Joe Alegado ima specifičen plesni slog

Joe Alegado v pedagoškem elementu (foto: Drago Videmšek)

V Ljubljano znova prihaja pedagog mednarodnega slovesa Joe Alegado, seveda po zaslugi plesalke, koreografinje in pedagoginje Urše Rupnik. V njeni režiji bo to njegov peti obisk, in ob obletnicah je prav, da se spomnimo, kako se je vse skupaj začelo.

Draga Urša, v šali te vprašam, zakaj se odločaš zanj?
Ko sem prvič organizirala delavnico z njim, se mi je zdelo blazno ‘nobel’ in zelo pomembno za slovenski ples, da v Ljubljano pripeljem tako plesno zvezdo, že kar legendo sodobnega oziroma modernega plesa; no, pri tem načelu ‘višjega klica’ vztrajam še danes (smeh). Pred tem sem že nekaj let sodelovala z njim kot asistentka na njegovih delavnicah po Evropi in plesalka v njegovi plesni kompaniji v Pragi ter sem bila povsem zaljubljena v njegovo tehniko in slog. Tako da se mi je zdel korak, da ga pripeljem v Ljubljano, skoraj nujen, da tudi naši plesalci izkusijo to poezijo gibanja. Čeprav sem ga poznala, sem čutila ogromno odgovornost in tudi dvom, da mi tako velik (in drag) podvig sploh lahko uspe. Za prvo uspešno delavnico leta 2014 sem še vedno hvaležna Maši Kagao Knez in Kjari Starič Wurst, ki sta mi pomagali organizacijsko, predvsem pa dali moralno podporo in spodbudo. Tako so stvari stekle in letos že peto leto zapored (s pomočjo ekipe Studia za svobodni ples) organiziram velikonočno delavnico z njim.
Za organizacijo vsakoletnih delavnic z Joejem Alegadom se odločam tudi zaradi njegovega specifičnega plesnega sloga, za katerega se zdi, da se nikoli ne izčrpa in da plesalcu nudi stalno rast, napredek, možnost poglabljanja v različne poglede gibanja in plesa. Obenem je poseben tudi njegov pedagoški pristop z izjemnim čutom za vsakega posameznega plesalca ne glede na njegovo predznanje ali dispozicije; kakor tudi njegova metodologija poučevanja, ki je zelo sistematična, s sebi lastno notranjo logiko razvijanja plesnega materiala in grajenja plesalčevega zavedanja in obvladovanja telesa. In da ne pozabim na Alegadovo karizmo in šarm.
Kaj bo letos fokus?
Po pravici povedano, nimam pojma (smeh). Vsekakor verjamem, da nas bo Joe spet presenetil s kakšno podrobnostjo dlani in kompleksno koordinacijo rok, nog ter trupa in nas na koncu pripeljal do lahkotnega obvladovanja kompleksne koreografije in trenutka, ko sam postaneš ples (smeh).
Kje in kdaj bodo delavnice, koga vabiš, cena?
Delavnica bo potekala v dveh zahtevnostnih stopnjah na nižjo stopnjo so vabljeni vsi plesni ljubitelji in plesalci z osnovnim plesnim predznanjem (sodobni ples, modern, balet); na višjo pa plesalci z dobrim plesnim predznanjem in plesni profesionalci. Delavnica bo v Plesno-gledališkem centru SVŠGL od 30. marca do 2. aprila 2018. Cena je 65 evrov za nižjo stopnjo (štiri dni po dve uri), 70 evrov za višjo (štiri dni po dve uri in pol) in 100 evrov za obe stopnji skupaj. Prijave sprejemamo prek elektronske prijavnice: https://goo.gl/forms/lpAp38rQRIuWqMHJ3 za vse dodatne informacije pa smo na voljo na: svobodni.ples@gmail.com.
… Meduza … (foto: Drago Videmšek)
In kakšni so seveda tvoji načrti tega leta?
Leto 2018 me je zadelo s polnim zamahom v prvih dveh mesecih pripravljam kar dve premieri s Kolektivom Frankies nadaljujemo serijo site-specific performansov z raziskovanjem umeščanja plesa v različne (ne gledališke) prostore, tokratni projekt Domus Fabula, ki je doživel premiero 27. januarja, se odvija v izbrani družinski hiši. Z Lizo Šimenc še naprej odkrivava skrite globine Meduzine duše, novo različico najinega večletnega projekta Meduza bova premierno uprizorili v Pocket Teater Studiu 7. februarja; Meduza nato potuje na gostovanje v  Benetke in Tübingen. V aprilu v Plesnem Teatru Ljubljana ponavljamo predstavo Tobelija v režiji Nicka Upperja in koreografiji Rosane Hribar; se že veselim divjega druženja z Mašo Kagao Knez in Rosano Hribar na odru. Potem bo pa kmalu že poletje in spet druženje z Alegadom, tokrat v vlogi njegove asistentke na mednarodnem festivalu ImPulsTanz na Dunaju. In ker upam, da bo poletje dolgo in vroče, upam tudi na kakšen dolg in vroč oddih na samotnih plažah Mediterana.
Torej se vidiva konec marca in že tradicionalno poleti na Dunaju. Srečno!

View Gallery 6 Photos