Hrestač. Predstava za vse generacije!

Hrestač v izvedbi HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (foto: Fanni Tutek Hajnal)

Hrestač je predstava za božični in novoletni čas ter je primerna za otroke od 9. leta dalje. Traja dve uri in ima en odmor. Balet bo izveden na posneto glasbo.


Fantazijska zgodba o Mišjem kralju in doživetjih v svetu slaščic je imenitna predstava za otroke in mladino, obenem pa tudi poslastica za ljubitelje baleta. Je prava družinska dogodivščina. Hrestač je zadnji balet Petra Iljiča Čajkovskega (1840–1893), ustvarjen po pripovedki E. T. A. Hoffmanna, in velja za eno najbolj priljubljenih baletnih stvaritev sploh. Razlogi njegove ‘večnosti’ so v izvirni zgodbi, odlični glasbi in prav takšni koreografiji.

(foto: Fanni Tutek Hajnal)

Interpretacij Hrestača je nešteto. V Cankarjev dom prihaja balet z Reke. Reško različico podpisuje odličen italijanski koreograf Mauro de Candia. Njegov Hrestač se dogaja v današnjem času, kar omogoča še dodatno povezanost dela z mlado generacijo gledalcev. Poustvaritev je plesalsko sveža, scenografsko in kostumografsko aktualna in koreografsko posodobljena, čeprav še kako ohranja duha prvotne uprizoritve. Plesalci se z lahkoto gibljejo med klasičnimi in sodobnimi plesnimi tehnikami, enako suvereno se počutijo na konicah prstov kot s petami povsem na tleh. Noben korak ne nastane zgolj zaradi spektakla, čeprav je ta ves čas občuten, njihov gib je ves posvečen iskreni in pristni interpretaciji likov in zgodbe ter hkrati prava plesna paša za oči.

Še dve predstavi vas čakata v letošnjem letu


Reški Hrestač je izvirna in sveža uprizoritev baletne pravljice, pogumna v razmerju do glasbene predloge, vznemirljiva v svežem baletnem plesnem pristopu, duhovita in izrazita v plesnih interpretacijah ter še kako privlačna za široko občinstvo. Vabljeni na ogled 30. decembra ob 18.00 in na silvestrski dan, 31. 12., ob 16.00.