Naj bo zdravo in plesno. Vse drugo bomo/boste že ‘porihtali’!

Zaplešimo v novo leto! (Foto: Marija K. Orašanin)

Dragi obiskovalci in obiskovalke edinega spletnega medijskega portala, specializiranega za ples, vesela sem, da ste v naši družbi že deveto leto, in prihodnje leto, natančno 8. januarja, bomo praznovali okroglo obletnico. Minilo bo namreč deset let od objave prvega plesnega članka. Vztrajnost je pač ena od mojih lastnosti in prav gotovo ena od tistih nujnih, če se ukvarjaš s plesom.

Renato Zanella je bil direktor dunajskega baleta, Bill T. Jones je vodja skupine Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company, ki je pred časom gostovala v Ljubljani, Angelin Preljocaj je s svojo skupino navduševal Ljubljano in predstavo Romeo in Julija si lahko ogledate še danes na silvestrski večer.
Četrt stoletja pa praznuje moja, ja, bom kar napisala moja, drugače ne gre, oddaja Parada plesa. Septembra sem štartala 25-to sezono še vedno edine oddaje o plesu na slovenskih televizijah.
Člani Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, parodija na klasični balet, Jiří Kylián, direktor Nizozemskega plesnega gledališča, in Andre Valentin, ki me je pred več kot dvajsetimi leti prvič povabila na dunajski ImPulsTanz, in obiskujem ga še danes.
V teh dneh sem ravno pospravljala fotografski arhiv in našla množico umetnikov, ki so bili pred mojo kamero. Začela pod vtisom ogleda včerajšnje predstave koreografa Angelina Preljocaja Romeo in Julija v Cankarjevem domu, ki sem ga intervjuvala na začetkih svoje televizijske kariere v Parizu.
Wim Vandekeybus, ustanovitelj skupine Ultima Vez in belgijskega plesnega novega vala, ter Steve Paxton, brez katerega ne bi bilo plesne improvizacije.
In nadaljevala s tistimi, ki so pisali plesno zgodovino in plešejo še danes: Steve Paxton, Jiří Kylián, Balet Trocadero, Wim Vandekeybus, Renato Zanella, Bill T. Jones
Z Janom Fabrom, belgijskim umertnikom
Priznam, da me vedno ob prehodu leta ‘daje’ nostalgija in tudi radovednost, kaj bo prineslo prihajajoče leto. Ker pa sem se po bolezni naučila, s pomočjo Martina Kojca, da nam je vse v življenju vnaprej zapisano in namenjeno ter na potek dogodkov nimamo vpliva, se pač ne gre ‘sekirati’ na zalogo.
Z modno oblikovalko Niko Urbas, ki mi je skreirala zeleno obleko za vodenje edine plesne nagrade, ki je združevala vse plesne zvrsti, Povodni mož.
Zatorej vam kličem, skupaj s svojo ekipo Melito Goljevšček, Daliborko Podboj, Alenom Ograjenškom, Maretom Kušarjem, Janezom Hrovatom, Leom Vučemilovićem, Leo Slapar, Andražem Pojetom, Nino Pevec in tehnično ekipo Video produkcije Kregar , vesel in pozitiven ‘hura’ s svojo mantro, da je dan s plesom odličen dan! Izkoristite ga, v torek pa vas čaka glasovanje Naj plesna zvezda 2017, v katerem se bomo spomnili vseh naj plesalcev, plesalk, koreografov, predstav, ki so zaznamovali leto 2017! In mogoče me ‘zapopade’ tudi želja, da znova obudim nagrado Povodni mož, ki sva jo dvakrat izpeljala skupaj s pokojnim Tomažem Ambrožem. Pogrešam njega in njegove ideje.

View Gallery 6 Photos