Kazinski plesni stampedo

Kazinci so plesali za vse generacije.

Šefica plesne šole in kluba Kazina Silvestra Perčič se je odločila, da bo najela Linhartovo dvorano Cankarjevega doma, kar ni mala stvar v teh recesijskih časih, in posvetila debeli dve uri plesnega programa vsem tistim, ki so posredno zaslužni za obstoj plesa v kazinski dvorani, in to že dvajset let.

Šefica Kazine Silvestra Perčič je bila po predstavi zelo zadovoljna.
V nabito polni dvorani se je odplesala vsa plejada najboljših koreografij in odlomkov iz celovečernih predstav, ki so tako ali drugače zaznamovali slovenski in mednarodni prostor s podpisom kazinskih koreografov. Poudarek je bil seveda na treh velikih, ki že počasi pridobivajo status kazinskih zvezd.
Željko Božič (levo), Silvestra Perčič in Ana Benkovič; tri kazinske generacije.
Začenši z Željkom Božičem, ki mu v teh dneh ne dogaja samo na plesnem področju, ampak tudi privatno. Razšel se je s svojo zaročenko Azro Selimanovič, tudi koreografinjo in pedagoginjo, s katero sta veljala za enega bolj srečnih in zadovoljnih parov na slovenski plesni sceni. A menda se je vmešala še ena plesalka, in sicer Željkova kazinska plesna kolegica Andreja Vakselj iz vse bolj popularne skupine She Divas in mu zmešala glavo. Poroka, planirana za 11. junij, tako odpade, a kdo ve, mogoče se strastna plesalca še premislita ali pa bosta pač odplesala vsak svojo pot. Se je pa Željko v otvoritveni točki kazinskega nastopa v video fleshu med ostalim zahvalil tudi Azri, ki mu je pomagala, da plesna strast pri njem nikakor ne pojenja.
Razpad enega najbolj strastnih parov slovenske plesne scene je pretresel mnoge; še posebej, ker je bil že določen datum poroke.
Črnolasa Mirjam Podobnik pa postaja vse bolj in bolj sofisticirana in elegantna koreografinja. Premišljeno izbrana glasba, tehnično izpiljeni plesalci odeti v tematske kostume so bili posebnost sredinega večera. Še posebej sta izstopala Matic Bizjak in Sabina Pajmon, mladinca, o katerih bomo še slišali.
Mirjam Podobnik (levo) v družbi nekdanje plesne kolegice prevajalke Nataše Jelič in nekdanje plesalke Tee Mazaj.
Mitja Popovski, ki je v kazinski bilten napisal, da je ples mnogokrat edino, kar nas ločuje od drugih primatov, se je predstavil tako v modernu kot v stepu. Njegovi plesni zvezdi sta trikratna svetovna prvakinja Petra Zupančič, ki odhaja sredi junija na evrovizijsko plesno tekmovanje mladih plesalcev in enako obožuje ples kot balet, ter Klara Lainšček lanska svetovna prvakinja. Obe sta navdušili s solo točkama.
Del ekipe She Divas z Aljošo Reboljem, nekdanjim kazinskim plesalcem.
Vrhunec večera je bil, ko so oder zavzeli “ta stari” Kazinci. Gregor Luštek, Nataša Zajc, Anita Čanadi, Jakob Kapus, Boštjan Pavček, Ana Benkovič, Ana Delo, Gregor Cesar, Mojca Pačnik, Matej Bedič, Tea Mazaj in Željko Božič, slednji je točko skupaj z Mirjam Podobnik tudi koreografiral. V komadu Sex Bomb Toma Jonesa so pokazali, kaj je pravi ples s ščepcem časovne distance. Oldies Goldies plesalci so se zbrali posebej za ta večer in vadili le nekajkrat, a po prikazanem se jim je mišični spomin zelo hitro zbudil, saj jih je polovica še vedno aktivnih na plesni sceni. 
Nekdanji Kazinki Nataša Zajc (levo) in Mojca Pačnik sta navdušili v točki starih Kazincev Sex Bomb.
Za konec pa še nekaj statistike. V zadnjih 20 letih je najmanj 20.000 otrok, mladine ter odraslih zaplesalo v dvoranah Kazine. V živo so nastopili pred 200.000 ljudmi v osmih državah sveta, preplesali okrog 500 celovečernih šovov, na televiziji s samostojnimi plesnimi točkami ustvarili 15 ur samostojnega programa in sodelovali v skoraj vseh oddajah razvedrilnega značaja. V zadnjem desetletju so postavili sedem celovečernih šovov in predstav, prinašali priznanja s festivalov ter osvojili 200 naslovov državnih, 39 naslovov evropskih ter 47 naslovov svetovnih prvakov.
Številke govorijo o plodnih dvajsetih letih.
Pa še v kazinski stavbi bodo ostali, saj so na sodišču premagali Inštitut za novejšo zgodovino, ki je želel kazince iz te stare plesne stavbe izseliti.

View Gallery 8 Photos