skladateljev ruske romantike, Peter Iljič Čajkovski. Največji navdih za to nesmrtno baletno upodobitev romantičnega hrepenenja in ljubezni naj bi bila tragična usoda bavarskega kralja Ludwiga II. Njegov zaščitni znak naj bi bil prav beli labod, njegova sanjaška narava in senzibilnost pa sta zajeti tudi v značaju mladega in nestanovitnega princa Siegfrieda. Aktualna produkcija mariborskega Baleta po Mariusu Petipaju in Levu Ivanovu s koreografskimi adaptacijami Valerija Kovtuna postavlja v ospredje temo razdvojenosti: labodja princesa (ali kraljica) Odette in Rothbartova hčerka Odile, beli in črni labod. Scenografija in kostumografija sta delo Marije Levicke, oblikovalec luči je Tomaž Premzl, asistentki koreografa Alenka Ribič in Irena Pasarić, korepetitorka Irina Nefodova Skulskaja in koncertna mojstrica Oksana Pečeny,"
sporočajo Mariborčani.
Tetiana Svetlična in Anton Bogov ter baletni ansambel SNG Maribor. (Foto: Marta Tiberiu)
Labodje jezero si boste lahko ogledali še 8., 10., 11., 12. in 14. marca ter 20. in 21. aprila 2015.

View Gallery 5 Photos