Matevž Česen! Vse skupaj doživljam utrujen, vesel, ponosen na Petro in Tiana in tudi nase!

MTP trio − Matevž Česen, Petra Ravbar in Tian Ćehić (foto: Tija Ažman)

Pogovor s koreografom, pedagogom in plesalcem po organiziranem poletnem seminarju MTP Movement

Dragi Matevž, za tabo/vami je nadvse uspešen plesni seminar, ki ga je organiziral vaš MTP v Boleru. Fotografije in zapisi na družbenih omrežjih izkazujejo velik uspeh, kako pa ti doživljaš te minule tri dni intenzivnega poučevanja?
Poskušali smo narediti več kot le plesni seminar in vsem plesalcem, ki so prišli z različnih koncev Evrope, med drugim iz Nemčije, Belgije, Hrvaške, Srbije, Švice, Portugalske, Danske, Poljske, Slovaške, Češke… ponuditi celotno izkušnjo MTP Movement. Od plesni klasov in zasebnih klasov, ki so bili nabiti s čustvi in z energijo. Do profesionalnega plesnega fotografiranja s Tijo Ažman. Izdelali smo lasten ‘merch’, ki je primeren tako za vsakodnevno potepanje po mestu kot za v plesno dvorano od nogavic do majic in puloverjev. Plesalci so imeli ves čas na voljo sadje in pijačo naših sponzorjev od Bolero vode do Red Bula in Cockte. Za topel obrok med klasi je poskrbel najboljši burek v mestu, Olimpija burek. Za vsakega udeleženca posebej smo pripravili ‘goodie bag’ in na roke napisana posvetila in zahvale. Organizirali smo zabavo in druženje v Austria Trend hotelu, ki je poskrbel tudi za izjemno nastanitev večine plesalcev. Za zaključek pa pripravili šov in že napovedali MTP summer dance intensive 2022. Gre za izjemen uspeh, saj ne pomnim, kdaj bi nazadnje iz art tekmovalnih vod pripeljali toliko tujcev na plesne klase v Slovenijo. Vse skupaj doživljam utrujen, vesel, ponosen na Petro in Tiana in tudi nase. Predvsem pa hvaležen Janji Pušl in Zoranu Kljunu pa naši majhni ekipi Tiji Ažman, Anji Jeršan in Tomažu Pišlarju. Pa mojim puncam, ker me čakajo, podpirajo in pomagajo, ko je najtežje. Lepo mi je!

Foto utrinki

Koliko je bilo na koncu vseh udeležencev (v živo in on line) in česa so bili udeleženci najbolj veseli?
Bilo smo vse do konca omejeni s covid pravili, a vse skupaj nas je bilo nekaj čez 100. Tako da je bila dvorana povsem polna, a še vedno dovolj velika, da smo se razplesali in obdržali čim bolj osebni pristop do posameznika, kar je bil tudi eden od prvih ciljev, da kljub velikemu številu lahko začutimo vsakega posebej. Izjemno pa je bilo opazovati na velikem platnu vsa okenca na zoomu, ki nas je spremljal prek treh kamer z različnih zornih kotov. Prišli so svetovni in evropski prvaki, izjemni posamezniki, ki so poskrbeli, da je bil vsak klas posebej začinjen. Tako z interpretacijo kot izjemno tehniko. Prav gotovo si to štejemo v čast. Gre za gibanje in ne le plesne klase, tako da vam kmalu postrežemo še s čim več.

Zamisli se rojevajo sproti in spontano. Priznam, da nisem tako močno verjel v projekt, kot se močno in intenzivno vse skupaj odvija. Vse skupaj se je začelo kot rešilna bilka pred korono, zdaj pa verjamem, da je to lahko več kot to. Gre za gibanje, ki je prepojeno z neskončno ljubeznijo in strastjo, ki ju objema plesni profesionalizem. To je MTP Movement.

Tale čas po odprtju oz. sproščanju ukrepov je bil tudi zate zelo deloven. Zdi se, da so nas plesni in preostali dogodki preplavili. Kaj vse si počel v teh dneh?
Česa nisem. Vse, kar je bilo mogoče, ker me to dela živega in ker v vsem tem uživam. Priznam, da me je bilo strah, če se bo stvar spet zagnala ali se bodo stvari spet začele obračati …In ja, tako na veliko smo zagnali vse. Maja in junija se je hotelo zgoditi vse, kar se prej pol leta ni. Treningi, tekme, sojenja pa vaje, gledališče, generalke in številni dogodki, med drugim smo odprli nov terminal našega največjega letališča, zdaj delamo za dogodke, povezane s predsedovanjem Slovenije EU, pa snemanja, tv, še vedno kak on line, sodelujem z OutFit7, da se pleše tudi v video igricah, pa kaj plesnega še napišem. Predvsem lepo je biti spet na odru, slišati aplavz in biti med ljudmi, se družiti z znanci iz sveta plesa in zabave.

Kakšna je bila torej koronska sezona? Nam napišeš en povzetek doživljanj?
Korono sem poskušal obrniti predvsem sebi v prid, ne jamrati, ampak se prilagoditi, predvsem pa je bil to čas, ko nič ne zamujaš. Res sta bili operacija in rehabilitacija ob povsem pravem času.

Predvidevam, da je pred tabo dopust. Kam greste, kako ga boste preživeli?
Ja, komaj čakam, letošnje počitnice bodo krajše, ampak bodo. Zdaj ko se lahko dela, delam. Počivali pa bomo jeseni in pozimi ali kako že. No, upam, da ne! Ker si želimo počitnic brez stresa v teh časih, gremo v Dalmacijo na povsem novo lokacijo, ki je še vedno dovolj blizu in daleč.

(foto: Tija Ažman)

In v jesen novim zmagam naproti … Kam najprej?
Na obrobje Ljubljane, kjer bo že kmalu stala naša nova hiška.
No, tale zadnji odgovor mi je še posebej všeč. Vse dobro in hvala ter lepe počitnice želim.