Gibanica državnega prvenstva v latinu

Plesna elita slovenskih ‘latinarjev’ (foto: Jernej Rihar)

Plesna karavana 46 parov, ja, trinajst manj kot lani, se je tokrat na povelje Plesne zveze Slovenije (PZS) odpravila na vzhod države, v Mursko Soboto, kjer se je v soboto odvijalo letošnje državno prvenstvo v latinskoameriških plesih. Čeprav sem že pred dnevi napisala v napovedi, da od tam ne prihaja noben plesni par, pa ne gre zanemariti dejstva, ki ga je v pozdravnem govoru poudaril tudi murskosoboški podžupan Zoran Hoblaj, da je Murska Sobota plesno mesto. "Od tu izhaja mednarodno uveljavljeni koreograf in plesalec Matjaž Farič, ki tukaj vsako leto organizira plesni festival Front@, tukaj delujeta dve plesni šoli, ki dosegata zavidljive uspehe na domačih in tujih prvenstvih, na glasbeni šoli deluje oddelek za balet, zato z gotovostjo trdim, da smo plesno mesto.

Koreograf in plesalec Matjaž Farič je umetniški vodja murskosoboškega festivala Front@. (Foto: Matej Korošec)

Mi pa je tudi poznan občutek tik pred finalom, saj imam dve hčerki, ki tekmujeta,"
je navdušeno pozdravil zbrane, sicer maloštevilne gledalce.
Predsednik sekcije za standardne in latinskoameriške plese Herman Tomažič (levo) in podžupan mestne občine Murska Sobota Zoran Hoblaj.
Ideja Hermana Tomažiča, predsednika sekcije za standard in latin pri PZS, da se državna prvenstva selijo po Sloveniji in tako promovirajo ples, a kaj, ko so (smo) med gledalci vedno eni in isti starši, trenerji, prijatelji plesalcev in plesalk. Dodanih gledalcev žal ni, saj o dogodku, kot je državno prvenstvo, ne zasledimo prav nobenega obvestila v medijih, z izjemo seveda mojega portala. In lanskega skupnega državnega prvenstva, ki ga je organizirala Azra Selimanovič. Ampak o tem sem že pisala. nenazadnje se po tradicionalni prekmurski slaščici, gibanici, imenuje tudi bienalni festival sodobnega plesa. Gibanica oziroma ‘moving cake’ bo začela plesati v sredo, 8. marca, in se bo končala v soboto, 11. marca, na različnih prizoriščih v Ljubljani.
Ana Stajan je z bratom Žanom zasedla četrto mesto v mladinski kategoriji. Vsekakor si jo bomo zapomnili po njeni črno-beli perjasti obleki.
Pa se vrnimo k letošnjemu ‘državcu’ v latinu, ki je postregel s štirimi polfinali v popoldanskem delu in sedmimi finali v večernem. Vodenje tekmovanja je bilo zaupano prekaljenemu organizatorskemu mačku Miranu Priteklju, ki je simpatično in svetlo športno dvorano opremil za tekmovanje. Spretno je poprijel tudi za metlo, ko je največ sledu pustila za sabo mladinka Ana Stajan s svojo ‘perjasto’ obleko, ki jo je oblikovala sama, šiviljo našla pa kar na spletni strani. Vse vam bo simpatična Ana razložila v televizijski reportaži v torek zvečer.
Ana Mesec v čipkah in rožicah je z Iliyjo Dobrevim zasedla peto mesto.
Seveda so bile obleke tudi glavne zvezde večera, lahko napišem, da so imele skoraj vse plesalke za to priložnost nove kreacije. Nove nove ali pa kupljene iz druge roke, in slednje imajo za sabo tudi kakšno zgodbo. Recimo Pina Eržen, ki je v nekakšni ‘asociaciji na klavir’ plesala v obleki Anastasie Novikove, ki jo podpisuje sloviti Abraham Martinez. Na Abrahama je včeraj prisegla tudi ‘morska deklica’ Zala Fuchs v zeleno turkizni opravi. Sicer je nesporna rekorderka kreacij Nataša Ambrož, saj je na parketu plesalo kar dvanajst njenih oblek.
Manja Žerjav je bila razočarana nad drugim mestom, a njena obleka se je svetila v zlati barvi.
Všečne so bile Manja Žerjav v zlati, Jasna Potočar v modro srebrni ter Ana Mesec v kreaciji ‘Carmen’, kot bi jo poimenovala jaz.
Jasna Potočar s Patrikom Klunom ni prišla v finale, njena obleka pa je bila odlična.
Tudi Sasha Pust je zadela žebljico na glavico, predvsem pri Irini Vasilevski, ko je ta v polfinalu plesala v črni ‘tuniki’ in v finalu v isti izvedbi, le da v roza barvi, ki je poudarila njene res seksi dolge noge. Lanska članska državna prvakinja je letos zamenjala soplesalca Miho Vodičarja z novim Miho. Z Miho Žerjavom plešeta skupaj dobre tri mesece in sta zasedla drugo mesto na sobotnem državnem prvenstvu.
Državna prvaka Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc v umirjeni črnini
Članska zmagovalka Naja Dolenc je prav tako plesala v Sashini kreaciji, elegantni črni obleki, nekoliko nevpadljivi, in kot je komentiral plesni sodnik Marko Vodnik: "Naja in Vlad sta v tem trenutku razred zase in upam, da bosta zdržala vse te pritiske, sta seveda še zelo mlada in upam, da bosta med sabo tudi izboljšala to komunikacijo, da bo ta umetniški vtis čim večji. Bi pa v smislu stila oziroma oblačenja predlagal nekaj, kar pritegne občinstvo in sodnike. Naja ima čudovito črno obleko, ampak na velikih tekmovanjih je tudi pomemben faktor pogleda." A črna obleka je prinesla ne samo naslov državnega prvaka, ampak tudi naslov svetovnega prvaka v kategoriji do 21 let ter potrditev, da sta z Vladislavom Kolesnikom na pravi poti do vrha tudi v drugih disciplinah. Za njima in z njima je seveda celotna ekipa Diamanta pa seveda starši.
Jure Bergant in Milana Chekanova

Tretje mesto med člani sta si priplesala Jure Bergant in Milana Chekanova v zlato-oranžni izvedbi ter bila videti zadovoljna. No, sem že pri rezultatih oziroma sojenju, o katerem sta pred dnevi na socialnem omrežju FB debatirala plesalec Miša Cigoj in sodnica ter trenerka Daniela Škofic Novak.
Sodniška ekipa državnega prvenstva
In oba sta imela na nek način prav. Naj predstavim sodniško zasedbo, ki so jo sestavljali Natalija Banovič, Niko Basarič, Karmen Intihar, Barbara N. Ambrož, Marko Vodnik, Alenka Bohak in Špela Kralj. Medklic. Moj snemalec Leo, ki snema državna prvenstva za Parado plesa že devet let, je v soboto dejal, da se je Špela nazadnje nasmejala, ko je še tekmovala. Ok, sojenje je resna zadeva, še posebej če to počneš prvič na državnem prvenstvu, in ga prepuščam strokovnjakom, nasmeh pa res nič ne stane.
Lan Bole in Zala Hauptman

V soboto se mi niti ni zdelo, da bi bilo veliko razočaranih plesalcev. Lan Bole in Zala Hauptman iz Feniksa sta zmagi v standardu dodala še latinsko zmago med pionirji in bila naslova zelo vesela.
Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martić

Prav tako sta po januarskem standardu, ko sta si priplesala tretje mesto, trdo trenirala Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martić ter se zavihtela na prvo mesto med pionirji.
Vid Šteinfelser in Brina Paulina Dežman
Vid Šteinfelser in Brina Paulina Dežman iz Pingija sta zabeležila skupni šesti naslov državnega prvaka. Zmagala sta v kategoriji mlajših mladincev.
V mladinski kategoriji pa je doživela razočaranje Manja Žerjav, sestra Mihe Žerjava, ki s hrvaškim plesalcem Filipom Ulmom Ćiko pleše za Feniks, pristala sta na drugem mestu. Po končani tekmi, ko sem že odhajala, sem naletela na razočarane starše in objokano Manjo, ki so menili, da sta si zaslužila naslov državnega prvaka.
Brin Hlade in Laura Walter
Tega sta zasedla tudi aktualna državna prvaka v standardu, ‘pingijevca’ Brin Hlade in Laura Walter, ki si je za nastop izbrala brazilsko mariborsko oblikovalko Elisangelo Sandes, mamo nekdanje plesalke Giovanne Gabriele Klarič.
Ivan Jarnec in Ana Ekart
V starejšemladinski kategoriji kraljujeta Ivan Jarnec in Ana Ekart iz Pingija, ki sta preprosto nepremagljiva, in to je njun osmi skupni naslov državnega prvaka. Ivana in Ano so spodbujali starši in seveda kup navijačev.
Tosia Robar Žerak in Matic Vučina
Nase pa je opozoril novo nastali par, Matic Vučina in Tosia Robar Žerak iz Pingija, trenira pa ju Vedran Čelić. Tosia je postala zelo zrela plesalka, dolgo je plesala z Brinom Hladetom, nato je imela skoraj leto in pol pavzo. Obleka Sashe Pust v črno-bež kombinaciji ji je res pristajala
Marko in Natja Orehek
Marko in Natja Orehek iz PK Fredi se nista prav dobro počutila na plesišču. Po tekmi sta povedala, kako je nastopati sam: "Huje, kot,da sva nekje v Nemčiji med dvesto pari. Prisotna je trema, vsi te gledajo, paziš, da se kaj ne zmotiš …"
Franjo Kozar (tretji z desne) je legenda slovenskega športnega plesa.

Vesela sem bila tudi snidenja z legendo slovenskega tekmovalnega plesa, gospodom Franjem Kozarjem. Njegovo še vedno ostro oko je matematično komentiralo videno državno prvenstvo. "Slabo in zadovoljivo za pionirje, zadovoljivo in dobro za mlajše mladince, dobro in prav dobro za mladince in starejše mladince. V članski konkurenci, ki je res kategorija zase, pa takole: en odličen par, dva prav dobra in dva dobra. Kar pogrešam pri mladinskih kategorijah, je bolj precizna tehnika, večja razgibanost, primerne koreografije glede na starost in temu primerna ritmika. Če bi se to izboljšalo, bi bila kakovost boljša."
Breakerji …

Na prvenstvu je nastopila tudi breakdance ekipa, državni in svetovni prvaki, na evropskem pa je osvojila drugo mesto. Filip Kovačič, aktualni mladinski državni in evropski prvak ter svetovni podprvak, David Copot, 3. na državnem, in Elias Ljubec so del breakdance ekipe The chosen ones jr. iz PK Zeko Murska Sobota. S svojim nastopom so napovedali ter obelodanili novico, da je breakdance postal prva plesna disciplina na olimpijskih mladinskih igrah. Kaj dejansko to pomeni, pa bo razložil Dejan Zečevič v prihodnjih dneh.
Reportažo si lahko ogledate v torek, 7. 3.,ob 22.00 na TV3. (Foto: Jernej Rihar)
Vse rezultate si lahko ogledate na spletni strani Plesne zveze Slovenije, vabim pa vas, da si ogledate še televizijsko reportažo z državnega prvenstva, ki bo na sporedu v torek, 7. marca, ob 22.00 na TV3. V njej bodo komentirali dogajanje vsi državni prvaki, plesna sodnika Marko Vodnik in Karmen Intihar, Franjo Kozar, trener Zoran Plohl, Miran Pritekelj, Ana Stajan, Denis Vujačič, Mitja Kuralt, Tilen Bregar
Fotogalerija na povezavi: https://www.jrphoto.si/

View Gallery 21 Photos