Fotograf Fras zamenjal župana Jankoviča za plesalce

Fotograf Mihael Peter Fras ali Miha Fras je sicer dvorni fotograf Zorana Jankoviča, ki s svojim objektivom beleži vse korake ljubljanskega župana. Njegova ljubezen pa so plesne predstave, ki jih največkrat obišče na generalki ali pa že na kateri od zadnjih vaj. Obvezno s fotoaparatom in obvezno je to sodobni ples.

Razstava Skriti jezik je bila na ogled že lani v Murski Soboti v okviru Festivala Front@, ki jo vodi koreograf Matjaž Farič, ljubljanska lokacija v Galeriji Kresija pa ponuja možnost ogleda tudi tistim, ki niso gledalci plesnih predstav.
Miha je k nagovoru ob razstavi v programskem listu povabil umetnostnega kritika za ples in dramaturga Roka Vevarja, ki je takole opisal Frasov odnos do plesa in telesa. "Obseg njegovega fotografskega opusa, ki je namenjen tej umetniški praksi, je izjemen in nedvomno že pridobiva svojo dokumentarno vrednost, saj je Fras fotografska priča izjemno vznemirljivega obdobja te prakse: zadnjih dveh desetletij, ko je sodobni ples v Sloveniji doživel svoj razcvet. Frasovo plesno fotografijo odlikuje izjemno pretanjen občutek za dialog s tistim njihovim delom, ki ceni vešče plesno telo, ki obvladuje plesno kompozicijo in svojo umetnost razume predvsem kot gibanje v prostoru in času. Tu postane Fras nekakšen soplesalec koreografije, a zdi se, da minljivemu podjetju plesne predstave in njenemu obsesivnemu premikanju zagotavlja predvsem nevidno sled."
Razstava je na ogled še do vključno nedelje, 17. julija, potem pa Miha pobere razstavljene fotografije in se pripravi na nove plesno fotografske podvige.
View Gallery 5 Photos