Konec plesnega leta v Novi Gorici. Naj živijo nova plesna obzorja

Nastja Bremec v solo nastopu.

Mestna občina Nova Gorica je z združenimi občinskimi in kulturnimi močmi postavila spodbuden štiriletni program za obdobje 2013-2017, ko je vsako leto prav posebej posvečeno posamezni umetnostni zvrsti, ki sidra korenine in mednarodne uspehe v tem  prostoru. Minulo leto so posvetili filmski umetnosti, leto 2014 pa je steklo v posvetitev plesni umetnosti.

… Plesno poletje …
Kako so se odpirala novogoriška vrata plesu, ki je v tem letu zaživel v sloganu Plesna doživetja 2014, in kako je plesni navdih po mestnih odrih vela grška muza plesa Terpsihora, kažejo bogati plesni programi, ki so se vrstili skozi leto, saj v občini delujejo številne plesne skupine, društva in plesalci. Nekaj teh programov je zabeleženih tudi na portalu Parada plesa: Okroglo omizje o položaju plesa v Sloveniji, Plesno poletje v Šempetru, Koncert 12. Plesnega poletja pod umetniškim vodstvom Društva M&N Dance Company na osrednji slovesnosti novogoriške občine ob kulturnem prazniku na Odprtem odru ter z gosti Go-Breakers in slovitim 2Cellos, ko je Plesna zveza Slovenije izbrala Novo Gorico za izvedbo svojih državnih prvenstev …
… Plesno poletje… (foto: Matjaž Prešeren)
Dogajale so se tudi plesne premiere na odru SNG Nova Gorica: 3. februarja Soba z razgledom M&N Dance Company in po konceptu koreografskega dueta Nastja Bremec & Michal Rynia, junija Rdeči čeveljčki v organizaciji Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava ter 3. decembra še ena koreografska stvaritev ustvarjalnega plesnega dueta Bremec & Rynia Urbane zgodbe in ob premieri  njune najnovejše koreografije Kravata. M&N Dance Company se bo z obema koreografijama Michala in Nastje predstavil tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani 1. aprila 2015, ko bo stekla Soba z razgledom, in 2. aprila, ko bo na ogled Kravata.
Nova Gorica je bila prizorišče državnega prvenstva v kombinaciji desetih plesov, modernih tekmovalnih plesov in rock’n’rolla. (foto: Marko Mesec)
Zaključek vsestranskega in plodnega novogoriškega plesnega leta pa se je zgodil 14. decembra na odru SNG Nova Gorica po konceptu Maje Jerman Bratec, vodje JSKD OI Nova Gorica, in vizualnega umetnika Gregorja Mavra ter v produkciji JSKD RS OI Nova Gorica z naslovom Skica na koncertu, v poklon velikem pesniku ob njegovi 110-letnici rojstva Srečku Kosovelu (1904-1926). Plesno glasbeni in vizualni dogodek se je delil na dva dela. Najprej je tekla likovna delavnica v organizaciji JSKD območne izpostave Nova Gorica   z istim naslovom Skica na koncertu, ki je potekala pod vodstvom Gregorja Mavra in slikarjev Klemena Bruna ter Aleksandra Pecea. Slikarske stvaritve, posvečene prav gibu, so krasile drugi del programa oziroma uprizoritveno sceno Skica na koncertu: Ples energij – Martin Berginc; Ples duše – Janja Helde, Sen kresne noči – Helena Kenda, Sledi plesa – Ida Kocjančič; V miru sta plesala veselo sončno desetletje – Zorana Kosovel, Zemlja pleše – Roza Pajntar, Trenutek (kot refleksija plesnega giba) – Nada Likar Lazovski; Odsev (ples kot svoboda in lahkotnost) – Ljiljana Lisjak, Sledi dotika (ko vsak ples temelji na določeni zgodbi) – Mojca Ivančič, Vrtinec življenja (navdih Soča in vzporednice gibanja s plesom) – Ivan Jelinčič.
Nastja Bremec in Michal Rynia združujeta plesno sceno v Novi Gorici in okolici.
Velika platna so visela v ozadju na kulisi, ob svetlobnem oblikovanju pa zasijala v slikoviti barvitosti, tudi sicer je oblikovanje svetlobe dodalo  uprizoritvi prijeten odrski čar (oblikovalca Renato Stergulc in Marko Polanc); za dobro oblikovanje zvoka pa je poskrbel Stojan Nemec.
V tišini, ob recitalu in z glasom igralca Nejca Cijana Garlattija je svobodno po prostoru poletela pesniška poetika, verzi pa božali in spletali mrežo čutnih dotikov izbranih pesmi: Skica na koncertu, O grenka trudnost, Lirični piano, Korak, ki odmeva, Cesta samotnih, Razpoloženje, Potovanje.
… Michal Rynia …
Kosovelova poezija ni le na novo navdihnila Zlatka Kaučiča, jazz tolkalista in bobnarja, ki se že vrsto let izvirno posveča poeziji našega pesnika, ampak so tematiko pesniškega večera uglasbili skladatelji in aranžerji: Marjan Mlakar, Miran Rustja, Dejan Vidovič in Anže Vrabec, ki so navdihnili pet plesalcev, izvajali pa so jih glasbeniki: moški zbor MoPZ Srečo Kosovel, Jože Kotar, Luca Ferrini, kot tudi skladatelji: Anže Vrabec, Dejan Vidovič in Zlatko Kaučič.
… Igor Sviderski …
Plesalec, koreograf in pedagog Igor Sviderski je prvi zavel plesni veter v tišino drugega dela programa in se v razpotegnjenih linijah stopil s pesnikovimi verzi, Lirični piano. Ob živo rdeči barvi srajce so se hitrosti plesalčevih piruet vrtinčile tako kot slikarjeve barvite spirale, v brzicah  korakov, ki jih je inspirirala pesnitev Korak, ki odmeva, pa je Igor popolno zaobjemal svoj koreografski prostor.
V beli kratki obleki je plesalka sodobnega plesa in moderna Špela Kralj vela belo lepoto labodjih kril, elegantna in čista v svoji plesni kompoziciji je kar poletela v objem pesnikove ljubezenske nostalgije Skica na koncertu in v duetu s klavirjem.
… Špela Kralj …
Michal Rynia in Nastja Bremec sta tokrat presenetila s svojimi avtorskim solističnim nastopom, saj jima največkrat sledimo kot plesnemu paru, ki vedno znova preseneča s slikovitimi koreografijami in s skicirko novih gibalnih oblik. Tako Michal kot Nastja sta se predstavila v samosvojem gibalnem okviru. Michal je sledil posnetku moškega pevskega zbora in pesmi O grenka trudnost. Intenziteta gibanja, moč statike in vratolomnost odskokov so postali slikoviti detajli njegove kompozicijske specifike. S svojo koreografijo se je domiselno in na novo spogledoval z gibalno bazo hip hopa, ko je njegov ples zavibriral v energiji zborovske skladbe, ob pesnikovih verzih pa dobil nov dinamičen odsev. Nastja je ob melodični spremljavi harmonike zaplesala svojo cesto linij in gibalne estetike, ki jo je gradila na pesmi Cesta samotnih. No, njena   solistična pot se ni vila ravno po dolinah samote, prej bi rekla, da v sugestiji hrepenenja in mladostnega optimizma, ki vedno znova navdihuje in ustvarja nove izhode, tokrat pa je barvala sugestijo čutnega plesnega popotovanja.
… Nika Mlakar …
Koreografinja in plesalka Nika Mlakar se je uglaševala s sodobno skladbo svojega očeta in pesmijo Razpoloženje. Plesalka je ob intonaciji  klavirja in v tonovski rezkosti klarineta, kar me je spominjalo na padanje in tolčenje dežnih kapljic po strehi, snovala svoj plesni jezik v stilu plesne sodobnosti. V svoji ženski gibalni milini pa je še dodatno oblila ostrino izhodov klarinetista, in to v njej lastni specifiki nihajev orientalskega plesa. Ko pa glasbili utihneta, obstane tudi plesalka s hrbtom obrnjena proti gledišču, se ozre in sugestivno poveže z zadnjim verzom pesmi, kot bi prisluhnila sebi ali spominu, ko: "… srce posluša in počiva".
… Daša Grgič …
 
Ples izrazne zrelosti plesalke in koreografinje Daše Grgič v duetu z glasbenim sogovornikom Zlatkom Kaučičem se je začel in končal v umetniškem objemu ritmov jazza in sodobnega mešanja zvočnih efektov, ki ga je navdihnila pesnitev Potovanje. Njeno plesno popotovanje je drselo po kratki poti, prepolni gibalne govorice in miniaturnih vzgibov, da bi se na koncu tudi ustavilo, tam kjer se je začelo, v smislu kratkega pobega izven lastnih konvencionalnih meja.
Skica na koncertu, ta petinštiridesetminutni umetniški koncert, se je tudi zaključil na prizorišču samega začetka, in to ob odprtju slikarske  razstave v okroglini prostora SNG NG , ki je nastajala na že omenjeni likovni delavnici istega naslova. Bil je to prijeten zaključek, predvsem lepo  izoblikovan umetniški plesno glasbeni in vizualni dogodek, od katerega se je bilo kar težko posloviti. 

View Gallery 10 Photos