Na evropskem le peščica naših plesalcev. Za las ob kolajno in ob izjave!

Mimi Marčac Mirčeta je bila v Rusiji glavna sodnica.

Za nami je še zadnje evropsko prvenstvo v modernih tekmovalnih plesnih. Tokrat je bila slovenska reprezentanca najmanj številčna, saj se je v St. Petersburg v Rusijo med 15. in 18. oktobrom odpravilo le 11 plesalk iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica in Društva Plesalnica Bohinj, ki so zastopali slovensko reprezentanco. Evropsko prvenstvo je potekalo v jazzu, modernu in orientalskih plesih. Posamezne kategorije so štele tudi čez 30 konkurentov, medtem ko so bile nekatere skoraj prazne. Večina tekmovalcev je bilo iz Rusije in Norveške. Slovenke pa so za las zgrešile medaljo.

Skrajno desno trenerka in koreografinja Sara Mlakar iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica s svojimi varovankami
Vodja slovenske reprezentance je bila Suzana Mlakar, sodnica iz Slovenije pa Diana Drobnič Gorenc. Čeprav je bilo naših tekmovalcev zelo malo, smo tokrat imeli celo slovensko glavno sodnico Mimi Marčac Mirčeto. Vse skupaj kaže, da se je tekmovanje odvijalo na drugi strani sveta, saj sem dobil le izjavo glavne sodnice ter komaj in zelo pozno le nekaj podatkov, saj tudi na uradi strani IDO (mednarodna plesna organizacija) skoraj ni nobenih informacij o minulem evropskem prvenstvu.
Skrajno desno vodja Plesalnice Bohinj Slavi Martinovič s svojimi varovankami
"Letos sem prvič v vlogi glavne sodnice in moje zadolžitve so bile predvsem skrb za rezultate, sodnike in celoten potek tekme, da se je celotno tekmovanje odvijalo po regularnih pravilih IDO. To je velika odgovornost, pod sabo sem imela sedem sodnikov in vse je potekalo bolj ali manj v redu. Naših plesalcev ni bilo veliko, mislim, da je razlog razdalja in posledično veliki stroški ter visa za Rusijo, za katero do zadnjega ne veš, ali ti jo bodo odobrili ali ne. Tekmovanje je bilo zelo lepo, ker je potekalo v gledališču, lepa luč, dobro ozvočenje. Posebej so izstopali Norvežani in so v članskih kategorijah pobrali vse naslove. Slovenski koreografi in plesalci bomo morali biti kar pripravljeni, konkurenca z Norveške nam je zelo blizu. Dan pred tekmo je bila v gledališču še baletna predstava Labodje jezero, a si je žal nisem mogla ogledati zaradi sodniškega sestanka. Pohvaliti moram organizatorje. No, v hotelu poleg gledališča pa se je zgodil tudi manjši požar in gasilci so nas vse mirno pospremili in preselili v drugi hotel. Na tem prizorišču bo prihodnje leto evropsko prvenstvo v šov plesu in upam, da bo takrat naših tekmovalcev kaj več. St. Petersburg  je eno najlepših mest na svetu in lepo ga je obiskati. Zdaj se pa že pripravljam z Nejo Horvat in Kaniyem Obengo na polfinale šova Slovenija ima talent. V novembru pa že potujemo na svetovno v Rieso,"  je za naš portal komentirala prvenstvo v Rusjii Mimi Marčac Mirčeta.
Mala skupina Phoenix Raising iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica
Na odličnem 4. mestu je tekmovanje končala moderen mala skupina Phoenix Raising iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica.
Karolina Gajšek in Aja Vnuk iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica
Očitno pa je bila številka sedem rezervirana za Slovence, saj so se na sedmo mestu, ki žal ni zagotovilo finala, uvrstile: Karolina Gajšek in Aja Vnuk iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica med mladinskimi moderen pari, Katja Arh in Neža Sušel ter Sara Colja in Nina Kovačič iz Društva Plesalnica Bohinj med mladinskimi jazz pari, ki so si celo delile sedmo mesto.
Prav tako si je sedmo mesto priplesala naša edina orientalska plesalka Nina Vidic iz Plesnega društva Blejski plesni studio Radovljica v kategoriji orient show solo članice. Vse preostale rezultate pa si lahko pogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenija.
Nina Vidic iz Društva Blejski plesni studio Radovljica
Tako sklop mednarodnih tekmovanj poteka že od konca septembra in bo trajal vse do konca oktobra vsak vikend, kjer se plesalci borijo na evropskih in svetovnih prvenstvih. Pred nami pa so še tri največje tekme IDO. Prvi plesalci že tekmujejo na svetovnem prvenstvu v hip-hopu, medtem ko plesalce show dancea ter jazza in moderna čaka svetovno prvenstvo konec novembra in v začetku decembra. Nove svetovne prvake v hip-hopu že imamo. Držimo pesti še naprej.

View Gallery 6 Photos