Janez Janša dobil zvezdo na znamenitem Walk of Fame v Los Angelesu

Walk of Fame za slovenske zvezdnike, ki slišijo na ime Janez Janša.

Trio slovenskih umetnikov  je do pred nedavnim slišal na imena Emil Hrvatin, Davide Grassi in Žiga Kariž. Na začetku štiriletnega vladanja SDS pa se je trojica na hitro odločila, da se poimenujejo po predsedniku vladajoče stranke. Uredili so vse potrebne papirje in nato začeli z akcijo podpisovanja kot Janezi Janše v umetniških in javnih prostorih. Zmeda z imeni menda ni bila prevelika, le nekateri uradniki na mejnih prehodih so se čudili predvsem vzgibu, zakaj bi se nekdo poimenoval po predsedniku vlade oziroma stranke. Ampak če si umetnik, ti je seveda marsikaj oproščeno, večina pa tako ali tako zamahne z roko in reče: "Umetnik, pač."

Nekoč Davide Grassi, Žiga Kariž in Emil Hrvatin, danes vsi Janezi Janše.
Najbolj aktiven in goreč v svojih umetniških dejanjih je prvi Janez Janša (Emil Hrvatin). Vedno je znal poskrbeti za atrakcijo v svojih gledaliških in plesnih projektih. Enkrat smo zbirali svoje solze, drugič nas je odpeljal na Trg republike kot Drive in, da smo iz avtomobilov občudovali plesalce na velikanskem platnu, razpetim med obe stolpnici, naslednjič smo plazili po tleh in zapisovali imena bivših ljubimcev ali pa plesalcem postavljali vprašanja, da bi nam poiskali prave odgovore. No, Janezi so bili tudi uspešni z akcijo podpisovanja v javnem prostoru. Svoje sledi so pustili na plaži Copacabana v Riu de Janeiru, se povzpeli na Konjsko sedlo pod Triglav in nazadnje si nalepili še zvezdo na znamenitem Walk of Fame na Hollywood Boulevard v Los Angelesu. Menda zvezde ni več tam preprosto zato, ker nobeden od štirih Janezov Janš ni tako slaven in popularen, da bi si uradno pridobil dovoljenje za zvezdo.
Vsem Janezom Janšam je skupna ljubezen do slovenskih gora.
Ampak trije mušketirji ne mirujejo. V torek in sredo bodo zavzeli Dunaj. Akcijo so poimenovali Več nas bo, prej bomo na cilju. Gre za dokumentarno predstavo, “ki združuje različna mnenja in poglede (od intervjuvanih na ulici, do politikov, teoretikov in strokovnjakov s področja sodobne umetnosti, prava in številnih drugih družbenih sfer), povezana z vprašanji, kot so identiteta in identifikacija, mnoštvo in množenje, ime kot vmesnik med zasebnim in javnim ter osebno ime kot znamka. Gre za sprehod po različnih stopnjah in vidikih spremembe imena in njenih posledic (tako javnih kot relacijskih in intimnih), za raziskavo, kako v zahodni kulturi pojem osebnega imena sovpada z vprašanjem identitete osebe (oziroma se od njega razlikuje): Če naj parafraziramo Shakespearjevo Julijo, "Ali bi vrtnica drugače dišala, če bi ji ime bilo Janez Janša?", so zapisali v napotkih za razumevanje.
Več nas bo, prej bomo na cilju …
Na Dunaju bodo nastopili vsi trije Janezi, tudi Janez Janša, ki se je pred časom preimenoval nazaj v Žigo Kariža. Menda je doma zaropotala njegova žena, plesalka Nina Meško, da je bilo dovolj tega žongliranja s tujim imenom. In Žiga je moral ubogati, a na Dunaju bo vseeno nastopil kot Janez, saj je v času nastanka predstave reagiral na to ime. Skozi predstavo bo v angleščini vodil performer in dokumentarist Dražen Dragojevič z obveznim pokrivalom, v predstavi med drugim nastopajo dr. Miro Cerar, dr. Blaž Lukan, Ilinka Todorovski, Zmago Jelinčič Plemeniti, Veso Stojanov, Mladen Dolar, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.
Kdaj bo cilj Ljubljana, pa zaenkrat še ni znano.

View Gallery 4 Photos