Matjaž Farič ponovno na murskosoboški fronti plesa

Gregor Luštek in Rosana Hribar bosta na Fronti odplesala predstavo Štirinajst.

Koreograf, plesalec, pedagog in umetniški direktor festivala sodobnega plesa Front@ Matjaž Farič napoveduje letošnjo že sedmo izdajo plesnega festivala v Murski Soboti. Kljub financam, ki so večni problem pri plesnih ustvarjalcih, pa bo letošnja izdaja Front@ še bolj posebna kot do zdaj.

Matjaž Farič napoveduje vrhunske plesne predstave …
"Ponosni smo, da lahko s svojim programom sooblikujemo Evropsko prestolnico kulture 2012. Prav zato smo pozornost pri snovanju letošnjega programa usmerili v dialog med vrhunskimi plesnimi predstavami in vsakdanjim življenjem, ki je le redko spektakularno. S telesom lahko izmerimo mesto, zato smo ga spremenili v “oder”, da bi opozorili na skrite in prezrte kotičke. Na oder Gledališča Park smo povabili tudi prebivalce Murske Sobote. Zasnovali smo srečevališče plesnih šol, akademij, učencev in študentov plesa iz štirih sosednjih držav. Tako kot nekaj let zapored, bomo tudi tokrat predstavili mlade plesalce in prihodnost sodobnega plesa. Plesne fotografije smo iz negibnih galerijskih postavitev prestavili v gibanje in na ulice. Vse zato, da bi sodobni ples spoznali takšen, kot je v svojem bistvu: izjemno sredstvo za komunikacijo, ki vsakemu posamezniku omogoča sodelovanje po njegovih najboljših sposobnostih in mu daje priložnost za spoznavanje različnosti. Zato smo veseli, da se bodo vrhunskim plesnim ustvarjalcem iz Finske, Madžarske, Hrvaške, Belgije, Slovaške, Velike Britanije, Avstrije in Slovenije pridružili tudi varovanci ter mentorji iz društva Barka.
Izobraževanje in trajen dialog sta pomembna dela ustvarjanja, zato smo s partnerskimi organizacijami zasnovali konference o umetnosti in javnem prostoru ter o prihodnosti plesnega izobraževanja. Izobraževanje je za razvoj plesa bistveno in plesalci na delavnicah v okviru festivala lahko izpopolnjujejo svoje plesno znanje. Ker je pogled na ples zanimiv tudi skozi objektiv fotoaparata ali kamere, organiziramo posebno delavnico plesne fotografije, zunanje stene Gledališča Park pa spet namenjamo projekcijam video plesa. Na festivalu Front@ se je pred štirimi leti začelo mednarodno sodelovanje organizacij in umetnikov pod imenom Dance Explorations Beyond Front@. Murska Sobota je postala stičišče, kjer se je začel živahen pretok idej. Letos poteka že druga faza projekta z naslovom Bridging New Territories, ki prinaša dveletni niz plesnih dogodkov po vsej Evropi."
Organizatorji vas vabijo, da se jim pridružite in "morda se v stiku med umetniki, gosti in gledalci utrne še kakšna zanimiva ideja. Časi so taki, da jih bomo potrebovali čim več," dodaja Farič.
Petim partnerjem iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ki so od leta 2008 do 2010 organizirali mednarodni projekt Dance Explorations Beyond Front@, se je letos pridružil še šesti soorganizator iz Velike Britanije ter šest pridruženih „povezovalnih“ partnerjev iz Avstrije, Grčije, Srbije, Slovaške, Portugalske in Italije, ki zdaj sodelujejo v dveletnem projektu Beyond Front@: Povezovanje novih območij.
Partnerji projekta želijo prepreke, ki v teh geografskih območjih plesno umetnost zadržujejo na obrobju, preseči z zagotavljanjem pogojev za koprodukcije in mreženje, z mobilnostjo plesalcev, plesnih predstav in občinstev ter tudi z ustvarjanjem priložnosti za srečevanja, kjer bodo ustvarjalci lahko razvili skupni jezik o svojih izkušnjah v/o sodobnem plesu, ki bo razumljiv ne glede na materni jezik in pripadnost neki kulturi.
Letošnji že sedmi mednarodni festival Front@ sodobnega plesa, ki bo v okviru EPK 2012 potekal v Murski Soboti med 24. avgustom in 1. septembrom, predstavlja vrh delovanja mednarodne mreže Dance Explorations Beyond Front@. Izjemne predstave iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Slovenije, Slovaške, Belgije, Finske in Velike Britanije, pa si bo ogledala tudi naša plesna kritičarka Daliborka Podboj, ki nas bo sproti seznanjala z dogajanjem na murskosoboški Fronti.

   
 

View Gallery 10 Photos