Matevžu Česnu in njegovi plesni ekipi uspelo skoraj nemogoče. Prva tri mesta ponovno njihova! Plus četrto in sedmo!

Matevževa pot gre samo navzgor. (Foto: Tija Ažman)

Včerajšnji gala dogodek The best of the best mednarodne plesne zveze IDO je potekal on line.

The best of the best je vsakoletna gala prireditev, ki si jo je pred šestimi leti zamislila predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese pri Plesni zvezi Slovenije in podpredsednica mednarodne plesne zvez IDO Fiona Johnson. Petkrat je bila izpeljana kot zaključni dogodek svetovnih prvenstev, in sicer prvič v Riminiju, letos pa zavoljo korona situacije prvič on line. Dve uri in dvajset minut najboljšega plesa, izbranega po različnih kriterijih, ki ga premorejo plesalci z vsega sveta, si je Fiona zamislila v slogu Evrovizije. Moderator Predrag Katanić je bil odličen in je prireditev moderiral iz studia v Banja Luki.

Predrag Katanić in zaključek glasovanja

Štirinajst finalistov se je predstavilo tudi s svojim uvodom, nekakšno predstavitvijo, nagovorom po zamislih nastopajočih. Izvedba je tu nekoliko šepala oziroma se je takoj videlo, kdo je vešč kamere in montaže in kdo se je tega lotil bolj po domače. Predvidevam, da je bila prireditev ogromen organizacijski zalogaj, četudi je bila, spet predvidevam, večina ‘insertov’ posneta. Članice IDO so se po končanih nastopih plesalcev oglasile z rezultati iz svojih držav. Naše barve je zastopala Azra Selimanovič.

Glasovale so vse članice IDO.

Razlika med glasovanjem na Evroviziji in IDO je bila v tem, da so članice IDO lahko glasovale tudi za svojo državo.

Behind the wall je zmagovalka gale.

Slovenci smo bili tudi v prednosti, saj se je med štirinajst finalistov uvrstila s petimi točkami ekipa Bolera z Matevžem Česnom na čelu. In na koncu je Matevž tudi slavil ter ponovil lanski uspeh, ko je zasedel prva tri mesta. Prvim trem mestom je Matevž letos dodal še četrto in posledično sedmo, kar nikakor ni majhen uspeh. Zmagala je njegova koreografija Behind the wall, druga Routine in tretja In my shoes, četrta je bila Lara Šlibar in sedma Lana Smolnikar v koreografiji Jana Ravnika.

Lara Šlibar v koreografiji Matevža Česna

Matevž je uspehu dodal še naslov oz. je prejel nagrado za posebne dosežke kot koreograf in trener ter se s tem vpisal v IDO International Dance Organization Hall of fame.

(foto: Gaynor Johnson za PZS)

Bil je en lep plesni večer, pohvale tudi tehnični ekipi, ki ga je izpeljala. Sicer ne vem, kdo sestavlja ekipo, a Fiona je obljubila intervju in v njem razjasniva vse neznanke, ki so se mi porajale ob gledanju neposrednega prenosa. Medklic, meni zelo všečna je bila Poljakinja Natalia Gap s točko Fever. Najmanj pa grška formacija, ki je zasedla zadnje mesto. Če vas prireditev zanima, si jo lahko ogledate na you tubeu.