Mimi Marčac Mirčeta odprla vrata Akademije za ples. Prvi preizkus je uspel.

Vabljeni k vpisu na Akademijo za ples.

Nova najemnica prostorov na Štihovi 7 v Ljubljani Mimi Marčac Mirčeta ne počiva. Takoj je priskočila na pomoč novemu lastniku Akademije za ples Alma Mater Europaei in odprla prostore za prvi preizkus znanja bodočih študentov. Pravzaprav študentk, ki pa so v tem trenutku še anonimne. Tako se je po dveh letih v prostore Urške končno vrnil tudi študentski vrvež. In Tomaž Ambrož je zagotovo vesel.

Dr. Bor Sojar Voglar, v. d. dekana Akademije za ples, v pozdravnem govoru.
Dr. Bor Sojar Voglar, v. d. dekana Akademije za ples, je v uvodnem nagovoru najprej pozdravil kandidatke in jim razložil potek preizkusa nadarjenosti, nato pa je glavno besedo prevzel ples. Prvi del preizkusa je predstavljal klas baleta, ki ga je vodila priznana ruska baletna strokovnjakinja Margarita Isaeva. Kandidatke so se kljub manjšemu baletnemu predznanju uspešno spoprijele s kombinacijami, njihova hitra učljivost in dojemljivost pa je bila ocenjevana s strani strokovne komisije, ki so jo sestavljali dr. Bor Sojar Voglar, Iryna Stanković, Mojca Ussar in Matevž Česen.
Člani komisije Matevž Česen, Mojca Ussar in Iryna Stankovič.
"Po klasu baleta je sledil klas sodobnega plesa pod vodstvom mariborske koreografinje Mojce Ussar. Komisija je ocenjevala dojemanje glasbe in ritma ter gibalne sposobnosti kandidatk. Do izraza so prišle individualne razlike med kandidatkami. Sklop sodobnega plesa se je zaključil s prikazom solo točk, ki sta jih kandidatki sami pripravili, in razgovorom s predstavitvijo plesnega portfelja.
Mojca Ussar v akciji.
Za zaključek preizkusa nadarjenosti pa so se kandidatke zavrtele še v ritmih jazz plesa. Taktirko je v roke prevzel Matevž Česen in s kombinacijo na skladbo Ain’tnobodyloves me better poživil vzdušje ter v avdicijo poleg tehnične vaje dodal tudi elemente izraznosti. Živahnost se je obdržala tudi med solo točko kandidatke za vpis na katedro za džez, ki je bila v ritmih hip hopa. Vzdušje na preizkusu nadarjenosti je bilo zelo dobro. Kandidatke so bile polne pozitivnega pričakovanja in zdrave nervoze. Za piko na i je manjkalo samo večje število kandidatov," je Bor povedal za naš portal.
Balet z baletno pedagoginjo Margarito Isaevo. (Foto: Alma Mater Europaea)

Seveda pa bo treba, da se bo v študijskem letu 2015/2016 program lahko izvajal, izbrati obliko izrednega študija, kar ima svoje prednosti v prilagodljivosti urnika željam in potrebam vpisanih študentov. Vendar je treba tudi za takšno izvedbo zagotoviti zadostno število študentov.
Zato vabljeni vsi zainteresirani plesalci in plesalke k vpisu na Akademijo za ples in na oktobrski rok preizkusa nadarjenosti, ki bo potekal v soboto, 10. oktobra 2015. Vse informacije za vpis dobite na spletni strani Alme Mater Europaea ter na telefonski številki: 031 664 222.

View Gallery 5 Photos