Na Hrvaškem popolna zmaga slovenskega plesa

Maske so padle na evropskem prvenstvu. Luka Vodlan je bil eden od trinajstih najboljših v Evropi.

Še zadnje atome moči so zbrali slovenski šovarji in steparji ter tri dni plesali v Zagrebu na dveh velikih plesnih tekmah. Končna bera je bila spet odlična, saj je 270 plesalcev priplesalo 13 zlatih, osem srebrnih in dve bronasti kolajni. Poleg tega pa še lepo število uvrstitev v finala. Ljubljanski Kazinci so bili najuspešnejši, saj so dosegli pet zlatih in po dve srebrni ter bronasti kolajni. PK Lukec si je priplesal dve zlati, Bolero tri zlate in dve srebrni, Miki eno zlato in dve srebrni, Urška iz Ljubljane ter Plesni Val pa po eno zlato.

Koreograf in pedagog Mitja Popovski je navdušen nad osvojenimi naslovi evropskih prvakov celotne slovenske ekipe.
Koreograf in pedagog Mitja Popovski je bil s svojo ekipo zelo zadovoljen, nič manj pa z vsemi slovenskimi nastopi. ”Ponovno smo bili najuspešnejša država. Vse tri članice Kazine (Emanuela Senjor, Pia Vatovec, Ana Osojnik) so dobesedno tekmovale med seboj in še enkrat dokazale svojo tehnično superiornost pred ostalimi. Zelo sem zadovoljen z mlajšo mladinsko ekipo, ki je šele prvo leto v mladinski konkurenci, pa že posega po najvišjih mestih. Lahko rečem, da je največ odziva  prejela mladinska formacija –  Pisalni stroj, ki je tudi osvojila naslov evropskih prvakov, ne smem pa pozabiti nepremagljivega mladinskega tria, ki je po treh naslovih svetovnih prvakov osvojil tudi tretji evropski naslov. Čeprav je bilo prvenstvo po številu držav majhno, pa so bile prisotne vse velesile razen Švice; Slovenija, Rusija, Hrvaška, Češka, Ukrajina … Slovenci smo v zadnjih letih pokazali izreden napredek v trojicah, parih in solo nastopih, kjer se kaže predvsem tehnična odličnost, v kategorijah formacij in malih skupin pa  smo že tradicionalno močni. Skratka razlogov za zadovoljstvo je ogromno in čestitam vsem plesalcem in koreografom,” je navdušeno pripovedoval po prihodu v Ljubljano Mitja Popovski.
Kazinski mladinci so si s koreografijo Pisalni stroj pritipkali naslov najboljših v Evropi.
Dušan Vodlan, šef plesnega kluba Lukec, pa je bil poleg rezultatov še bolj navdušen nad enotnostjo v slovenski plesni ekipi. “Posebej veseli dejstvo, da so Lukci poskrbeli za pozitivno energijo znotraj slovenske ekipe, ki je tokrat navijala za vse slovenske tekmovalce ne glede na klubsko pripadnost, kar v zadnjih dvajsetih letih ravno ni bilo značilno. Predvsem je bilo to čutiti pri izvajanju naše himne, saj so jo prav vsi prisotni, tako tekmovalci kot tudi starši, peli. V dvorani se je res čutila ena energija združitve. Zmagal je šport, zmagal je športni ples. V  Zagrebu je bilo lepo biti Slovenec.” Seveda je familija Vodlan v Krško odnesla dva naslova najboljših v Evropi. Luka Vodlan je uspešno obranil lanski naslov. V koreografiji brata Sebastijana Vodlana in na glasbo iz filma Maska je navdušil vse prisotne v dvorani zagrebškega kongresnega centra, sodniki pa so mu dodelil sama prva mesta. Sama prva mesta pa sta v paru dobila tudi, ko sta brata zaplesala skupaj.  Sebastijan in Luka Vodlan sta navdušila s koreografijo Jadrana Živkoviča Vodlan Brother’s bar. Vodlani so v tem trenutku že v Ameriki, kamor so odšli po nova plesna znanja na različne plesne akademije. Da pa ne bo zmanjkalo adrenalina, pa se bosta Luka in Sebastijan udeležila še nekaj tekmovanj za odprto prvenstvo Amerike.
Sebastijan in Luka Vodlan sta najbolj spretna step natakarja v Evropi.
Misel na počitnice pa je tudi v glavi Matevža Česna, ki je v Zagreb popeljal ekipo šov plesalcev. “Plesalci Bolera so pokazali, da se je splačalo delati vse do konca sezone, ko je bilo zunaj že peklensko vroče, mi pa smo tekli, delali vaje za moč in pilili koreografijo. V Zagrebu smo bili ves dan v akciji od 9h zjutraj pa do 1h ponoči, nekateri pa še prej, saj so se isti dan pripeljali in odpeljali z avtobusom. Tu se postavi vprašanje, če so dolžine tekem pri  IDO (Mednarodna plesna organizacija) sploh primerne za najmlajše? Poleg tega je organizacija tudi šepala, a je bil zato oder bolj veličasten in mnogo bolj primeren za ples pod žarometi kot pa državna prvenstva v telovadnicah. Tekmovali so predvsem plesalci iz vzhodne in južne Evrope, ki so pokazali očiten napredek, ki je viden iz leta v leto. Za finalne uvrstitve je poskrbela mladinska formacija Čokolada in članska formacija Spregovori, obe v moji koreografiji. Najprej smo se razveselili 1.mesta mladinske formacije – evforija, solze, objemanje, nato pa smo ostali brez besed, ko je zmagala še članska formacija, in spet smo peli himno in obakrat zaplesali zmagovalni ples. Tako lahko le rečem, da sem se topil ob Čokoladi in nisem Spregovoril. Hkrati pa se zavedam, da je v življenju vedno tako, da moraš biti ob pravem času na pravem mestu. “
Matevž Česen in plesalci Bolera gredo na zaslužene počitnice.
Matevž je bil ob pravem času tudi v Londonu, kjer je lanskoletno nagrado, ki mu jo je podelila plesna akademija, predal novemu prejemniku. Ogledal si je tudi konec turneje letošnjih diplomantov in se spomnil svojega lanskega nastopa. Seveda ni manjkal niti šoping in obisk nekaterih plesnih klasov. Še zadnji nastop ga čaka v Avstriji v Wolfseggu ob odprtju razstave o slovenskem baletu. Nato pa se bo prepustil svojemu prvemu družinskemu dopustu. Tanja in sedemmesečna Taja že nestrpno čakata.
Matevž Česen in njegova Tanja komaj čakata na prvi dopust s svojo Tajo.
View Gallery 6 Photos