Maja Keuc je out; na Evroviziji plesalka Petra Zupančič druga

Petra Zupančič z osvojenim drugim mestom niza uspeh za uspehom.

Zaključek plesne zgodbe, ki se je začel pred dobre pol leta v studiih nacionalne televizije, se je zgodil 24. junija v Hiši plesa v Oslu, ko je Petra Zupančič zasedla drugo mesto. Tekmovanje, ki velja za eno najpomembnejših mednarodnih plesno-baletnih tekmovanj, je v zadnjih 26 letih spodbudilo najboljše mlade plesalce v Evropi, da dokažejo svoj potencial pred žirijo in milijoni televizijskih gledalcev.

Petra Zupančič je brezhibno odplesala koreografijo Mitje Popovskega On the Edge.
Petra, sicer kazinka in dijakinja Konservatorija za balet, se je med najboljše plesalce prebila najprej po izboru štiričlanske regionalne žirije v sestavi Irek Mukhamedov, umetniški vodja ljubljanskega baleta, Mojca Uršič, plesna trenerka in koreografinja, Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije in Maruša Vidmar,  upokojena balerina baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana ter pedagoginja klasičnega baleta. Žirija je imela nalogo izbrati dva predstavnika, in poleg Petre je ta čast doletela še Mariborčanko Monjo Obrul. Koreograf Ed Wubbe pa je na podlagi posnetka izbral Petro, da se pridruži cvetu najboljših mladih plešočih Evropejcev.
Med Monjo Obrul in Petro se je koreograf Ed Wubbe odločil za slednjo.
Petra je tako v Oslo odpotovala skupaj s svojim koreografom, pedagogom ter mentorjem Mitjo Popovskim ter večno šefico Uredništva za resno glasbo in balet Danico Dolinar. Točko On the Edge je odplesala s popolno perfekcijo, kar je opazila tudi žirija v sestavi Fredrik Rydman (the Ballet Boyz), Michael Nunn, William Trevitt (oba iz Velike Britanije) in Ilze Liepa (Rusija).
Z Danico Dolinar pred operno hišo v Oslu.
“Evrovizija mladih plesalcev na Norveškem je bila res izjemna, nepozabna izkušnja. Cel teden je bil sicer zelo naporen (plesali smo tudi do 7 ur na dan), vendar se je vse izplačalo. Priložnost smo imeli sodelovati s priznanim koreografom Edom Wubbejem, in delo z njim je bilo res drugačno. Pustil nam je veliko svobode pri korakih in iz nas skušal potegniti najboljše. Predvsem pa mi je bilo všeč vzdušje, mislim, da smo bili zelo sproščeni, verjetno zato, ker smo morali med sabo sodelovati. Tukaj ni šlo samo za "tekmovanje", ampak za nove izkušnje, spoznavanje drugačnih stilov … tako sem šla na oder veliko bolj sproščena in samozavestna. Na odru sem dala vse od sebe in se res prepustila. Končni finale in beatle sta bila samo še pika na i, tudi brez tega bi bila resnično zadovoljna. Mislim, da je to res nepozaben teden, in upam, da se bomo s plesalci še kdaj videli,” je za naš portal povedala Petra.
Petra po finalu …
Tudi koreograf točke Mitja Popovski je bil s predstavo v Oslu nadvse zadovoljen. ”Iz Osla se vračam s prelepimi vtisi. Seveda sem izredno zadovoljen s Petrinim superfinalom, saj je to največji slovenski uspeh v celotni zgodovini evrovizijskih tekmovanj mladih plesalcev. Bili smo zelo blizu zmagi, saj je bila Petra vseskozi favorit št. 1. Jaz sem pričakoval finale Ricardo, ki prihaja iz Portugalske, in Petro, saj sta bila po mnenju večine najkompletnejša plesalca tekmovanja. Na koncu je odličen Norvežan uspel prepričati večino žirije.Treba je vedeti, da si žirija ogleda obe vaji in nastop, tako da bolje spoznajo plesalce. Petra je bila konstantno odlična v mojem solu in skupinski koreografiji Eda Wubbeja, vodje Scapino balleta. Ed je bil še posebno navdušen nad Petro, ki je blestela na njegovih vsakodnevnih 7-urnih vajah skupinske koreografije. Nova formula, kjer se plesalci učijo skupinske koreografije, je odlična, saj jih gledalci spoznajo v drugi luči, predvsem pa so se plesalci dobro spoznali med seboj, in moram priznati, da je bila energija vseskozi zelo prijetna. Moram pohvaliti izjemno organizacijo in odličen nivo tekmovalcev. Zelo sem vesel, vseh pohval, ki so in še vedno prihajajo. Še posebno se zahvaljujem Danici Dolinar in njenem uredništvu za resno glasbo in balet, za vso podporo pri projektu.”
Mitja Popovski, Petra Zupančič in koreograf Ed Wubbe.
Na tekmovanjih je do zdaj nastopalo šest mladih slovenskih baletnih plesalcev, in sicer leta 1993 Urša Vidmar v Stockholmu, 1995 Damjan Mohorko v Lausanne, leta 1997 Ana Klašnja v Gdansku, dve leti pozneje pa tudi v Lyonu. V Londonu nas je leta 2001 zastopala Eva Gašparič, leta 2003 v Amsterdamu Anže Škrube, leta 2005 v Varšavi pa Alena Medich, a Petrinega uspeha ni dosegel nihče. Niti Maja Keuc na Eurosongu ne.

View Gallery 6 Photos