Na parketu ni krize. Plesalke sijale v oblekah vrednih tisoč in več evrov.

Navdušujoče, a peklensko drage obleke na plesišču v Lenartu.

Plesni klub Pingi, ki je dobil v roke organizacijo letošnjega državnega prvenstva v standardnih plesih, se je odločil karavano plesalcev odpeljati v Lenart pri Mariboru. ”To je rojstni kraj moje mame in tu sem se prvič srečala s plesnimi koraki zato se mi je zdela dobra ideja, da organiziramo prvenstvo na tem koncu,” je povedala Alenka Bohak, šefica Pingija. Prvenstvo sta z možem Brankom organizirala v tamkajšnji športni dvorani osnovne šole, in sicer sta navadno telovadnico z nekaj estetskimi scenskimi posegi spremenila v čisto simpatično plesno prizorišče. Pogrešali smo le malo več teatrske svetlobe, a to je seveda povezano s financami, ki pa jih organizatorji državnih prvenstev največkrat nimajo, zato namesto scenskih reflektorjev vedno brnijo športne neonke.

Športna dvorana osnovne šole Lenart pri Mariboru je bila polna navijačev.
A dvorana je bila polna glasnih navijačev, in enainpetdeset plesnih parov iz petnajstih klubov je lahko začelo borbo za naslove najboljših v državi. Sodniška ekipa je bila, ponovno zaradi financ, spet samo slovenska, saj si ekipa Draga Šuleka in Hermana Tomažiča tujih sodnikov ne more več privoščiti. In računalniško opremljena, saj so svoje ocene sodniki vpisovali direkt v dlančnike, ki jih je končno nabavila Plesna zveza Slovenije. Ob parketu so tokrat stali Nataša Ambrož, Niko Basarič, Mateja Mazovec Janjičijevič, Boris Rebula, Marko Tumpej, Marko Vodnik in prvič v svoji karieri Katarina Venturini.
Računalniško opremljena sodniška ekipa.
Kako so sodili, vam žal še ne morem napisati, saj rezultati sojenja, ki sem jih dobila v roke po tekmovanju, pokažejo samo mesto odplesanega para v posameznem plesu. Nobenih dvomov ni bilo v kategoriji mlajši pionirji in profesionalci, saj je v obeh kategorijah plesal samo po en par. Tako sta med najmlajšimi zmagala Jurij Špurej Soršak in Teja Fras iz PK Pingi International, ki sta se za standard odločila komaj pred enim mesecem.
Jurij Špurej Soršak in Teja Fras iz PK Pingi International.
Tudi Luca Busoletti in Tjaša Vulič, ki sta z novim letom zapustila PK Fredi in plešeta za Bohakov Pingi, sta bila edina v svoji konkurenci in zmagala. Med profesionalci je bil sicer napisan še Andraž Snoj s soplesalko Olgo Muravsko, a se je menda nekaj zakompliciralo z Andraževim vizumom. Andraž namreč živi in dela v Moskvi in bi bil njegov prihod v Slovenijo birokratsko neizvedljiv. Na tekmovanje se ni prijavil Miša Cigoj, ker pravi, da še ni pripravljen za skok v slovensko profesionalno areno.
Luca Busoletti in Tjaša Vulič iz PK Pingi.
Iz Berlina sta, kot vsako leto, prišla zakonca Barbara in Vitam Kodelja iz Fredija in prepričljivo zmagala v vseh petih plesih pred drugouvrščenim zakonskim parom, Robertom in Simono Preininger iz PK Podčetrtek.
Vitam in Barbara Kodelja iz PK Fredi.
V pionirski kategoriji so plesali samo trije pari, zmagala sta lanska mlajšepionirska prvaka Brin Hlade in Tosia Robar Žerak iz Sambe, ki sta nadvse hvaležna svoji trenerki Nataliji Banovič, da ju trenira, tako kot mora.
Brin Hlade in Tosia Robar Žerak iz PK Samba.
Navdušenje nad razpletom v kategoriji mlajši mladinci je bilo presenetljivo in za zmagovalca nepričakovano. “Pričakovala sva tretje mesto, a naslov državnih prvakov, to pa ne,” sta po razglasitvi dejala Alen Štaleker in Suzana Krevh iz KPK Devžej, kjer ju trenira Tomaž Vratar. Zmagala sta v vseh petih plesih.
Alen Štaleker in Suzana Krevh iz KPK Devžej.
Enak rezultat sta dosegla med mladinci tudi vedno bolj mična gospodična Ana Mesec, ki se je z Juretom Bergantom po dveh letih ponovno zavrtela na vrh. Fluorescentna rdeča obleka je še dodatno pomagala, da je bila na plesišču še kako opažena. “Veliko sva trenirala in imeli smo samo en cilj, ki sva ga danes tudi dosegla. Med seboj se odlično razumeva, sploh se ne kregava, in to najbrž tudi pomaga k dobremu rezultatu,” pravita člana PK Urška.
Jure Bergant in Ana Mesec iz PK Urška.
V starejšemladinski kategoriji so se že pred tekmovanjem kresala mnenja, koga bo sodniška ekipa postavila na prvo mesto. Ali bo sodnica Nataša Ambrož dovolj močna, da postaneta brat in sestra Pritekelj ponovno državna prvaka? To se je res zgodilo, in Matej in Anja iz kluba Mirandance sta postala nova/stara prvaka, medtem pa tudi že nehala plesati. “Po lanski kombinaciji sva šla narazen kot par, ker sva se preveč kregala. Želela sva si plesati vsak s svojim novim soplesalcem, a nismo našli nobene prave kombinacije. Potem smo se odločili, da nadaljujemo, tako kot je," sta po tekmi povedala Anja in Matej ter zagotovila, da zdaj ne bosta šla še nekaj časa narazen. Tudi Nataša Ambrož, kot njuna glavna trenerka, jima je po tekmi povedala nekaj odkritih besed. Tudi to, da ni bila zadovoljna z njunim nastopom in da ju ni sodila na prvo mesto
Matej in Anja Pritekelj iz PK Mirandance.
Naja Dolenc v elegantni roza obleki, ki se je z novim plesalcem Marcelom Vodenikom prvič predstavila na državnem prvenstvu, se je tako ponovno morala zadovoljiti z drugim mestom. Njen obraz ni bil tako razočaran kot na državnem prvenstvu v kombinaciji, ko se je tudi razšla z Micheleom Albigesejem prav zavoljo večnih drugih mest. “V redu je. Sva zadovoljna,” je povedala po razglasitvi.
Napet pa je bil članski finale. Še posebej uvrstitve na stopničkah. Kdo bo zmagovalec ali brat in sestra Kralj, ki sta z novim letom prestopila iz PK Fredi v Urško, ali njuna bivša klubska kolega Miha Vodičar in Nadija Bičkova? Naslov je ostal pri Kraljih in sreča je bila nepopisna. “ V soboto je bil en super večer. Kar se plesanja tiče in najinega občutka, sva vedela, da je bil finale veliko boljše odplesan kot polfinale, zato sva bila z nastopom zelo zadovoljna. Počutila sva se dobro, Matej malo bolj psihično napet vsaj na začetku, jaz malo manj, ampak potem je vse steklo v dobro smer in nama v prid. Tekma sama je bila super organizirana, okrašeno okolje je razblinilo videz športne dvorane, in mislim, da se je organizator PK Pingi uspešno potrudil, da bi tekmovanje izpeljal, kar se da najboljše. Plesalci Urške so  naju vseskozi presenečali z navijanjem, prav tako starši in prijatelji. V samem klubu se odlično počutiva in so naju res sprejeli z odprtimi rokami. Nedelja je bila mirna, vstala sva nekoliko kasneje, saj se je tudi druženje z urškinimi plesalci zaključilo v jutranjih urah. Sicer pa z novim tednom že s polno paro naprej z usmerjenimi cilji na evropsko prvenstvo konec marca v Nemčiji,” sta povedala Matej in Špela Kralj, ki sta premagala drugouvrščena Vodičarja in Bičkovo iz PK Fredi. Premagala sta ju v dunajskem, angleškem in počasnem valčku, tango in quickstep pa sta Miha in Nadija odplesala boljše kot Kralja.
Matej in Špela Kralj iz PK Urška.
Specialista za standardne plese Aleksej Rubtsov in Jasmina Arko iz PK Jasmin, ki je blestela v črno-beli kombinaciji, pa sta po mnenju sodnikov dobra za tretje mesto.
S šov programom sta navdušila aktualna svetovna prvaka v latinskoameriških plesih med člani in zdaj že profesionalca Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič, ki sta v nabitem urniku našla čas in pripotovala v Lenart ter odplesala dve točki iz najnovejšega ekshibicijskega programa. Še posebej  sta bila vesela, da sta Matej in Špela postala del Urškinega tima. “Zdi se nama fenomenalno, da se je takšen par odločil, da pride k nam. Sta v veliko spodbudo in zgled mlajšim parom. In kar naenkrat se trenira standard na veliko v našem klubu. Ful sva vesela in zadovoljna ter priznam, nisva vedela, da sta tako prijazen in prikupen par,” sta zaupala Zoran in Tatjana.
Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič v šov točki Boogie Shoes.
Je pa njun bivši trener Fredi Novak budno spremljal Kraljevo prezenco na plesišču in jo tudi skrbno beležil na iPad, kar je povzročilo kar nekaj nagajivih pripomb v stilu, da naj raje beleži pare, ki so še ostali, in ne tistih, ki jih ni več v dvorani v ljubljanski Zadobrovi.
Fredi Novak z iPadom.
Prvenstvo si bomo zapomnili tudi po bleščečih oblekah plesalk. Vtis, da recesija ni zajela plesa, je sicer varljiv, a toliko kristalov Swarovski se že nekaj časa ni bleščalo v športni dvorani. Nataša Ambrož, Matevž Ogorelec, Saša Pust, Vladimira Medvešek, Gigadance so še dan pred prvenstvom na obleke lepili in šivali še zadnje detajle. Zanimivo je tudi to, da večina plesalk še ne ve, koliko bodo morale za obleko odšteti, saj jim kreatorji še niso povedali zadnje cene in so v večini plesale "na kredo". “Nekje med 600 in 2000 evri zagotovo,” je povedala ena od plesalk, ki sicer upa, da si ni izbrala prevelikega števila kristalov, ki višajo ceno. Vsi so sledili tako kodnim trendom kot željam plesalk, da so videti na plesišču čim bolj atraktivne. Nekaj predlogov najlepših oblek letošnjega prvenstva si boste lahko ogledali tudi v naši rubriki Pripleši si nagrado in glasovali za najbolj atraktivno ter si priplesali nagrado podjetja Oriflame.
Do takrat pa si oglejte fotogalerijo na www.fotomesec.com
Vse rezultate pa na www.plesna-zveza.si

View Gallery 13 Photos