Nadija Bičkova z Miho Vodičarjem na tronu, a še vedno brez državljanstva

Državna prvaka Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki se bori, da postane slovenska državljanka.

Na parketu Dvorane komunalnega centra v Domžalah se je zbralo štiriinšestdeset plesnih parov, štirje manj kot lani, ki so si želeli najboljših uvrstitev. Prostora na vrhu je žal samo za sedem parov v sedmih starostnih kategorijah.

Slovenski plesalci na parketu v Domžalah.
Že tradicionalno je bilo seveda v zraku nekaj uvrstitvene špekulacije. še posebej v višjih starostnih kategorijah. Barbara Nagode Ambrož, Katarina Venturini, Karmen Intihar, Boris Rebula, Zoran Kljun, Branko Bohak in Niko Basarič so bili tisti, na katere so se po koncu tekmovanja nekateri jezili, drugi pa jih kovali v zvezde.
Med sodniki so bili Branko Bohak …
… Niko Basarič …
Na našem forumu teče tudi zanimiva debata, kaj vse bi bilo potrebno spremeniti v sistemu sojenja. Ampak menda imajo sodniki vedno prav. Katarina Venturini je za naš portal povedala: "Državno prvenstvo je bilo dobro organizirano, s srcem, vse pohvale PK Miki. Sodnik ima zelo malo časa, da se odloči, kam bi postavil kakšen par. Moram povedati, da je bila težka odločitev v vseh kategorijah. Mogoče pri mlajših malo manj, saj je tam manj pomembno kot pa pri članski kategoriji. To dokazuje, da je kakovost zelo visoka, da so si pari zelo blizu, in dobro je, da je bilo sedem sodnikov, saj vsak vidi po svoje. Ven pride rezultat, pride pa takšen, kot mora."
… Katarina Venturini.
Najbrž je imela v mislih razplet na vrhu najpomembnejše kategorije, in sicer članske, ko je nov državni prvak postal Miha Vodičar z Nadijo Bičkovo. Damir Halužan in Anna Mashchyts iz Športnega društva Rolly nista obranila naslova državnega prvaka, pristala sta na drugem mestu, kar je povzročilo burne reakcije. Anna je nastopila s popolnoma novim videzom, saj se je postrigla pred nekaj tedni in pobarvala na rdeče. Nastopila pa je v obleki Saše Pust. "Midva sva dobro odplesala. Dobivava pohvale od ljudi, ki nekaj veljajo v tem plesnem svetu. Midva greva svojo pot. Takšne ovirice naju ne bodo vrgle iz tira. Lahko samo rečem, da so si danes pljunili v svojo juho in ne v najino. Plesala sva dobro, zadovoljna sem  s sabo z Damirjem kot vedno. Mislim, da se morava dokazovati naprej. Upava, da bova dober primer tistim parom, ki grizejo in še ne pridejo do vrha, imajo svoje vzpone in padce. Treba je iti dalje, delati in vse bo prišlo. Zapustila sva prostore Fredija Novaka in trenirava sama. Še vedno pa sodelujeva z Danielo Škofic Novak, ki naju še vedno trenira. Vse, kar sva rabila ta trenutek, je mir, da greva nekam na svoje in trenirava to, kar je prav, in ne to, kar bi nekateri želeli videti na plesišču. Mir sva našla v plesni šoli Dance Floor, tam samo trenirava." Anna in Damir sta že naslednji dan po prvenstvu tudi podala pisno izjavo, da bosta prenehala tekmovati v okviru WDSF in da Slovenije ne bosta zastopala ne na Evropskem in ne na svetovnem prvenstvu kot tudi ne na Worlddancesport Games. Prehajata namreč v plesno zvezo WDC, ki dovoljuje tekmovanja na angleških tekmah. Njuno izjavo si preberite v rubriki Ritem izjav.
Damir Halužan in Anna Mashchyts zapuščata Plesno zvezo Slovenije.
Fredi Novak pa ima ob zapuščanju parov že kar trdo kožo. "Iz mojega kluba nista odšla samo Anna in Damir, ampak tudi Jurij in Jagoda Bategelj ter Peter Majzelj in Maja Geršak. Vzrok tiči v tem, ker sva midva z Danielo precej kritična do situacije, ki je prisotna in odnosu med obema plesnima zvezama. Plesalci pa mislijo, da so zavoljo tega slabše sojeni. Pri nas sta še Klemen Prašnikar in Saška Averkijeva ter Andrej Škufca in Melinda. Andrej se zaveda kaj lahko storiva in sva v preteklosti naredila zanj."
Miha Vodičar in Nadija Bičkova sta osvojila tako želeni naslov najboljšega članskega para v latinskoameriških plesih.
Tako sta se zmage neizmerno razveselila Miha Vodičar in Nadija Bičkova, ki pa ima še vedno probleme s pridobitvijo slovenskega državljanstva za razliko od Anne, ki je že nekaj časa Slovenka. "Ne boste verjeli, a samo dva dni po izjavi, ki sem vam jo dala na Podelitvi plesnih nagrad, sem dobila ponovno zavrnjeno vlogo za državljanstvo. To je že tretjič in se bom pritožila. Upam na pozitiven odgovor, drugače pa bom poskusila ponovno, dokler mi ne uspe. Imam v planu ostati v Sloveniji, tukaj se super počutim in vidim svoje življenje tukaj. Upam, da bodo popustili. Dan je bil danes od začetka do konca po načrtih. Vesela sva, da nama je uspelo pokazati to, za kar sva trdo delala, Konkurenca je res huda in sva srečna. Treba je znat izgubiti. Tudi midva sva velikokrat izgubila, ampak to ti lahko tudi pomaga. Nama očitno je. Vsake toliko časa moramo plesalci dobit opozorilo, da mogoče naredimo kaj v drugo smer, kaj spremenimo. Ni se treba vedno ozirati, včasih pa se seveda lahko. Ostajava v Pingiju, ker sva zelo zadovoljna in imava podporo, ki nama jo nudita Alenka in Branko Bohak. Vsak par je dobil priložnost, da se odloči sam zase, in mislim, da morajo pari za to odločitev sprejeti tudi posledice. Na koncu pa smo vsi plesalci," sta komentirala razplet prvenstva in situacijo z dvema plesnima zvezama.
Marcel Vodenik in Naja Dolenc nizata zmago za zmago.
Med starejšimi mladinci je bila konkurenca zelo izenačena pa tudi število parov je bilo največje. Aktualna državna prvaka v standardu sta zmagala tudi v latinu, Marcel Vodenik in Naja Dolenc iz Pingija. Naja je seveda padla v oči tudi zavoljo živo zelene obleke v finalu, ki jo je skreirala in sešila Nadjina mama Larisa Bičkova."Danes je bil dober dan. Vse je bilo tako, kot sva se dogovorila. Želela sva plesati najboljše, tako kot sva pripravljena, in mislim, da nama je to uspelo tudi za naprej."
Luka Južnič in Živa Antončič najboljši par v latinu med mlajšimi pionirji.
Tudi med mlajšimi pionirji sta naslovu državnih prvakov v standardu dodala laskavi naziv najboljšega para v latinu Luka Južnič in Živa Antončič, ki prihajata iz PK Jasmin Kočevje. In Živa zdaj tudi že ve, katera teta je skreirala obleko za nastop.
Brin Hlade in Tosia Robar Žerak sta začela s kompotom, osvojila sta smetano, jeseni čaka še jagoda v kombinaciji.
Navdušeni smo bili nad številom šest v pionirski kategoriji. Šest parov je bilo veselje gledati. Razplesani Brin Hlade in njegova soplesalka Tosia Robar Žerak nizata zmago za zmago. In kot je povedal državni prvak v standardnih plesih-  najprej pride kompot, nato še smetana in jagoda, se je to tudi uresničilo. Par iz Društva plesni center Samba je osvojil smetano in postal državni prvak. "Trenirala sva veliko, tudi osem ur na dan. Malo sva manjkala v šoli, ampak bova sedaj to nadoknadila," sta dejala po prvenstvu.
Mlajša mladinca Domen Romih in Neli Čadej sta zvesta kreatorki Saši Pust.
Mlajša mladinca Domen Romih in Neli Čadej iz PK Pingi sta slavila zmago tudi v latinu in enako kot v standardu zmagala v vseh petih plesih.
Nino Kleindienst in Urška Bencak iz PK Urška sta zmagala med mladinci.
Plesalci in plesalke so se še posebej potrudili za letošnje prvenstvo. Obleke so bile navdušujoče, nič manj od plesalk pa se niso bleščali fantje. Tudi frizure so bile prav umetelne, še posebej med mladinci in starejšimi mladinci. Med mladinci sta pričakovano zmagala četrta na svetu v latinu in državna prvaka v standardu Nino Kleindienst in Urška Bencak iz PK Urška. Urška je plesalka v živo zeleni obleki s svetovnega prvenstva. "Na vsako tekmo prideva z željo zmagati, čeprav na plesišču ne razmišljava o tem. Potem o tem odločijo samo sodniki. Človek si niti ne predstavlja, koliko smo trenirali in vlagali za svetovno prvenstvo, po njem pa še toliko več, ker se je treba vedno znova dokazovati."
Seniorji so še vedno v ednini. Marko in Natja Orehek iz PK Miki sta večna državna prvaka, ki sta tekmovala skupaj s starejšimi mladinci. "Počutila sva se bolj mladostno med njimi. Midva trenirava ne glede na tekmo. Glede na to, da v Sloveniji ni mednarodnih tekem, se bova morala udeležiti kakšnega turnirja v Avstriji ali Italiji," sta komentirala stanje med seniorji Natja in Marko.
Predsednik sekcije za SLP Herman Tomažič, desno pa seniorja Marko in Natja Orehek.
PK Miki je prvenstvo dobro organiziral in športno dvorano spremenil v približno primeren prostor za ponovno fascinantne obleke. Motila je edino voditeljica prvenstva Martina Mrak Tekavc, ki ni bila kos nalogi. Imen in priimkov plesalcev ter sponzorjev preprosto ni znala artikulirati, številno publiko pa je nagovarjala zelo neposrečeno in netaktno. Škoda, da nista vodenja prevzela Matevž Ogorelec ali Nina Medja, ki odlično poznata vse pare, Martini pa prepustila organizatorske zadeve.
Trener in oblikovalec plesnih oblek Matevž Ogorelec je bil zaposlen v zaodrju, a mi bi si ga želeli v vlogi voditelja.
Sicer pa so na Plesni zvezi Slovenije v teku volilne aktivnosti. Prihodnji teden se odloča o predsedniku sekcije za standardne in latinskoameriške plese. V borbi sta sedanji, vedno nečimrn in mrk Herman Tomažič ter Karmen Arko, ki je pripravila profesionalen predlog sprememb sekcije. Vrhunec plesne smetane pa bo 25. marca, ko se bo na letni skupščini odločalo o novem predsedniku Plesne zveze. Aktualni Drago Šulek ali nov kandidat Smiljan Mekicar, to je zdaj vprašanje. Ali pa kot nam je rekel Fredi Novak, ni problema, če znajo iz 100.000 evrov narediti milijon evrov jih vsi takoj podpremo.
Televizijsko reportažo z državnega prvenstva si boste lahko ogledali v torek, 19. marca ob 21.40 na TV3 Medias.
Foto: Marko Mesec www.fotomesec.com

View Gallery 14 Photos