Karin Putrih, Marko Stamenkovič in Tjaša Žibert zagnali projekt Focusova prva pomoč! Plesalci, pojdite v akcijo!

Marko Stamenkovič, Tjaša Žibert in Karin Putrih

Spoznajte Focus, skupino treh plesalcev, ki so se aktivirali in v obliki donacij zbirajo sredstva za pomoč plesalcem v času korone. Pogovor sem naredila s Karin Putrih.

Draga Karin, hvala, da si se oglasila in bomo še s pomočjo portala Parada plesa širilo pozitivo, ki ste si jo zamislili vi trije. Poleg tebe še Tjaša Žibert in Marko Stamenkovič, ki delujete pod blagovno znamko Focus, če se izrazim komercialno. Nam za začetek zaupaš, zakaj zamisel o ustanovitvi takšnega združenja in kaj plesalcem omogočate?
Focus je organizacija, ki plesalcem ponuja sodelovanje v različnih projektih. Kljub temu da obstajamo že tri leta, smo na začetku svoje poti. Verjamemo, da lahko s svojimi izkušnjami prispevamo h kakovosti ne samo slovenske, temveč svetovne plesne scene. Zaradi povpraševanja po nastopih tako v Sloveniji kot v Veliki Britaniji smo se odločili, da se začnemo predstavljati pod eno blagovno znamko. Tako je nastal Focus. Smo trije, ki se stilsko razlikujemo, a kljub vsemu dopolnjujemo, tako zajemamo širši spekter plesne industrije in posledično nudimo raznolikost ne samo naročnikom, temveč tudi plesalcem, sodelujočim pri projektih. Kljub vsemu pa stremimo in se borimo, da bi lahko nudili čim več cenjenega in kakovostnega dela plesalcem.

Karin Putrih

Je nujno članstvo v Focusu ali je dovolj samo biti dober plesalec, koreograf, performer? So kakšni drugi pogoji?
Sodelovanje s Focusom ni pogojeno s članstvom. Plesalce izbiramo na podlagi projekta, seveda pa največkrat sodelujemo z izkušenimi plesalci, v katere verjamemo in vemo, da bodo projektu doprinesli neko kakovost.

Marko Stamenkovič in Tjaša Žibert

Zdi se, da plesalci potrebujete/potrebujejo nekoga, ki ima informacije, kje potrebujejo plesalce, koreografe, in še pomembneje nekoga, ki se v njihovem imenu pogaja za višino honorarja, za pogoje dela itd. Imam prav?
Se strinjam. Res pa je, da je pri nas že kar nekaj agencij, ki opravlja tovrstno delo. Žal je še vedno stalna praksa, da priložnost dobivajo ‘hišni plesalci’, če se lahko tako izrazim. Težava pri honorarjih ostaja predvsem ta, da plesalci ne vedo, kakšne so primerne cene za nastop, koreografije itd. Zato prepogosto prihaja do nižanja nekega standarda. Se pa čedalje bolj poskušamo med sabo pogovarjati in usklajevati pri honorarjih, je pa res, da ima tudi vsak posameznik svojo ceno in ve, za koliko je pripravljen delati.
Konkretno pa ste zdajle v projektu, ki je posledica korone, ki se je seveda dotaknila tudi plesa, plesalcev, koreografov. Za kakšen projekt gre, kdo vse lahko sodeluje, razloži nam vse, da nam bo jasno?
Odločili smo se zagnati projekt, ki smo ga poimenovali kar Focusova prva pomoč. Tjaša in Marko redno spremljata plesne akcije v Londonu, kjer plesna skupnost že pomaga na tovrsten način, zato je prišla zamisel, da bi podobno storili tudi pri nas. Korona je tako kulturnike kot zabavno industrijo precej oklestila. Vsi vemo, da nam država ni kaj dosti prišla nasproti, zato smo ostali praktično brez projektov in posledično dohodkov. Odločili smo se, da na to problematiko opozorimo s projektom, ki bo v obliki donacij vsaj malo prispeval k boljšemu jutri posameznih plesalcev. Stvar se odvija na družbeni platformi Instagram, na našem profilu, kjer bomo vsak drugi ponedeljek (z začetkom 6. 7.) objavili kratko koreografijo priznanega slovenskega koreografa. Plesalci bodo dobili izziv, da se v 14 dneh naučijo koreografijo, jo posnamejo in to objavijo na Instagramu. Kar trije od prijavljenih bodo prejeli denarno nagrado v višini 100 evrov. Enega nagrajenca izberemo mi, enega koreograf, eden bo izbran naključno. Zakaj to počnemo? Ker preprosto menimo, da je preslabo poskrbljeno za naš sektor. In konec koncev, če sami zase ne znamo poskrbeti, kako bo kdo drug? Gre za pomoč plesalec plesalcu.

Prijavite se in si pridobite Focusovo prvo pomoč

Do kdaj boste zbirali sredstva in kdo vse lahko prispeva?
Želja je, da se sredstva zbirajo, dokler se korona stanje ne umiri oz. vsaj dokler se ne pojavijo spet konkretni plesni projekti. Bi pa na tej točki radi izpostavili in se javno zahvalili Mestni občini Ljubljana, ki je s svojo donacijo omogočila zagon in trajanje projekta do vsaj septembra! Tako lahko prispeva vsak in prav vsake donacije smo veseli, saj z le-to omogočimo vsaj malo veselja trem plesalcem vsakih 14 dni.
Kako ste prišli do zneska 100 evrov, ki ga boste podarili najboljšemu?
Zdel se nam je preprosto primeren znesek, ne prevelik, ne premajhen. In lepa vsota, ki jo lahko z malo sreče, ustvarjalnosti in talenta zaslužiš zelo hitro.
Se lahko tudi moj portal pridruži in podari recimo tolažilno nagrado nekomu v višini 80 evrov?
Z največjim veseljem sprejmemo tvojo donacijo. Kot smo že omenili, je vsak znesek dobrodošel in samo podaljša dobrodelni projekt. Najlepša hvala za tvojo gesto!

Kako pa vi trije sodelujete med sabo, se razumete, nadgrajujete? Ne vem, ali je Marko še v Londonu in Tjaša z njim ali ste vsi v Sloveniji. Nas razsvetliš?
Poznamo se že vrsto let in Focus ni naše prvo sodelovanje. Še preden se je ustanovila organizacija, smo plesali in ustvarjali skupaj. Poznali smo prednosti vsakega posameznika, kaj lahko kdo doprinese in kaj pomeni, če združimo moči skupaj. V prvi vrsti drug drugega zares spoštujemo in cenimo. Imamo skupne cilje ter vizije, stremimo k boljšemu jutri in boljšim pogojem za našo industrijo. Vsi si želimo nuditi kakovost tako naročnikom kot plesalcem. Izkusili smo delo na slovenskem trgu, Tjaša in Marko pa še toliko bolj na mednarodnem, in to nam samo daje priložnost delovanja Focusa mednarodno. Trenutno smo kakšen mesec že vsi v Ljubljani, sicer je Marko še vedno v Londonu, Tjašo pa delo seli med Londonom in Ljubljano, a trenutno živi v Sloveniji. Čas, ki ga trenutno preživljamo skupaj fizično in ne le virtualno, bomo zato izkoristili za Focusovo prvo pomoč, da bo izpeljana tako, kot si zasluži, in nabirali nove zamisli, kako lahko pripomoremo naši industriji, do katere vsi čutimo ogromno ljubezni.

Nazadnje sva se pogovarjali v aprilu, ko si nekako priznala, da ti je korona čas kar godil, da si se posvetila sebi. Nato se je svet spet nekoliko zavrtel in štart plesa se je začel in tudi končal. Neka čudna sezona, kajne?
Sezono 2019/20 si bomo gotovo vsi zapomnili. Štartala je neverjetno obetavno, končala se je precej klavrno. Mislim, da nas je vse zaznamovala, ne samo na poslovnem področju, ampak tudi zasebnem. Focus ekipa še vedno ostaja pozitivna in se veselimo novih izzivov, ki nam jih bo prineslo obdobje po koroni. Vsekakor pa bomo morali biti inovativni v ustvarjanju in iskanju novega dela.
Smo že debelo v poletju, a nam korona ne da miru. Kako boš preživela poletne dni? Plesno, stresno, ležalno …?
Moja poletja so namenjena počitku telesa in duha. Čeprav ostajam precej fizično aktivna, je moja glava bolj odklopljena kot ponavadi. Nekaj projektov je v načrtu, vendar ničesar kaotičnega. Sem se odločila, da bo septembrski štart sezone tak, kot mora biti, zato si privoščim veliko morja, druženja in oddiha.

Kaj bo torej vaš fokus prihodnje sezone?
Kot sem že omenila, trenutno posvečamo svojo energijo izvedbi Focusove prve pomoči, vzporedno pa nabiramo nove zamisli, kako bi lahko slovenskim plesalcem nudili še več. Trenutno ima Focus nekaj projektov v jeseni in prav tako ima vsak od nas še nekaj individualnih stvari na obzorju. A ker se dnevno spreminjajo pogoji in ukrepi, je do tja še dolga pot. Vendar nas to ne bo ustavilo pri ustvarjanju, tako vse zamisli zapisujemo in upamo, da jih čim prej uresničimo.
Hvala za pogovor in srečno s projektom!
Še enkrat ogromen hvala tebi za odziv in prijaznost!