Mariborski balet z Edwardom Clugom na gostovanju! Bonn, Reka, Fürstenfeldbruck in Ljubljana!

Miloš Isailović kot Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga (foto: Tiberiu Marta)

Dvakrat Nemčija, enkrat Hrvaška ter gostovanje na Ljubljana Festivalu.

Dolga sezona se kaže za mariborski balet, ki se danes odpravlja na gostovanje, in sicer v Bonn, kjer bodo v operni hiši dvakrat odplesali predstavo Peer Gynt. V naslovni vlogi tokrat znova pleše srbski plesalec Miloš Isailovič, ki je to vlogo odplesal na premieri 6. novembra 2015. Miloš je sicer tudi redni Edijev asistent pri postavitvi Peera Gynta za nekatere baletne hiše, ki so predstavo uvrstile na repertoar.

Nato se mariborska ekipa predstavi s Carmino Burano konec junija, in sicer 28., na Reki v gledališču HNK Ivan pl. Zajc. Tja jih je povabila umetniška direktorica baleta Maša Kolar, ki Cluga izjemno ceni.

Napovednik festivala Dance First

S Carmino bodo 14. julija nastopili znova v Nemčiji, in sicer na festivalu Dance First v Fürstenfeldbrucku.

Carmina Burana (foto: Tiberiu Marta)

Nekaj dni prej, 11. julija, pa bo ekipa navdušila Ljubljančane kot vedno do zdaj, saj je umetniški direktor Ljubljana Festivala Darko Brlek izbral Clugovo zadnjo predstavo Svatba & Posvetitev pomladi. Ekipa si bo nato vzela počitnice do konca avgusta, saj jo čakajo novi podvigi.

Svatba (foto: Tiberiu Marta)

Na nedavni tiskovni konferenci je direktor SNG Opera in balet Maribor predstavil program celotne sezone, program baleta pa Edward Clug, ki se je oglasil po skypu, saj je bil že v Bonnu, da uredi vse potrebno za prihod plesalcev. “Nabor novih baletnih stvaritev kakor tudi kontinuiteta najvidnejših repriz iz prejšnjih sezon bosta še naprej utrjevala mednarodni ugled in prepoznavnost solistk in solistov ter ansambla mariborskega baleta, obenem pa odstrla nov pogled na temeljna vprašanja človeške eksistence v časih morebitnih novih preizkušenj,” pravi Edward.

Valentina Turcu

Tako bo novembra Valentina Turcu po motivih romana Gustava Flauberta ustvarila dramski balet Madame Bovary. Valentina bo konec januarja prihodnje leto praznovala 30 let umetniškega ustvarjanja in načrtovano je, da se na odru zvrstijo njene najvidnejše, ne samo plesne in baletne kreacije. Natančen program pa je še v nastajanju. Pomladanska premiera pa bo triptih, ki ga sestavljajo koreografska noviteta Myth Gaja Žmavca, Rain Dogs Johana Ingerja in Aperture Edwarda Cluga.

Povodni mož (foto: Tiberiu Marta)

Na vprašanje, kaj se dogaja s predstavo Povodni mož, ki je lani na Blejskem otoku odprla predsedovanje Evropski uniji, pa direktor SNG Maribor Danilo Rošker odgovarja, da bo po vsej verjetnosti predstava postala del turistične ponudbe Bleda prihodnje leto in še nekaj let pozneje.

4 elements: Falling Angels legendarnega koreografa Jiříja Kyliána (foto: Ctibor Bachra)

Sicer si pa lahko še 17. junija ob 19.30 ogledate gostovanje baleta iz Brna s predstavo 4 elements na velikem odru SNG Maribor. Gre za štiri razburljive koreografije o ženskah in moških, o redu in elementarni spontanosti, ki so jih koreografirali Lukáš Timulák, Jiří Kylián in Nacho Duato. In tako se plesno-baletna sezona lahko konča. In ploskamo novi.