Moja vloga v predstavi Human je večplastna in predstavlja nekakšno avtoriteto

Jernej Bizjak na vaji za predstavo Human (foto: Kjara Starič Wurst)

Kjara Starič Wurst pili še zadnje korake pred premiero predstave Human, ki bo 26. septembra na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Eden od plesalcev Kjara’s Dance Project je tudi Jernej Bizjak, ki je po uspešnem nastopu na festivalu Fronta s solom in duetom s Fabijem Libertijem našel čas za sodelovanje s Kjaro, ki že nekaj časa živi in ustvarja v Združenih državah Amerike.

Jernej Bizjak in Fabio Liberti v predstavi Ne, poljubi na letošnji Fronti (foto: Borut Bučinel)

"S Kjaro sva se spoznala že prej, največ pa sva sodelovala v letu 2006 pred mojim odhodom na plesno akademijo v Rotterdam. Kjara mi je na klasih in delavnicah poleg plesne tehnike, občutka za gib, motivacije in inspiracije vlila tudi veliko poguma, ki sem ga sem takrat močno potreboval. Zaradi projektov v tujini še nikoli nisem uspel biti del Kjarine predstave, smo pa v letu 2017 z Marijo Slavec ustvarili in posneli krajši duet US. Zelo sem vesel, da sta se tokrat najina urnika še bolj ‘poklapala’ in da me je povabila k ponovnemu sodelovanju! Zasedba predstave Human je super in raznolika tako po karakterjih, starosti kot po izkušnjah in gibalnih interesih. Ravno zaradi te raznolikosti bo predstava zanimiva in primerna za vse, saj se prepletajo različni plesni stili in načini izražanja. V studiu vlada ustvarjalna, predvsem pa pozitivna energija, za kar sta seveda ‘kriia’ Kjara in njena dobra odločitev glede ‘casta’. Pri umetniških procesih je pomembna predvsem povezanost znotraj ekipe, in prepričan sem, da se bo le-ta odražala tudi na odru. Moja vloga v predstavi je večplastna in predstavlja nekakšno avtoriteto, ki je hkrati tudi ‘žrtev’ določenega sistema. Res je, da sem stalno na poti, a se z vlogo v zasebnem življenju ne poistovetim. Gotovo mi je v velik izziv in upam, da jo bom uspešno uprizoril.
Besedo human si razlagam kot nekaj organskega, surovega, preprostega, a čedalje bolj kompleksnega, predvsem pa čustvenega. Plesati pred slovenskim občinstvom v Cankarjevem domu v Ljubljani bo gotovo posebna izkušnja, čeprav sem sam pristaš intimnejših in alternativnih odrov,"
razmišlja Jernej.

Human (foto: Aljoša Rebolj)

Ponovitev predstave bo 27. septembra in Jernej takoj za tem odpotuje na Dansko: "Po predstavah v Ljubljani začnem z umetniško rezidenco v Aarhusu na Danskem, kjer se lotim raziskovanja novega projekta. V novembru me čaka dobrodelni nastop na Aidstanzgala v Nemčiji ter krajša švedska turneja s koreografom Fabijem Libertijem, meseca decembra pa se pridružim stockholmski operi, kjer ostajam do marca v novem projektu koreografa Örjana Anderssona. Zelo sem vesel, da se spomladi pridružim projektu skupine Hotel Pro Forma v Kobenhavnu, s katero sem si želel sodelovati že dlje časa."

Bodite radovedni in ne zamudite predstave Human.