Fredi Novak. Pionirji sramota. Mladinci in starejši mladinci pa telovadba.

Prvo letošnje tekmovanje v športnih plesih je po ustaljenem koledarju pripadlo standardnim plesom. Na parketu športne dvorane osnovne šole v Račah je zaplesalo 52 plesnih parov, en par manj kot na lanskem prvenstvu, prišli pa so iz štirinajstih slovenskih plesnih klubov. Organizator tekmovanja je bil po dveh letih mariborsko Društvo plesni center Samba s predsednikom Donaldom Keranovičem na čelu, ki je dejal, da je organiziral prvenstvo iz ljubezni. Državno prvenstvo je bilo organizirano tako, kot smo navajeni. Športna dvorana, nekaj scenskih elementov, reklamni panoji ob plesišču in kot vedno premalo svetlobe vsaj za kamero. Publika je bila sestavljena iz staršev in trenerjev, na plesišču pa ponovno lepe obleke plesalk, še posebej v mlajših kategorijah. "Tiste v članski kategoriji je srečala pamet in za državno prvenstvo niso kupovale novih oblek," je komentiral obleke eden od staršev.

Dvainpetdeset plesnih parov na parketu športne dvorane v Račah.
Nas je pa organizator kar na predtekmovanju presenetil, saj je kategorijo mlajših pionirjev  uvrstil v program že popoldne, tako da smo prisostvovali podelitvi najmlajšim. Menda morajo mladi pionirji ob poznih večernih urah, ko se prvenstva končajo, že spati. No, mi pa vseeno mislimo, da si tudi najmlajši zaslužijo nekaj podeljevalskega blišča, kolajne so jim bile podeljene kar na plesnem parketu. Državna prvaka pa sta postal Luka Južnič in Živa Antončič iz PK Jasmin Kočevje.
Luka Južnič in Živa Antončič
Živa je navdušila z izjavo, da je obleko skreirala ena teta. No, pozneje se je izkazalo, da je bila ta teta Nataša Ambrož, ki je bila tudi glavna sodnica tekmovanja. Ob plesišču pa so stali Emil Ketiš, Franjo Kozar, Fredi Novak, Blaž Pocajt, Verena Šulek, Šana Vodnik in Meta Zagorc.
Resni sodniki Šana Vodnik, Meta Zagorc, Verena Šulek, Blaž Pocajt, Fredi Novak, Franjo Kozar in Emil Ketiš.
 V večernem delu so se prvi podali na plesišče pionirji, in Brin Hlade ter Tosia Robar Žerak ne popuščata. Brinov nastop je bil vprašljiv, saj je cel teden pred tekmovanjem ležal z vročino, a motivacija za državno prvenstvo je bila velika. Par iz Društva plesni center Samba je postal državni prvak. "Bil sem bolan, ampak v četrtek in petek sva le malo potrenirala. Današnje prvenstvo je bil kompot, zdaj pa prideta še smetana in jagoda, "sta napovedala naskok še na naslov najboljšega para v latinu in kombinaciji simpatična Tosia in Brin.
Pionirja Brin Hlade in Tosia Robar Žerak iz Društva plesni center samba sta začela s kompotom in bosta nadaljevala s smetano in jagodo.
Tekmovala sta tudi dva seniorska para, tokrat vsak v svoji kategoriji. Iz Berlina sta kot vsako leto prišla zakonca Barbara in Vitam Kodelja, ki sta letos zamenjala plesni klub in iz Fredija prestopila v Pingi. Kot edina v skupini seniorji 3, to je starost nad 55 let, sta zmagala."Na žalost pri nas ni konkurence. Povsod po svetu, kjer tekmujeva, je veliko parov in upava, da se bo kdaj tudi pri nas spremenilo. Ples je nekaj lepega in če to počneš s svojim partnerjem, to lahko počneš dolgo. Vsaka tekma pa je močna in se moraš pokazati po svojih najboljših močeh. Klub sva zamenjala iz razloga, ker je bilo v plesnem klubu Fredi vedno manj plesalcev, ki so plesali za mednarodno plesno zvezo WDSF. S strani te plesne zveze in nekaterih parov sva bila na to opozorjena, kako si to predstavljava, in sva zato zamenjala. Ker pa zelo malo tekmujeva v Sloveniji, pa klub ni tako zelo pomemben. Poleg tega sva imela na večjih prvenstvih veliko podporo Branka in Alenke Bohak."
Zakonca Kodelja tekmujeta v skupini seniorji 3 in sta zelo uspešna.
Drugi zakonski par Robert in Simona Preininger prihaja iz PK Podčetrtek in je zmagal v kategoriji seniorjev 2, to je starost nad 45 let. Simona je plesala v obleki, ki jo je nekoč nosila Tara Bohak. "Atmosfera je bila dobra, še boljša pa je publika. Midva sva lep vzgled za ples po petinštiridesetem letu in dokazujeva, da se da," sta izrazila željo po večji konkurenci v seniorskih kategorijah.
Robert in Simona Preininger iz PK Podčetrtek sta zmagala v kategoriji seniorji 2.
Vsako leto nekaj parov prestopi v višjo starostno kategorijo in takrat se pokaže priložnost, da tisti pari, ki ostanejo, osvojijo dobre uvrstitve. Tako sta v kategoriji mlajših mladincev lanska tretja Domen Romih in Neli Čadej iz PK Pingi postala državna prvaka in prepričljivo zmagala v vseh petih plesih. Neli je plesala v precej opazni obleki kreatorke Saše Pust. Komentar o ceni pa je bil:"Skrivnost. Veliko. Ampak sva tudi trenirala veliko. Zmaga je bila vseeno presenečenje."
Mlajša mladinca Domen Romih in Neli Čadej v vpadljivi obleki Saše Pust.
Zmage sta se med mladinci veselila Nino Kleindienst in Urška Bencak, slednja je žarela v rumeni obleki Nataše Ambrož. Seveda pa je kamne Swarovski lepila njuna trenerka Martina Plohl. "Šla sva na vse ali nič, seveda pa na koncu odločajo sodniki. Hotela sva pokazati svoj najboljši ples. Nisva pričakovala kaj preveč, saj sva vedela, da se lahko zgodi vse. Zdaj pa bova vse usmerila v svetovno prvenstvo, ki bo februarja."
Nino Kleindienst in Urška Bencak iz PK Urška sta zmagala med mladinci.
V starejšemladinski kategoriji so bili pari precej izenačeni in vsa generacija se je iz mladincev preselila med starejše mladince. Najbolj razočarana je bila plesalka PK Pingi Nuša Črnko, ki je s soplesalcem Žigo Tanteglom zasedla enako uvrstitev kot lani, in sicer tretje mesto. Na podelitvi pa ni mogla skriti slabe volje in solz. Menda je računala kar na osvojitev naslova najboljšega para v državi. Še prej bi seveda morala premagati drugouvrščeni par iz Urške Jureta Berganta in Ano Mesec, ki se takšne uvrstitve nista nadejala.
Zaradi decembrskega prvenstva Maribor Open pa v zmago nista bila prepričana nova državna prvaka Marcel Vodenik in Naja Dolenc iz Pingija. Naja se je iz blondinke prelevila v črnolasko, kreatorko oblek Sašo Pust je zamenjala za novo oblikovalko Lariso Bičkovo, mamo plesalke Nadije Bičkove."Po Mariboru sva začela bolj močno trenirati in nobena zmaga ni zaslužena brez boja. Konkurenca je bila dobra, vzdušje pa tudi."
Marcel Vodenik in Naja Dolenc sta slavila zmago med starejšimi mladinci.
Članski finale je vedno zanimiv.  Letos tudi zato, ker sta v to kategorijo vstopila brat in sestra Pritekelj. Matej in Anja iz Mirandance sta po seriji osvojenih naslovov državnih prvakov v mlajših kategorijah logično pristala na nižjem mestu. Tokrat na četrtem. Večno tretja, bi lahko dejali za specialista za standardne plese Alekseja Rubtsova in Jasmino Arko iz PK Jasmin. Ponovno so padala ugibanja, kdo bo drugi in kdo prvak. Brat in sestra Kralj ali Miha Vodičar in Nadija Bičkova? Slednja sta obranila ali pa ohranila drugo mesto. Matej in Špela Kralj pa sta osvojila četrti naslov državnih prvakov v standardnih plesih in nekoliko predolgo objemanje na plesišču je dalo slutiti, da se nekaj napoveduje, da je  bilo državno prvenstvo njuno zadnje skupno.
Matej in Špela Kralj sta z objemanjem pokazala, da je njune skupne kariere konec.
"Nisva bila stoprocentna, da bova stala na najvišji stopnički, saj je drugi par zelo dober, ampak nama je bila to vedno brca v rit, da nisva zaspala. Srečna sva, da sva prišla tako daleč. Bodo pa novi koraki, nove odločitve. Ni še čas, da zaupava. Hvaležna sva staršem, da sta nama to omogočala. Sedaj pa zadnji del poti sva tudi sama delno omogočala. In ravno s tega vidika se v življenju začnejo novi cilji, če tega ne moreš več peljati, no, sedaj sem pa že malo nakazala. Hvaležna sva tudi najinemu prejšnjemu klubu pa Frediju Novaku in Danieli Škofic Novak pa Nataši Ambrož in Blažu Pocajtu, skratka timu, ki je delal z nama. Poti se včasih razhajajo, se ponovno združijo. Glavno je, da je to najina skupna odločitev in se podava v svet." Na naslednjem državnem prvenstvu naj bi Matej že plesal z novo plesalko, ki jo menda intenzivno išče, Špela pa bo pospravila vse plesne obleke in čevlje ter se prepustila študiju. Je pa Matej tudi končal dolgoletno ljubezensko zvezo z rusko plesalko. "Dala sva si malo časa, da vidiva, kam pelje najin odnos, tako da je še vse v zraku," je komentiral Matej.
Špela in Matej Kralj sta posredno sporočila, da ju skupaj ne bomo več videli na plesišču.
Strokovni komentar je podal eden od sodnikov prvenstva Fredi Novak."Lepo je bilo organizirano, jaz sem si želel še malo več svetlobe na plesišču. O kakovosti pa bi dejal, da je v pionirskih kategorijah sramota. Trenerji bi morali oceniti, kdo lahko gre na državno prvenstvo. Po en par iz vsake kategorije, ostali pa na kvalifikacijske turnirje. Pri mlajših mladincih se vidi talent, dva solidna para, pri mladincih in starejših mladincih pa ogromno telovadbe. Zelo drage obleke, drage koreografije, dragi makeupi in ogromno telovadbe. Je sicer precej talentov, ampak too early too much.
Nasmejana (levo) Branko Padjan PK Rolly in sodnik Fredi Novak.

Pri članih pa sta prva dva para razred zase, tretji in četrti par razred zase in peti in šesti prav tako. Miha z Nadijo in Matej s Špelo sta odlična para, ki sta napredovala, a je tudi veliko mojega dela notri. Pri tretjeuvrščenem paru Aleksej in Jasmina bi dejal, da je zrel par, ampak potrebnega je več dela, več energije. Anja in Matej Pritekelj sta mlad par, ki izgleda še otročje, a če bosta tako nadaljevala bosta lahko naš zelo uspešen par."

Profesionalni plesalec plesne zveze WDC je prišel pogledat plesne pare in na pogovor s predsednikom Plesne zveze Slovenije Dragom Šulekom o možnosti rešitve pri zapletih, ki jih imajo plesalci WDCja s plesno zvezo WSDF.
Ob plesišču pa so navijali tudi nekdanji aktivni udeleženci državnih prvenstev. Sedanji profesionalec Domen Krapež in član plesnega spektakla Burn the Floor Aljaž Škorjanec, ki je komentiral. " Vedno ko imam priložnost, pridem pogledat, kaj se dogaja. Mislim, da je ples vedno bil v Sloveniji na visokem nivoju in vedno bo. Te zveze, te različne smeri so res naredile malo zmede, ampak vsak se odloči in vedno zmaga ples. Vsi se trudimo, da boljše plešemo Bil sem pozitivno presenečen nad kvaliteto plesa."
Smiljan Mekicar je bil med podeljevalci nagrad in kolajn plesalcem.
Povabilu organizatorja Donalda Keranoviča se je odzval kandidat za novega predsednika plesne zveze Slovenije Smiljan Mekicar, ki je podeljeval nagrade plesalcem. Kandidaturo je vložil prav na dan državnega prvenstva in napovedal, da je prišel čas za korenite spremembe te organizacije. Njegove misli si lahko preberete v rubriki Ritem izjav. Ali bo Smiljanu Mekicarju uspelo, bo znano konec marca na letni skupščini Plesne zveze, dejstvo pa je, da je nemir, ki ga je bilo čutiti med še aktualnimi funkcionarji, precejšen.
Natalija Banovič iz Društva plesni center samba ter, kakšna simbolika, še aktualni predsednik Plesne zveze Drago Šulek in kandidat za novega predsednika Smiljan Mekicar.
Televizijsko reportažo z državnega prvenstva si boste lahko ogledali v torek, 5.2. ob 21.20 na TV3 Medias. Fotogalerijo pa si oglejte na www.fotomesec.com

View Gallery 16 Photos