Na državnem prvenstvu slavil Plesni klub Feniks s kar štirimi osvojenimi naslovi najboljših parov

Dvainpetdeset parov je tekmovalo v latinskoameriških plesih. (Foto: Marko Mesec)

Izjemoma v nedeljo, saj se ponavadi plesne tekme in državna prvenstva odvijajo ob sobotah, so parket Osnovne šole Stična v Ivančni Gorici zasedli plesni pari. Natančno 52 jih je bilo, kar je sedem več kot lani v Murski Soboti. Pohvalno za slovenski športni ples, napredek od januarskega državnega v standardu je bil očiten. S tem se je strinjal tudi plesni sodnik in trener Fredi Novak, ki je bil na državnem prvenstvu v standardu zelo kritičen: "Državno prvenstvo je lepo organizirano, kakovost parov se počasi dviguje, vsi pari napredujejo. Škoda, da med pionirji ni več parov, tam je baza. Ampak sem zadovoljen."

Fredi Novak in Marko Vodnik
Tekma je bila dobro pripravljena, Marko Vodnik se je z ekipo Plesne zveze Slovenije maksimalno potrudil, da smo od 16. ure, ko so se začeli polfinali mladincev, starejših mladincev in članov, resnično uživali ob dobri glasbi in plesu. Plesna zveza Slovenije pa nadaljuje tradicijo, da prvenstva seli po Sloveniji, in tokrat je bila na vrsti Ivančna Gorica: "Muljava, Josip Jurčič, tukaj je Deseti brat gor rasel, sestavilo se je vse skupaj in zato smo tukaj. Izjemno se angažira Herman Tomažič, predsednik naše sekcije, ki pozna mnogo ljudi po Sloveniji, in je zato ta selitev malo lažja. Imamo neko pravilo o postavitvi dvorane, kaj vse potrebujemo in je zapisano v beležki, ki jo Herman nosi s sabo," nam je navdušeno pripovedoval Marko Vodnik.
Andrej Škufca z ženo Melindo.
Še pred začetkom državnega prvenstva v latinskoameriških plesih so slovenski sodniki lahko prisluhnili dvema plesnima mojstroma, in sicer nekdanjemu plesalcu, zdaj pa trenerju in sodniku, Andreju Škufci, ter trenerju in sodniku, Frediju Novaku. Tema Andrejevega predavanja oziroma seminarja je bila Ocenjevanje tehnike in gibanja v glasbi, Fredijevega pa Ocenjevanje povezave med plesalcema in koreografije ter predstavitve. "Predstavil sem svoje videnje na sojenje in mi je bilo povabilo zanimivo glede na to, da sem WDC-sodnik, sistema WDSF-ja pa ne poznam. Seminar je izpadel OK, povedal sem, s čim se ne strinjam in s čim se strinjam, prišlo je do izmenjave mnenj, in to je dobro za kakšen premik ali pa razmišljanje." Fredi pa dodaja: "S sodniškimi kolegi ni težav in mi se z vsem strinjamo, ne strinjamo se, kako poteka v WDSF. Nobeden si ne upa reči, da to ni v redu, in vsi se kar sprijaznijo s situacijo tako, kot je. Jaz pa se s tem ne strinjam, jaz bi rad mladim rodovom zapustil nekaj lepega. Včasih dvomim, da je to še lepo."
Roman Maček je postal državni prvak z Marjetko Friedl v kategoriji seniorji 2 in …

Na parket sta po odplesanih polfinalih najprej stopila dva para v kategoriji para ples in zmagala sta aktualna državna prvaka v standardu,  Roman Maček in Martina Smodiš iz PK Zebra. Roman je bila tudi edini plesalec prvenstva, ki se je okitil z dvojno zmago. Z Marjetko Friedl je namreč zmagal tudi v kategoriji seniorji 2.
… z Martino Smodiš v kategoriji para ples.
In nam po tekmi zaupal, da se z Marjetko razhajata: "Po premisleku sva se odločila, da nama bolj odgovarja, da Roman pleše z Martino, jaz pa poiščem novega partnerja. Ne moreš biti dober na dveh stolčkih. Mogoče bova šla še na svetovno prvenstvo, bova videla," je pripovedovala Marjetka, ki je z Romanom plesala v konkurenci treh seniorskih parov iz PK Feniks.
Marjan Šarec, župan občine Kamnik, je skrit med občinstvom navijal za hčerko …
… Gabrijelo, ki je z Oskarjem Preložnikom postala državna mlajšepionirska prvakinja.
Tudi vsi trije mlajši pionirski pari so prišli iz PK Feniks, zmagala pa sta aktualna prvaka v standardu, Oskar Preložnik in Gabrijela Šarec. Tokrat je za hčerko navijal tudi oče, župan občine Kamnik Marjan Šarec, skrit nekje med občinstvom.
Asja Jurak Vertin in Eva Ravšl kot predstavnici kategorije deklica & deklica
Z namenom spodbuditi zanimanje za ples se je Plesna zveza odločila, da lahko na državnem prvenstvu nastopijo tudi pari v sestavi deklica & deklica do mladinske kategorije. Tako sta med pionirji zaplesali edini predstavnici tovrstne kombinacije, Asja Jurak Vertin in Eva Ravšl.
Tian Pintarič in Kaja Katona sta postala pionirska državna prvaka.
Slavje Feniksa sta med pionirji nadaljevala Tian Pintarič in Kaja Katona v fluorescentno roza obleki, in v konkurenci šestih parov sta bila ob razglasitvi povsem šokirana. "Zelo veliko presenečenje, ne moreva verjeti. Zelo sva se potrudila in sva zelo ponosna," je bil njun živo pisan komentar.
Enej Eržen in Tara Por sta se veselila zmage med mlajšimi mladinci.
Mlajši mladinci so odplesali samo finale, saj je plesalo le šest parov, zmagala sta tudi aktualna prvaka v standardu, Enej Eržen in Tara Por iz ŠRKD Diamant, v popolnoma novi in zelo opazni obleki oblikovalke Zdenke Arko. "Malo sva bila bolna, ampak sva hitro pospešila, kolikor se je dalo. Odplesala sva najbolje, kar sva lahko, in sva se oba potrudila."
Žan Ravnikar in Zara Avsec sta zmagovalca med mladinci.
Tudi zmagovalca med mladinci sta iz ŠRKD Diamant, in sicer Žan Ravnikar in Zara Avsec, ki se je pojavila v modri obleki, prav tako oblikovalke Zdenke Arko. Premagala sta aktualna državna prvaka v standardu Vida Šteinfelserja in Marto Marki iz PK Salsero, ki je pristal na drugem mestu. "Mislila sva, da bova druga oziroma da ne bova tako visoko prišla. Rada bi se zahvalila trenerjem Zoranu Plohlu, Tatjani Lahvinovič in Lukašu Mušinki. Zelo trdo sva delala in trenirala sva samo latin od standarda dalje."
Matic Vučina in Tosia Robar Žerak na fotografiji iz polfinala, ko je Tosia imela še neprekratko krilo.

Med dvanajstimi starejšimi mladinci se jih je v finale uvrstilo šest, presenečenje večera je bilo ali pa tudi ne prvo mesto Matica Vučine in Tosie Robar Žerak iz Društva plesni center Samba, ki sta premagala Jana Hafnerja in Pino Eržen, aktualna prvaka v standardnih plesih. "Zelo sva delala na tem. Domače občinstvo je vedno v redu," sta komentirala po podelitvi in priznala, da sta bila precej nervozna ob razglasitvi. Tosia in Jasna Potočar, ki je z Nalom Jakičem zasedla tretje mesto, sta ‘padli v oči’ tudi zaradi izjemno kratke plesne obleke izpod rok Nataše Ambrož. Menda je zdaj takšna moda, obleke pa lažje in hitrejše. Lahko zapišem, da so bile plesalke na splošno izjemno lepo in skladno oblečene. Kristali Swarovski so se bleščali in bleščali.
Giovana Gabriela Klarič, hčerka Elisangele Sandes, ko je še tekmovala in ji je mama oblikovala in šivala plesne obleke.
Nesporna favoritka v številu sešitih oblek je Nataša Ambrož, ki z Elisangelo Sandes šiva tudi za oddajo Zvezde plešejo; slednja je nadomestila ne preveč talentirano oblikovalko plesnih oblek Ireno Rugel Krajcer. Sem pa pozno ponoči prejela ogorčeno elektronsko pošto Petra Novaka, ki se podpisuje kot ljubitelj plesa in nikakor ni zadovoljen s sodniško odločitvijo na vrhu starejšemladinske kategorije. Takole piše: "Spoštovani! Do kdaj boste podpirali sojenje po obrazih? Ali vam ni jasno, da se dela krivica otrokom nič krivim staršem, ki zelo veliko vlagajo v ples? Svinjarija je sojenje na državnem prvenstvu:
http://rezultati-plesna-zveza.strokahosting.net/Tekmovanja%202016/0304%20DR%C5%BDAVNO%20PRVENSTVO%20v%20LA/0005/index.htm
Če vam je vseeno, da sta bila plesalca Jan in Pina oškodovana le zato, ker sta zamenjala klub in se je sodnik direktno maščeval, potem ste kot zveza sestavni del te umazane družbe sodnikov! Ne govorim o tem, da sta najboljša, vendar pa sojenje na način, ko samo en sodnik da oceno 5, ostali pa 1 in 2, je kriminal!!! Slučajno poznam tudi starše teh plesalcev in vam povem, da si s plačo navadnega delavca in pokojnino babic od ust odtrgajo denar za predrage treninge in potovanja, medtem ko plesna zveza ne naredi tega, kar je vaša osnovna naloga!!! Prebral sem tudi članek staroste plesa, ki zagotavlja, da je največ kriva Plesna zveza Slovenije, ker dovoljuje razvoj plesa v napačno smer, ker podpira individualno odiranje staršev in s tem zamuja vzgojo pravih talentov plesa, ki so se rodili revnim staršem! Kam daste 100.000 evrov, ki jih po trditvi TV SLO dobite od Loterije??? Zakaj ni ples dostopen vsem otrokom po osnovnih šolah??? Hvala za odgovor in točno navedbo sankcij za skorumpirane sodnike tega državnega prvenstva! Če odgovora ne dobim, se bom potrudil, da bodo ustrezna gradiva prejeli vsi mediji!"
No, pismo je bilo naslovljeno tudi na Plesno zvezo Slovenije, ki tovrstne dopise verjetno prejema vsakič po državnem prvenstvu ali kakšnem turnirju. Da bi se kaj v tej smeri zgodilo, seveda ni pričakovati. Dejstvo je, da se plesalci pač ukvarjajo s plesom, ki se subjektivno ocenjuje, in kot bi dejal Fredi Novak: "Sodniki vedno pošteno sodimo, tako kot najbolje znamo, smo seveda subjektivni, ker nismo roboti."
Podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in predsednik sekcije za latin in standard Herman Tomažič

Glede financ pa je predsednik sekcije za standard in latin na državnem prvenstvu povedal, da so načrtovana oz. dodeljena sredstva s strani države enaka lanskim, in sicer okoli 100.000 evrov. Njegovo izjavo bom objavila v TV-reportaži v nedeljo.
Lani trikratna državna prvaka, dvakratna svetovna prvaka do 21 let; danes para Kolesnikov & Dolenc ni več. Škoda.
V članski konkurenci je plesalo devet parov in v nedeljo ni bilo nobenega dvoma več, da aktualnih državnih prvakov, Vladislava Kolesnikova in Naje Dolenc, na tekmo ne bo. Pred državnim prvenstvom sem sicer z Najo Dolenc komunicirala preko družbenega omrežja Facebook in Naja je bila kot vedno nedorečena, saj na moje vprašanje, zakaj ju na državno prvenstvo ne bo, ni želela podati konkretnega odgovora. Pravzaprav mi je napisala, da je vse sporočila na Plesno zvezo Slovenije. In nobenega dvoma ni, da Slovenija nima več para Kolesnikov & Dolenc, kar je potrdil tudi Marko Vodnik na nedeljskem prvenstvu. "Naja je poslala ‘mejl’ na PZS, kjer je napisala, da začasno prekinja kariero in da bo čez čas verjetno spet nadaljevala. Onadva skupaj verjetno ne, to je moje osebno mnenje. Želim si, da bi Naja našla plesalca, s katerim bi bila na dolgi rok, kako naj rečem, srečna. Mnogokrat sem ju spremljal na evropska in svetovna prvenstva in tudi sodil sem ju. Bila sta izjemno talentiran par, zadaj je bilo vloženega ogromno dela, ne vem, kje so bile storjene napake. Spoznal sem ju kot čustvena otroka in skušal sem jima pomagati s svojim znanjem. Vse preostalo je na plečih klubov in staršev, tukaj pa težko podajam svoje mnenje, glede na kakovost plesa je bilo dobro. Ampak to je špica, ki se pokaže ven, v temeljih so mnogokrat problemi v vsakem paru, očitno so bili v tem paru nepremostljivi. Škoda."
Članska prvaka Jure Bergant in Milana Chekanova že ta vikend odhajata na evropsko prvenstvo v desetih plesih v Brno.

Res škoda, a življenje teče dalje. Na zmagovalno stopničko sta se zavihtela Jure Bergant in Milana Chekanova iz Feniksa. Njuno izjavo sem objavila v rubriki ritem izjav.
Miša in Svetlana Cigoj
Že drugo leto zapored pa je krasil naslovnico biltena državnega prvenstva Miša Cigoj, ki po novem pleše s svojo ženo Svetlano. Med profesionalci seveda. V svojem prepoznavnem slogu je s svojo energijo dopolnil dvoransko vzdušje: "Lepo je biti spet med ljudmi, med mojo generacijo. Danes jih je bilo veliko tukaj, škoda, da ne pridejo odplesat vsaj ene skupinske zadeve, da bi mladi videli, kako smo plesali v starih časih. Lepo je zadržati stik s plesom, da lahko svojim varovancem pokažeš, kako smo nekoč plesali, da jim ne razlagaš samo z besedami. Drugo leto je ideja, da pridemo plesat starši in otroci (smeh)."
Kolajne so podeljene, nov paket čaka junija na državnem prvenstvu v kombinaciji. (Foto: Marko Mesec)

Sodniška ekipa je bila sestavljena takole: Dejan Kolenc, Matej Krajcer, Andrej Novotny, Marko Tumpej, Šana Vodnik, Meta Zagorc in Daniela Škofic Novak, ki je komentirala kakovost prvenstva: "Vidim, da se določeni pari resno spravljajo k zadevi. Vidi se napredek predvsem pri mlajših kategorijah. Veseli me, da mlajši pari pridejo na državno prvenstvo pripravljeni. Določene stvari mi še vedno niso všeč, premalo poudarka je na pravilni tehniki, predvsem muzikalnost šepa in je zato težko soditi. Če nekdo ne pleše v glasbi, vse ostalo pade v vodo. Nekaj parov je čudovitih in imajo lepo prihodnost, tekma je bila lepa, vzdušje enkratno, in če pari niso ‘fokusirani samo na rezultat, bodo zadovoljni s tem, kar se je danes tukaj dogajalo. Pri meni je vedno: manj je več."
Z Danielo se strinjam in nedelja je bila ter še bo poseben plesni dan. Vabljeni tudi k ogledu televizijske reportaže, ki bo na sporedu v nedeljo, 11. marca, ob 22.00 na TV3. Saj veste, Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan! Fotogalerija na www.fotomesec.com

View Gallery 19 Photos