Mariborska diva Valentina Turcu. Ljubezen, smrt, kaos.

Anton Bogov in Catarina de Meneses kot Romeo in Julija. (Foto: Tiberiu Marta)

V teh dneh je mariborska plesalka, pedagoginja in koreografinja Valentina Turcu v posebnem predpremiernem stanju. V petek jo z ekipo mariborskega baleta čaka praizvedba baleta Romeo in Julija na velikem odru SNG Maribor. Valentinin popolnoma avtorski koncept na glasbo Sergeja Prokofjeva bosta na petkovi premieri v naslovni vlogi odplesala Catarina de Meneses kot Julija in Anton Bogov kot Romeo. Seveda ne bo manjkala ekipa solistov in celega baletnega ansambla ter Simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Alekseja Baklana.

Valentina Turcu je pred novim avtorskim projektom.
"Osebno čutim močno potrebo po preboju iz ene relativno dolgoletne ere, okorne in distancirane baletne forme v bistveno bolj čutno, ekspresivno in predvsem dinamično baletno vsebino. Balet Romeo in Julija kot fenomen večno aktualnega, iracionalnega, onkraj meja dveh ljubimcev takšno vizijo tudi omogoča. Tukaj se za razliko od mnogih klasičnih baletnih predstav soočamo z ljudmi in njihovimi odnosi in ne s fantazijskimi liki. Zgodba govori o ljudeh strasti, krvavih pod kožo, ki ustvarjajo tako ljubezen kot kaos in smrt," je na tiskovni konferenci povedala Valentina ter dodala, "zavedanje veličastnosti te svetovno znane Shakespearove mojstrovine skupaj z brezhibno glasbeno postavitvijo Sergeja Prokofjeva in osebno težnjo po uresničitvi notranje vizije močno narekuje in navdihuje moj ustvarjalni proces. V dolgoletnem globokem občudovanju glasbene stvaritve Romeo in Julija, zazrta v bistvo same zgodbe, iščem sinhronost glasbe, giba, časa, prostora, pripovedi, čustev ter intenzitete in dinamike posameznih prizorov. Fascinira me moč zgodbe, njena brezčasnost in hkrati enostavnost. Vznemirljiva je že sama dinamika likov. Zgodba nas sooča z izjemnimi karakterji silne moči in neustrašnosti. Na eni strani neomajna odločitev ter ultimativna moč ljubezni, na drugi brutalna dejanja krutosti, ambicije, netolerance, sovraštva in njihove posledice."
… (Foto:Tiberiu Marta)
Valentinina kreativna ekipa je preverjena. Asistent koreografinje in baletni mojster je Leo Mujić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec luči Pascal Mérat. Po petkovi premieri si boste balet lahko ogledali še 11., 13., 15., 17. in 19. novembra 2012 ter 12., 13. in 14. februarja 2013.