Miha Florjanc Lukan. Nominiranec akcije Mladi upi 2018!

Miha Florjanc Lukan je v boju za pridobitev štipendije Mladi upi 2019.

Miha Florjanc Lukan, pozdravljen. Bom kar napisala, pozdravljen finalist akcije Zavarovalnice Triglav Mladi upi 2018. Kdo je dal zamisel, da se prijaviš?
Zamisel sem dobil, ko sem se nekega dne z avtobusom peljal na trening in ob cesti zagledal velik plakat za projekt Mladi upi 2018, na katerem je pisalo: ‘A si upaš biti mladi up?’ To me je spodbudilo, da sem šel pogledat razpis in se nato odločil, da si upam.

Verjetno je v glavi tudi zamisel, kaj početi s štipendijo, če jo boš prejel? Kam so usmerjeni energija, cilji, pot …?
Če bom izbran, bom finančna sredstva poskušal čim bolje porabiti predvsem za to, da se bom lahko lažje udeležil marsikaterega plesnega izziva. Z veseljem se namreč udeležujem dodatnih plesnih delavnic, seminarjev, poletnih plesnih šol, saj s tem pridobivam širino in veliko dodatnega znanja na plesnem področju. Zelo me mikata tudi kakšno daljše plesno izobraževanje v tujini in sodelovanje v kakšni plesni predstavi. Če bi imel možnost, bi se z veseljem poleg tega odpravil še na kakšen mednarodni plesni festival, ki jih po svetu ne manjka, in si s tem pridobil marsikatero dragoceno izkušnjo. 

Prijavljen si kot sodobni plesalec, ampak vem, da obvladaš tako balet kot modern plesne tehnike. Kakšno je v tem trenutku tvoje plesno udejstvovanje, kje si?
Danes sem plesalec članske selekcije Društva Kazina Ljubljana in član slovenske reprezentance v modernu, že drugo leto pa znova plesalec Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Že deset let nabiram plesno znanje v različnih plesnih zvrsteh (sodobni ples, šov ples, step, jazz, balet in modern), trenutno pa me najbolj izpolnjujeta modern in balet. V Kazini že osem let uživam v treningih, nastopih in tekmovanjih v različnih plesnih zvrsteh. Šov ples, jazz, step, balet in modern so bili sestavni del mojega plesnega izobraževanja, trenutno pa plešem modern, in sicer v formaciji, mali skupini, paru in kot solist. Lansko šolsko leto sem bil sprejet v 6. razred baleta na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter ga uspešno zaključil. Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu baleta sem v letošnjem šolskem letu poleg 2. letnika gimnazije vzporedno vpisan tudi v 1. letnik srednje baletne šole.

Se pripravljaš tudi na tekmovanja v modernih tekmovalnih plesih? Kaj bo letošnji fokus, kaj bi rad dosegel?
Seveda se želim tudi letos v članski kategoriji kot solist znova uvrstiti v slovensko reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo v modernu, ponosno zastopati slovenske barve ter se tam čim bolje odrezati. Moj cilj je preboj v finale najboljših modern plesalcev v evropskem in svetovnem merilu, saj je konkurenca v članski kategoriji izredno močna. Starostni razpon je namreč od 16 pa vse do 30 let, sam pa bom letos konec poletja dopolnil 17 let. Takšne uvrstitve se nadejam tudi za našo malo skupino in formacijo. Upam, da mi bo oziroma nam bo to uspelo. V primeru udeležbe katerega od mednarodnih plesnih tekmovanj ali festivalov si želim čim več neprecenljivih izkušenj, prijetnega druženja s plesalci in seveda kakšen odličen rezultat.

Je v načrtu tudi tujina, kje bi si želel nadaljevati študij plesa?
Malo se že spogledujem s študijem plesa v tujini, vendar pa imam glede na to, da trenutno obiskujem šele 2. letnik gimnazije, pred sabo še nekaj časa za tako pomembno odločitev, kot je študij v tujini.
Kaj pa ‘normalno’ šolanje?
Poleg življenja plesalca živim preprosto gimnazijsko življenje. Obiskujem 2. letnik gimnazije na Waldorfski šoli Ljubljana, kjer sem zaključil tudi nižjo glasbeno šolo za saksofon. Kljub končani glasbeni šoli še vedno uživam v igranju saksofona in sem član šolskega kvarteta saksofonov ter jazz orkestra. V letošnjem šolskem letu imam prvič tudi status dijaka, ki se vzporedno izobražuje, saj imam poleg vseh obveznosti v 2. letniku gimnazije v 1. letniku Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v popoldanskem času tedensko tudi deset ur klasičnega baleta, dve uri stilnih plesov in eno uro klavirja. Če dodam temu še sedem ur rednih treningov moderna na teden v Kazini (brez solo treningov, treningov male skupine in vseh dodatnih treningov pred velikimi tekmovanji), moram priznati, da mi za šolsko delo med tednom resnično ostane zelo malo časa. Zato si poskušam čim bolje organizirati svoj prosti čas in izkoristiti vsak trenutek za šolsko delo. Večji del pa se šolskemu delu posvetim med vikendi. Kljub temu najdem v polnem urniku čas za druženje s prijatelji in za odklop od vseh obveznosti.

Je ples še vedno tvoja glavna in velika ljubezen? Kakšne žrtve so zanjo potrebne?
Pred tremi leti sem v svojem prvem intervjuju za Parado plesa dobil vprašanje: "Kdo si, Miha Florjanc Lukan, in kam si namenjen?" Svoj opis sem začel nekako takole: "… Sem plesalec Društva Kazina Ljubljana in neizmerno uživam v plesu …" V nadaljevanju pa zapisal: "… Že odkar se dobro zavedam, bistvo mojega vsakdana predstavlja ples." Še danes je temu tako. Vesel sem, da v plesu še vedno čutim isto strast, da me ples napolni z energijo, ki jo potrebujem za poln urnik svojih obveznosti. Ples je že dolgo moj način življenja. Poleg užitka mi ples predstavlja tudi svobodo, saj se takrat, ko plešem, počutim popolnoma lahkotnega in razbremenjenega ter ne mislim na ničesar drugega kot na glasbo, ki me vodi. Da uspem usklajevati vse, kar imam rad in se mi zdi pomembno, pa nikakor ni mali zalogaj. V to je tesno vpeta tudi moja družina, ki sem ji za dolgoletno podporo zelo hvaležen. Staršema sem neizmerno hvaležen za vso finančno in preostalo podporo, da še vedno lahko uživam v plesu, sestri Zoji pa za to, da je še vedno moja največja oboževalka. Le tako se lahko še vedno prepuščam življenju, ki me vodi, sproti pa se mi odpirajo nove poti in priložnosti.

Želim ti vse dobro in seveda, da prideš med sedmerico Mladih upov tega leta! Za vse, ki ne veste, kaj Mladi upi so, pa še nekaj pojasnil iz Zavarovalnice Triglav: "Razpis je bil namenjen mladim upom s področja športa, umetnosti, znanosti ter mladim para-športnikom, in sicer mladim športnikom in para-športnikom, ki v športu dosegajo nadpovprečne rezultate, mladim umetnikom, ki v umetnosti kažejo nadpovprečno nadarjenost ter mladim znanstvenikom, ki v znanosti razvijajo nove prodorne zamisli ali so njihovi avtorji ter imajo pri svojem področju delovanja mentorje oz. trenerje, ki lahko jamčijo za njihove dosežke in perspektivnost, ki jo lahko tudi potrdijo. Na razpisu so lahko sodelovali mladi talentirani športniki, para-športniki in umetniki, stari od 16 do 19 let ter mladi talentirani znanstveniki, stari od 17 do 20 let. Strokovna komisija je pregledala vse prijave mladih talentov s področij športa, umetnosti, znanosti ter para-športa in izbrala 20 kandidatov, uvrščenih v ožji izbor finalistov. V naslednjih tednih bodo predstavili vse finaliste in njihove zgodbe o velikih talentih, močni volji in trudu, pa tudi o težavah, ki spremljajo mlade na poti doseganja svojih ciljev. S projektom Mladi upi 2018 bodo s finančnimi sredstvi zopet podprli nekatere izjemne posameznike, ki nas s svojimi uspehi na področju umetnosti, znanosti ter športa in para-športa navdušujejo že danes.  Na spletni strani Mladi upi smo objavili finaliste, sledile bodo predstavitve finalistov, konec marca 2019 pa je predvideno spletno glasovanje za dobitnika finančne podpore, ki bo poleg tistih šestih mladih talentov, ki jih bo izbrala razpisna komisija, prejel finančna sredstva Zavarovalnice Triglav."

View Gallery 7 Photos