Kjara Starič med slovitim Béjart baletom in Clugovo ekipo

Odplavajte v svet Kjarinih plesalk in plesalcev. (Foto: Aljoša Rebolj)

Festival Ljubljana bo letošnje poletje tudi v znamenju plesa. Poleg preverjenega Béjart baleta iz Lozane s koreografijami Cantata 51, Sinkopa in Posvetitev pomladi bo nastopil tudi Edward Clug s predstavo Hommage à Stravinsky. Dobrodošla bo primerjava Béjartovega in Clugovega videnja Posvetitve pomladi Igorja Stravinskega.

Plesalci Béjart baleta iz Lozane bodo ponovni gostje ljubljanskega festivala, in sicer 19. julija.
Mariborski baletni ansambel bo nastopil na Festivalu Ljubljana 6. septembra.
Uvod v plesno poletje pa bo pripadlo ekipi Kjara’s Dance Project in predstavi ComPASSiON. "Ideja je prišla že lani, ko smo odplesali v Križankah odmevno in dobro obiskano predstavo Odtisi. Letos bom vodila še otroške plesne delavnice, in vesela sem, da smo del festivala. Že lani je bilo v Križankah kljub res slabemu vremenu odlično vzdušje in za plesalce je vedno užitek plesati na tako velikem odru. Biti del festivala pa je izjemna čast in odlična vzpodbuda za naprej. Te predstave se vsi že res veselimo," je za naš portal povedala koreografinja in umetniški vodja KDP Kjara Starič.
Kjara Starič je ustanoviteljica neodvisne skupine Kjara’s Dance Project.
Kjara se zaveda, da bo predstava po enomesečnem premoru zagotovo nekoliko drugačna. "Predstava bo skozi proces obnavljanja in postavljanja po enomesečni pavzi sigurno dobila majhne izboljšave, v samem bistvu pa se ne bo spreminjala. Je pa že skozi vsako uprizoritev malo dozorela, saj so se plesalci res v vsaki predstavi bolj vživeli v vloge, in lepo je bilo videt te mlade plesalce, kako postajajo vedno bolj suvereni na odru. In to je glavno pri KDP. Da so plesalci lahko na odru. V Sloveniji je znano, da se večino predstav uprizori enkrat ali dvakrat, zato se mi zdi pomembno, da se to spremeni. V nastanek take predstave gre namreč mesece in mesece trdega dela, zato sem vesela, da bo videla tudi oder ljubljanskih Križank."
ComPassion…
In o čem razmišlja Kjara s plesalci v predstavi: "Plesna predstava ComPASSiON je mnogo več kot estetsko dovršena, gibalno atraktivna in izrazno prepričljiva podoba modernega baleta, ki s Kjara’s Dance Project končno dopolnjuje podobo slovenske plesne umetnosti z utripom sodobnega New Yorka in drugih centrov plesne prihodnosti. Compassion je v prvi vrsti bivanjska zgodba vsakega od nas in odgovarja na temeljna človeška vprašanja o biti, o smislu in neustavljivi želji po sprejetosti, ki nas maliči do neprepoznavnosti. Compassion je vseživljenjska ljubezenska zgodba slehernika. Pretresljiva v svojih krhkosti in iskriva v upanju, ki ga nosi. Kjara Starič s svojo koreografijo in mladimi plesalkami ter plesalci najde odgovor v sočutju. Vendar ne v lažnem sočutju komercialne humanosti, ki polni lastni ego. V sočutju, ki izvira iz spoznanja o nujnosti preseči egocentrični individualizem sodobnosti. V sočutju, ki se rodi iz ljubezni do sebe in sveta kot edinega raja, ki je trenutno na voljo."
Zato ste vabljeni v plesni rajski svet na poletno noč 2. julija ob 21.00 v ljubljanske Križanke v družbo plesalcev in plesalk Kjara’s Dance Project, ki jo sestavljajo Katarina Čegovnik, Liza Šimenc, Jure Gostinčar, Simona Kočar, Emanuela Senjor, Ana Jenček, Drejc Derganc, Maja Sonc, Ana Germ, Mateja Železnik, Sara Mlakar, Anamaria Bagarić, Ajda Bergant in Leo Ajdinović.

View Gallery 6 Photos