Gala prireditev mednarodne plesne zveze IDO letos v Riesi. In to s kar tremi slovenskimi nastopi!

Lanski zmagovalec gala prireditve je bil stepar Alexsander Ostanin iz Ukrajine. (Foto: IDO)

Ni več skrivnost, da bo četrta edicija svetovnega gala dogodka mednarodne plesne zveze IDO ‘Best of the Best’ potekala v soboto, 24. novembra, v prepoznavni Sachsenovi areni v Riesi v Nemčiji. Lani sem bila povabljena kot članica žirije tudi jaz, dogodek se je odvijal na Poljskem v mestu Rawa Mazowietska blizu Varšave. Vsi izbrani nastopajoči so bili jasno vrhunski plesalci, vsi svetovni prvaki, vsak v svoji kategoriji.

Fiona Johnson Kocjančič lani na gala prireditvi na Poljskem

Pogled na končni izbor nominirancev je letos tudi obetaven, in kot mi je razložila podpredsednica in športna direktorica IDO Fiona Johnson Kocjančič, je potekal na treh ločenih ravneh. "Prvi izbor je izbor direktorjev, ki vodijo tri plesne oddelke, zadolžene za določeno skupino plesov (poulični plesi, plesi uprizoritvene umetnosti in plesi v paru). Drugi izbor je izbor športnega direktorja, ki lahko izbere iz poslanih nominacij s strani članic IDO. Tretji izbor pa je FB-tekmovanje iz vseh nominacij, poslanih s strani članic IDO, ki niso bili izbrani v prvih dveh izborih."  Tako je končni seznam nominirancev naslednji: oddelek za ples v paru po izboru dr. Klausa Hoellbacherja je Antonio Berrardi in Jasmina Valentina Berrardi (bachata), Italija, Istomin Maksim in Tsocur Regina (disco fox), Rusija, Top Dance Freedom (synchro skupina ali formacija), Italija. Iz oddelka za uprizoritvene umetnosti pod vodstvom dr. Hane Svelhove so se uvrstili Ksenija Gorjacheva (jazz solo), Rusija, Preveč (modern & contemporary formacija), Južna Afrika, Tapnite Napad (Tap trio), Združeno kraljestvo.

Lani je na tretji stopnički stala tudi formacija iz …

Iz oddelka za poulične plese pod vodstvom Kirsten Dan Jensen so uvrščeni slovenski Artifex (hip-hop formacija), 2PA Dance Stars (skupina disco dance), Finska, Assos Nelux (street dance show formacija), Slovaška. IDO Športni direktor & NMO sta se odločila za D.Q. ples Squad (formacija disco dance), Nemčija. Po glasovanju na družbenem omrežju FB pa je vrstni red naslednji: 1. Unity Crew, Slovenija, 1600 glasov; 2. Genci Berisha, Slovaška, 1400 glasov; 3. Klara Senica in Lana Smolnikar, Slovenija 904 glasovi; 4. Selina Jappe & Herman Keim, Norveška, 588 glasov; in peto mesto Hannah Louise Bendigsten, Norveška, 454 glasov.

… Bolera s koreografijo Matevža Česna.

"Lista je bila uradno potrjena s strani predsedstva IDO. Rok za potrditev svoje prisotnosti na gali je 15. septembra 2018. Sem izredno ponosna, da se je projekt tako dobro prijel. Če se spomnim, koliko preprek sem morala preskočiti, koliko ljudi prepričati, zagotoviti denar za šolnine in še vse, kar sodi zraven, ne morem verjeti, da je zdaj že 4. edicija IDO Gala World event ‘Bes tof the best’. Največja želja je, da dobimo mesto v gledališčih po svetu, kamor spadamo," pravi Fiona in dodaja: "IDO Gala je posebno tekmovanje, ki se ga lahko udeležijo samo točke z vabilom, ki seveda ustrezajo kriterijem. Kriteriji so jasni. Biti moraš aktualen prvak v članski kategoriji iz katerekoli od številnih plesnih disciplin in kategorij (solo, duo, pari, skupine in formacije) iz vseh uradnih IDO World Championship tekmovanjih v letu 2017. Na sami gali pa ocenjujejo zunanji VIP-sodniki, ki določijo tri finaliste. Vsi prisotni dobijo šolnino 500 evrov, tretje mesto 2000 evrov, drugo mesto 3000 evrov in prvo mesto 4000 evrov."

Letos bosta med slovenskimi nastopajočimi tudi Klara Senica in Lana Smolnikar, za kateri je koreografijo pripravil Jan Ravnik.

Upam, da bom na prireditvi tudi sama in bom lahko za vas pripravila reportažo s tega atraktivnega plesnega dogodka.

View Gallery 5 Photos