Gremo na Fronto. Vsemu navkljub – kdaj, če ne zdaj!

BLKDOG (Črnpes) (foto: Camilla Greenwell)

16. edicija festivala Front@ se bo odvijala med 21. in 27. avgustom, kot ponavadi v Murski Soboti.

Matjaž Farič je umetniški vodja festivala Front@, koreograf in režiser. (Foto: Borut Bučinel)

Umetniški vodja festivala Front@ Matjaž Farič napoveduje šestnajsto edicijo, ki se bo odvijala jasno v njegovem rojstnem kraju, v Murski Soboti. Matjaž je sicer pred časom razmišljal, da festival zavoljo večjega števila gledalcev preseli v Ljubljano, a Ljubljana je v tem avgustovskem času polna plesnega dogajanja, pa tudi njegovi ljubljanski kolegi nad to zamislijo niso bili najbolj navdušeni. Tako se Sobočani znova veselijo poletnega plesanja. Program je seveda raznolik od starih plesnih mačkov do mladih plesnih energij. Matjaž Farič takole piše v uvodniku biltena: “Sestavljati program festivala, ki bi zgolj odražal omejitve v predstavljanju umetnosti in organiziranju prireditev zaradi ukrepov za zajezitev pandemije, je premalo. Potrpežljivost, s katero že več kot leto gledamo na umetnost možnega, hitro kopni. Zato je pomembno, da so umetniški dosežki dostopni v živo, ne glede na vse prepreke, še bolj pomembno pa je, da ne izgubimo navdušenja nad vrhunskimi dosežki.

Trampolin (foto: Pascale Cholette)

“Prav zato letošnji program mednarodnega plesnega festivala Front@ zaznamujejo tudi ambiciozne in pogumne poteze. Kljub brexitu in protikoronskim omejitvam so v program vključena plesna dela, ki predstavljajo posebno organizacijsko tveganje. Če nam jih bo uspelo predstaviti, kot smo načrtovali, bo dogajanje na odrih najprimernejše poplačilo za strah in pogum, ki sta se prepletala ob spremljanju omejitev mednarodnih potovanj in organizacije kulturnih prireditev. Vsebinsko je program zaokrožen z deli, ki presegajo meje običajnega, pa naj gre za izbrane teme, načine predstavljanja, izvedbene posebnosti ali kvaliteto izvedbe. To velja tako za mednarodno uveljavljene kot mlade plesalce, ki svojo umetniško pot šele začenjajo. Razpon del je zelo širok: od urbane, energetsko nabite in hkrati tenkočutne predstave Botisa Seve ČRNPES, do impresivne miniature lebdenja in padcev Yoanna Bourgeoisa Fuga / Trampolin, umeščene v park, ali COSSOC Magí Serra in Anamarije Klajnšček, intimne predstave, polne prepletanj.

Cossoc (foto: Nora Baylach)

Pa razstave plesne fotografije vsestranskega ustvarjalca Boruta Bučinela, koncerta glasbe iz plesnih del skupine EnKnap v izvedbi potujočega kina Bridka Bebiča, razstave in plesne miniature v enem Sanje Nešković Peršin Točka. Brez Povratka. in tehnoloških vmesnikov in inovacij v predstavitvi EnKnapa Oder360. In še od mladih slovenskih plesnih ustvarjalcev v selekciji Opus 1 do njihovih korejskih vrstnikov v delu Grabljenje in spremljajoče improvizirane intervencije Ryuza Fukuhare Ples zate. Vse skupaj zaokroženo s plesno delavnico Thea Clinkarda na prostem, pogovori z umetniki in delavnico zavoda Motovila na temo evropskega povezovanja in sodelovanja.

Točka. Brez povratka (foto: Luka Ažman)

Leta so minila (tudi celih pet let), preden smo se uspeli uskladiti z nekaterimi umetniki. Odlašanje se ni obrestovalo in okoliščine so postale le še bolj zapletene. Kdaj, če ne zdaj, je pravi trenutek, da – vsemu navkljub – uresničimo naše načrte? Tudi zato, ker je umetnost najboljše cepivo za marsikatero bolezen družbe.”

Grasp (foto: SCF Dance NOVA Festival)

Vabljeni v Mursko že danes, ko se bo festival začel z odprtjem razstave ‘hišnega’ fotografa Boruta Bučinela ob 19.00, nadaljevalo z njegovim pogovorom in se sklenil s predstavo BLKDOG (ČRNPES) Botisa Seve. Festival, ki se bo odvijal do 27. avgusta, bodo zaključili Magí Serra in Anamaria Klajnšček s predstavo COSSOC in koncert potujoči kino Bridka Bebiča: Od kovača do knapa.