Katarina Ratej ni tako spromovirana, a enako uspešna kot Nika Kljun

Katarina Ratej je še ena plesalka, ki je uspela na ameriških hip-hop tleh.

"Opazovati njen ples je kot slediti pretanjenemu napadu leva na nemočno zver, tako tiho, previdno in z izvrstnim slogom se oprezujoč približa, nato pa hipoma napade, ob čemer brezhibno vpreže sleherno dimenzijo prostora, ohranjujoč ritmični dialog s časom," je o njej zapisala koreografinja in profesorica jazza na losangeleški plesni šoli Millenium Mariesha Griffin.

Katarina Ratej je odšla v Los Angeles leta 2008 …
To je Katarina Ratej, še pred desetletjem in pol bolj zaljubljena v konje kot v ples. A usoda je tkala drugačne načrte. Dovolj zgodaj jo je zasvojil čar odrskih desk, ta razburljivost dramske igre, pri kateri je ritual z občinstvom povsem nepredvidljiv. Ambicije po nastopanju je nato zaupala plesu. Sprva v jazz tehniki pod vodstvom koreografa Boštjana Pavčka, nato pa je vse bolj bredla v hip-hop. Plesne korake, poze in geste je zbirala po različnih plesnih šolah v Celju, Mariboru in Ljubljani, plesnih delavnicah po državi ter na vsakoletnem plesnem kampusu v Izoli. Prav tam jo je opazil eden od organizatorjev, učitelj in plesalec Tomaž Simatović, ki je v njenem nastopu zaznal "karizmatično energijo" in "neusahljivo umetniško eleganco".
… od takrat dalje trdo dela za svoj uspeh …
Želja po izpopolnjevanju jo je vodila tudi na Dunaj v studio BigSmile, kjer je sodelovala z Alamandeom Belforjem, in po drugih plesnih šolah po Evropi, nato pa se je leta 2008 z možnostjo ponujenega hkratnega dela in plesnega izpopolnjevanja pri lastnikih ene najprestižnejših šol za hip-hop v Združenih državah Millenium Dance Complex njeno življenje zasukalo na glavo. Kar naenkrat se je znašla na istem parketu kot tisti hip najpopularnejši plesalci in koreografi modernih plesnih zvrsti. Sleherni dan, tudi po več kot osem ur, je utrjevala in izpopolnjevala korake, držo, spoznavala nove plesne stile, predvsem pa si utirala pot naprej. Iz dekleta, ki je v novi svet priletelo le s kovčkom, brez kakršnega koli poznanstva, se je oblikovala plesalka, za katero so koreografi v delavnicah vse pogosteje klicali: "Kat’, pridi naprej, pokaži, kako se stvari streže". Razvila je svojstven mehak jazz-funk urbani plesni slog, s katerim ji uspe gledalca prepričati, da lahko domala kakršno koli koreografijo odpleše s popolno telesno močjo in napetostjo, ob tem pa še vedno deluje lahkotno in sveže.
… nad slovensko ognjeno rdečelasko se navdušuje Hollywood.
Od tedaj je njeno življenje razpeto med Slovenijo in Los Angelesom. Vstopila je v agencijo MSA, ki skrbi tudi za Niko Kljun, od koder se ji odpirajo vrata v svet avdicij, ki so za vsakega plesalca pomembna odskočna deska. Kot plesalka, performerka in asistentka je med drugim sodelovala s koreografi Sho-Tymeom, Shaneom Sparksom, Super Daveom, Kennisom Marquisom, Kenyo Clay in Menino Fortunato. "Katarina ima talent, občutek za posel, da preživi in iztisne iz sebe nemogoče,«"je o njej pripomnil koreograf Milo Levell, ki v sami srži ameriške hip-hop kulture kot koreograf deluje že več desetletij. Don Baarns, znan tudi kot The Unlikely Salsero, ni mogel mimo "občutka za etiko, ki ga pri plesu in delu z ljudmi združuje z osebnostno pozitivnostjo". "V karieri sem videl kar nekaj padcev, ti so plesalčev vsakdan; a način, kako se Katarina vsakič znova pobere, me osupne; to je pravo testo za uspešno kariero," se je dela z njo spominjal koreograf in pevec Ruben Heerenveen.
Na vaji s kanadskim pevcem Jordanom Setaccijem za njegov videospot You Got Me.
V Los Angelesu je do zdaj med drugim delovala kot plesalka pevke Kelsey B, nastopila je v pompoznem La Dollhouse, se predstavila na vsakoletni produkciji Debbie Reynolds’, asistirala na tekmovanju v hip-hopu v Los Angelesu, tekmovanj pa se je udeleževala tudi na domačih tleh. Med svojevrstne izkušnje šteje asistenco na vsakoletnem kampusu "Hollywood summer tour" in pri videospotu kanadskega pevca Jordana Setaccija za pesem "You got me", kot plesalka pa je nastopila v videospotu Chrisa Browna in Rej3tz.
Hollywood Summer Tour je njena vsakoletna poletna baza.
A kako je mogoče, da je dekle, ki je komaj poznalo meje lastne države, čez noč pristalo na dverih Hollywooda? Je dovolj le talent? Ne. Kozmopolitskega duha je ustvarila volja in želja, njuna čvrsta kombinacija. "Dobrega in predanega plesalca ne odlikuje le tehnika, temveč globoko osebnostno in emocionalno podrastje. Njen ples ni le gola gesta, je fizična in psihična podreditev, poklonitev transcendentnemu," je ob tem pripomnila Mariesha Griffin,
 
Med bivanjem v Los Angelesu se občasno srečuje tudi s slovenskimi plesalci, ki hodijo po nova znanja čez lužo ali pa celo učijo. Na fotografiji je z ekipo Maestro Anžeta Škrubeta.
Januarja se vnovič odpravlja čez lužo, čakajo jo novi in novi treningi ter avdicije. Življenje in z njim priložnosti, ki jih ponuja, ostajajo zaviti v nedorečenost. "Hollywood je namreč kraj, kjer ti lahko za en sam poljub plačajo tisoč dolarjev, za dušo pa le nekaj centov," je že pred desetletji spoznala Marilyn Monroe.     
   

View Gallery 7 Photos