Mimi Marčac Mirčeta. Pogled na minulo sezono je waaauuuuu!

Mimi Marčac Mirčeta med treningom na festivalu Arsana. (foto: Arsana)

Draga Mimi, v petek ob koncu produkcije celotedenskega plesnega Art kampa v okviru festivala Arsana na Ptuju vas je bilo lepo srečati tako sproščene in vesele. Kaj ti pomeni takšen kamp, saj si ne samo pedagoginja in koreografinja, ampak tudi soorganizatorka?
Zamisel plesnega kampa, na katerem bi se plesalci različnih plesnih zvrsti združili in se poleg svoje plesne tehnike naučili ter preizkusili še v drugi plesni tehniki, se mi je ‘pletla’ že dolgo. Po moje je plesalec popoln, ko lahko odpleše vse. To me je kot pedagoga vedno navduševalo in vedno sem rada povezovala različne plesne zvrsti. Veliko je kampov po Evropi, ki ponujajo plesne delavnice z različnimi koreografi. Zato smo morali biti mi drugačni. Tako je nastala ideja, da plesalci z različnimi koreografi, ki so strokovnjaki na svojem področju, ustvarijo plesno predstavo. Z Giancarlom Tarabello že dolgo sodelujeva in sem mu povedala za zamisel že pred leti. Nato sva se nekako našla tudi z Juretom Kranjcem, ki je super v pripravi oglaševalskega materiala in organizaciji. On nas je tudi povezal z direktorjem Arsana jazz festivala Mladenom Delinom. Nato sva midva z Giancarlom na vseh svojih delavnicah po Evropi povedala plesalcem in trenerjem, kaj pripravljamo. In tako je bila moja nekajletna zamisel lani prvič realizirana. Na kamp je lani prišlo več plesalcev iz tujine kot slovenskih. Letos, na našem drugem kampu, pa je bilo že več Slovencev. Res smo bili veseli naših plesalcev, saj tako naši plesalci napredujejo in si pridobivajo izkušnje.

Na kampu je letos prvič sodeloval tudi plesalec, koreograf in pedagog, ki ga slovenska plesna scena dobro pozna, Hope Maimaine, pa Giancarlo Tarabella, ki je tudi že dolgo tvoj prijatelj in znanec slovenske plesne scene. Na podlagi česa se odločiš za pedagoge in kam so usmerjene tvoje misli že za prihodnje leto?
Letos februarja mi je Hope preko facebooka sporočil, da pride v Ljubljano, ker imamo v slaščičarni Zvezda najboljšo skutno torto na svetu. In če mu lahko organiziram kakšno delavnico. Tako je gostoval pri meni v plesnem centru Mimi, kjer sem naredila ‘open class’ moderna, in v Urški Kranj, kjer je delal hip-hop. Ko sem videla, na kakšen način dela, sem bila navdušena. Za kamp je izredno pomembno, da zna koreograf hitro koreografirati, da zna jasno povedati plesalcem, kaj od njih hoče, da ima notranjo energijo ter ljubezen do plesa. Za Giancarla to že vem, Hope me je prepričal v Ljubljani. Seveda se moramo tudi karakterno ujeti, saj je za predstavo potrebno, da vsi dihamo kot eden, da ni nihče egocentrik. Da se povezujemo in dopolnjujemo. Saj moramo vsi, tako plesalci kot koreografi, delovati kot skupina. Kot art direktor projekta si zamislim neko temo, letošnja je bila ‘LOVE’,  in tej vsi skupaj sledimo in soustvarjamo scenarij. Prihodnje leto bomo po vsej verjetnosti ista ekipa, čakamo samo še datum, kdaj se bo odvijal Arsana jazz festival, da lahko potem vsi potrdijo svojo prisotnost. To bo znano septembra.
Arsana se odvija na Ptuju, in prav prijetno je videti, kako mesto živi s festivalom. A prepričana sem, da si želiš še več plesnega obiska na kampu, kajne?
Ker je to kamp, na katerem na 30 delavnicah naredimo 30–40 minutno plesno predstavo, so vabljeni plesalci s plesnim predznanjem, ki so stari več kot 14 let. Kot vsak organizator bi si tudi midva z Juretom želela več plesalcev, saj bi se tako lažje izvedel projekt. Mogoče bi lahko imeli v tem primeru tudi že enotne kostume. Vendar več kot 50 bi jih verjetno že težko sprejeli.
Nekateri plesalci seveda obiščejo tudi plesne delavnice drugje. Kako  ti prepričaš plesalce, da je dva meseca ‘neplesanja’ precej neprijazno do plesalčevega telesa?
Dobri plesalci se tega že tako ali tako zavedajo in jih ni treba prepričevati, saj sami drugače poiščejo pot do tega. Mlajšim pa je treba povedati, kako se telo plesalca že po 14 dneh upočasni, kondicija pade, da ne govorim o raztegljivosti in prožnosti telesa. Povem jim in jih izobražujem skozi celo leto, kaj je nujno, da postaneš dober plesalec in da si predan plesu. Veliko se jih je letos želelo udeležiti, vendar so starši tisti, ki na koncu rečejo da ali ne, ker kamp poteka med počitnicami, navadno zadnji teden v juliju.
Vaša plesna sezona je precej dolga, celo državno prvenstvo, ki se konča konec junija, je skorajda zadnji vzdihljaj pred počitnicami. Kako držite pedagogi tempo, s čim prepričate plesalce, da je treba zdržati do konca ne glede na to, kdaj je ta konec ali pa ga sploh ni?
Pedagogi si naredimo že na začetku leta načrt, na katera tekmovanja bomo šli in kdaj bomo začeli določene točke koreografirati, da bodo tekmovalci zdržali tempo in ob temu tudi uživali ter ne bodo pregoreli. V moji šoli imamo tudi ob petkih trening, ki ga imenujemo Teater, in je brezplačen. Na njem ustvarjamo v obliki delavnic in je bolj sproščen. Namenjen je vsem tekmovalcem.
Je pogled na minulo sezono zadovoljiv ali celo več kot pričakovan?
Pogled na minulo sezono je ‘waaauuu’, več kot pričakovan. Uživala sem v delu v novi dvorani, ki je steklena in imaš občutek, da plešeš z naravo. Dvorano sem opremila tako, da deluje kot mini amfiteater, samo da je pravokotne oblike. S plesalci sem ustvarila toliko lepih idej kot že dolgo ne. Saj smo s 16 tekmovalci dosegli 11 medalj. od tega kar šest zlatih. Vsi naši preostali tekmovalci so bili finalisti ali pa ravno pod črto. Veliko sem potovala in delala v tujini ter spoznala veliko mladih talentov. Prvič so me povabili tudi v Rusijo.
Na kaj oziroma koga si najbolj ponosna?
Na vse svoje plesalce in svoj Plesni center Mimi. Še posebej pa na Nejo Horvat, ki je letos pobrala vse naslove (show, jazz, modern) tako na državnem prvenstvu kot na evropskem v Pragi. Z Injo Orel v paru v višji starostni kategoriji jazz člani sta zmagali na državnem in evropskem prvenstvu.
Vesela sem, da so moja nagovarjanja, da ustanoviš lastni center, naletela na plodna tla. Bil je čas za Plesni center Mimi, kajne?
Ja. Večno ti bom hvaležna za vso podporo in prepričevanje v teh dveh letih kolebanja in brcanja v rit, naj že enkrat napišem Mimi. Sicer moji plesalci še vedno tekmujejo za plesni klub Urška, saj za novo ustanovljeni klub ne morejo plesati tekmovalci, ki so že v sistemu plesne zveze. Ker je Mimi plesni center, hodi k meni na individualne ure kar nekaj plesalcev tudi iz drugih klubov.

Si še vedno aktivna na Plesni zvezi Slovenije in v mednarodni zvezi IDO?
V Plesni zvezi sem še vedno aktivna kot članica sodniške komisije. V IDO pa kot predsednica jazz strokovnega komiteja.
Pogled na število plesalcev kaže, da se tudi v vaši sekciji število zmanjšuje. Čemu to pripisuješ?
Število je nekako že nekaj let enako. V solo kategoriji se povečuje, v formacijah zmanjšuje. Vendar gremo v kakovosti plesa navzgor. Točke in plesalci so vse bolj na profesionalni ravni. Verjetno je tudi to, da jazz in modern tehnika zahtevata od plesalce veliko fizičnih sposobnosti, kot so koordinacija telesa, fleksibilnost, muzikaličnost. Malo pa je k temu pripomogla tudi kriza.
Ali čutiš, da prihaja nova plesna in koreografska generacija?
Upam, da res. Pomembno je, da gremo s časom naprej in vsi raziskujemo. Trenutna moda je povezovanje različnih stilov. Jaz vse svoje vrhunske plesalce izobražujem, kaj mora vsebovati koreografija, ko začnejo svojo koreografsko pot. Predvsem če vidim, da so kreativni. Žal pa nam mladi uhajajo v tujino. Ta jim nudi več dela in več svobode. Daje jim širino.
Trenutno si si vzela nekaj prostih dni, a že kmalu usmerjaš energijo v novo sezono. Kam in kaj pripravljaš?
Ja, trenutno sem si vzela teden zase in za partnerja. Vendar imamo že 19. avgusta predstavitev Plesnega centra Mimi na prireditvi Poletno Ekošportanje v Laguna resortu. V Laguna resortu in Mimi plesnem centru potekajo od 24. do 28. avgusta plesne priprave na sezono 2017/18, na  katerih se nam bo pridružil Giancarlo Tarabella tudi s svojimi plesalci. In nekaj dni pozneje tudi Jure Kranjc s svojimi plesalci. Vsi spijo v kamp hišicah, treniramo v Mimi plesnem centru, po treningu se ohladimo v bazenu. Laguna Resort nam nudi vse, kar potrebujemo za izvedbo kakovostnih priprav. Potem pa nova sezona in svetovno prvenstvo v jazzu, modernu in drugo v show dancu.

View Gallery 6 Photos