Festival Živa združuje in razveseljuje

Glasbena šola Laško-Radeče

Živa 2013, festival plesne ustvarjalnosti mladih, je potekal od 21. do 23. novembra, državna selektorica Nataša Tovirac pa program stkala iz okoli 50 izbranih solističnih miniatur in skupinskih kreacij, vanj uvrstila tudi odlomke celovečernih predstav ter vse skupaj zavila v programski sklop  popoldanskih in večernih ur, kjer so gledalci v eni uri sledili zaporedju deset do štirinajst plesnih izvedb.

Pedagoginja in koreografinja Nataša Tovirac je bila letošnja selektorica Žive.
Letošnja novost je programski izbor plesnih filmov in še plesni program v obliki plesno-glasbeno delavnice ter improvizacija v duetu glasbe in plesa. Da je Živa vse bolj festivalsko okrašena in plesno razpredena, kaže tudi letošnji spremljevalni program 3Ping, kjer se je polje teorije prelivalo po praksi, oblikovalo performativne vaje, tudi stekel diskurz pogledov na uprizoritveno umetnost in ustvaril prostor predstavitvi zgodovinskih video gradiv po izboru Roka Vevarja.
Plesno društvo Imani, skupina za sodobni ples (plešejo: Ema Ajster, Mia Đapo, Tea Jeličić, Jedrt Jevšenar, Lotti Veronika Les, Aneja Ljubić, Bruna Mucko, Laura Oštir, Tjaša Lepišina Štefanič, Maša Tabor, Nika Tabor, Nika Volk)
S prvim sklopom Vabilo (na ples in ogled) se je v četrtek ob 18. uri festival tudi začel, svečano pa prisotne nagovorila direktor JSKD RS Igor Teršar in Nina Meško, strokovna svetovalka za ples JSKD. Vabilo je bil naslov prvega sklopa, obenem tudi naslov zabavne miniature Jana Rozmana / KD Quelium, ki je s šopkom rož v roki zaman čakal na povabljeno osebo. Na koncu zgodbe, ki se pač ne zgodi, Jan svoj šopek porazdeli nasmejanemu avditoriju, ki ga simbolično povabi še na druge predstavitve. Jan Rozman je na festivalu uprizoril še svoj kratek izsek iz avtorske predstave Ptičja demenca, sicer pa zabavno vodil napovedi in vabil svoje kolege v "diskurz kritičnih pogledov", ki so prav duhovito obarvali vsak sklop posebej. No, po zaželenih kupcih je poskakovala tudi Plesna Bolha in prodajala plesne kostume, knjige o plesu, Cd-je, plesne plakate …
KD Qulenium – Pionirski dom Ljubljana (plešejo: Ana Roza Hawlina, Ajda Moravec, Lana Kariž Meško, Lana Podlišnik Giacomelli, Lev Klun, Maša Nenezić, Neža Jan Stupica, Zala Tomažič, Zarja Hawlina)
Vabilo je privabilo na plan in pod odrsko osvetljavo nove skupine, ki so prijetno presenetile. Tako je prvič na Živi nastopila plesna skupina SONČKI 3- KD-Rakek iz Rakeka, kjer jih je deset zaplesalo svoje gibalno razodevanje v koreografiji Teje Novak: Tako to vidimo mi. Presenečenje so priredile tudi gojenke PD Netopir Kranj, in to z mladinsko plesno skupino Kokon, ki je intenzivno vibrirala v koreografiji Talije Kaličanin Elektrika, njihova Tajda Kaličanin pa naravno zavela svoj avtorski solo Nadnaravno / mentorica Branka Krgović.
Avtorski duet Nočem! mladih plesalk Naje Podbrežnik in Neže Čuvan / Harlekin-društvo za umetnost plesa, mentorica Ana Vovk Pezdir, je prisotne uporno ogrel, prav posebno pa zagreli mladi skupine TeGibalo 4. KD Teater Grosuplje v koreografiji Romane Fičur: Vsak je poseben na svoj način.
Glasbena šola Laško-Radeče (plešejo: Klara Hohkraut, Ajda Kostevc, Manja Leskovar, Lea Lešek Povšič, Larisa Ortl, Taja Padežnik, Ajda Podkrižnik, Nina Stiplošek, Katjuša Tratar)
Sledile so tudi priznane plesne šole: Konservatorij za glasbo in ples Ljubljana, oddelek za sodobni ples v izbranih miniaturah najmlajših avtoric pod mentorskim vodstvom Jane Kovač Valdes: Dora Pestotnik Stres / čRnA pEsEm, Ana Marinko / Bolečina, Liu Zakrajšek / Ples-Jaz izven okvirjev in urejena koreografija Evin Hadžialjević Misteriozno vijolična, iz njihove lanske produkcije. Nizale so se še samostojne in zrelejše plesne kreacije plesalk SVŠGL Umetniška gimnazija sodobni ples: Anamaria Klajnšček, Mojca Lukan / Dressing / Undressing, mentorica Sinja Ožbolt; dve avtorski miniaturi, mentorica Nini Fajdiga: Katjuša Premk /Skrivati se za, in Nastja Smukavec / Odločitve in tveganja. Mi smo z Venere je v koreografiji Nataše Tovirac zavel svoj ples lanski prvi letnik iz lanske produkcije.
Glasbena šola Laško-Radeče (plešeta: Neža Ferlič in Zala Fidler)
Večer prireditev se je razpotegnil še na predvajanje plesnih filmov, kjer so se mladi talenti na novo odkrivali in se predhodne prijave tudi neverjetno množile, izbranih pa je bilo pet filmov. Najbolj plesni film je bil že videni kratkometražni film v režiji Enye Belak Rdeča fontana. KD Center plesa Maribor je predvajal (predolg) posnetek lanske produkcije, 40-minutni pregled dogajanja na odru, čakanja, priprav in ogrevalnih vajah v režiji Daniela Rodriguesa Correia, sicer odlično shranjen zgodovinski material za interne potrebe. Filmska umetniška obzorja so se jasnila v režiji Ajde Tomazini / Valček zanju v režiji Tomaža Črneja / Fronta 2013, in poplesavala po namišljenih prostorih v režiji Jurija Panjana / Spacabound.
Enya Belak.
Največ se je gibalo v petek, in sicer v kar štirih plesnih sklopih od 16. ure pa v noč, kjer se je na sceni vrstila uporniška tematika / Upor popolnosti, se poletelo v plesne višave in iluzije / Letim, letiš, in so v ospredje prišle pač Ženske, saj so bile te dni tudi v večini. Na koncu petkove noči so se ta najbolj "korajžni" spopadli še z improvizacijo, in to tisti iz generacije plesnih sedemdesetih, ter privabili še one mlajše, ki so bili najprej nekoliko zadržani, na koncu pa so se vsi skupaj razposajeno razdajali Z zvokom o plesu in na glasbeno-plesni Neformi.
Plesni studio Lai Izola (plešejo: Maša Berdon, Meta Černač, Aja Golob, Veronika Koradin, Stella Kralj, Urša Požar, Anja Ivančič)
Mladi plesalci in tisti malce zrelejši so se vneto pripravljali ter nadgrajevali svoje nastope. Pohvaliti je treba skupino PD Imani in njihov nastop v koreografiji Saše Lončar / Kontrol(ka) panike; pa skupino Qulemanija KD Qulenium, Kranj, za izvedbo koreografije Rdeča nit koreografinje Saše Lončar; Plesni studio Lai Izola in Fugo Lilijane Ujčič; tudi promocijo Plesnega centra Vrtojba v koreografiji Daše Grgič Lepa Vida, Baletno društvo Postojna – skupina Labodke Stari trg, Od-Boj Dotika, koreografijo Jelene Marković v izvedbi Hane Franko, Tinkare Plos in Dominika Urbiha; znova pa zabavale plesalke Plesnega Foruma Celje v mladostni koreografiji Aje Zupanec No Stop; in se dobro predstavil Plesni studio N Velenje / Vmes, medtem … v koreografiji Lucije Boruta, zaplesala je tudi skupina JZ-Glasbene šole Laško-Radeče v koreografijah Špele Medved.
Umetniška gimnazija, smer sodobni ples (plešejo: Nika Ajdnik, Neva Bedenik, Anamaria Klajnšček, Maja Korajža, Alja Lacković, Mojca Lukan, Petra Peček, Julija Pečnikar, Nika Prosen, Jana Repovž, Gordana Stojković, Julija Šuster, Karin Vrtnar)
S svojim nastopom je pozitivno presenetila dvanajstletna Mariborčanka (Plesna izba, mentorica Mojca Kasjak) Pia Lavuger, ki je iz svojega otroškega sola Upor simbolov zaplesala ples popolnosti in esencialnih orisov, nastopila pa v zadnjem dejanju Festivala Živa v sobotni predstavitvi miniatur Izdih esence. Pohvalne besede in aplavz presenečenja je prejela Klara Drnovšek Solina za svoj avtorski solo, poglobljen vpogled v stanje današnjega sveta, Na svetu tako, na pesem Svetlane Makarovič, mentorica Kim Kern / Glasbena šola Trbovlje.
KD Center plesa, Maribor (plešejo: Tina Božič, Janina Cvetkovska, Rebeka Hanžel, Nina Holler, Lara Lončarič, Katarina Rijavec, Tjaša Šramel, Paulina Šušek, Zala Zagoršek)
Sledila je cela plejada avtorskih plesov, popolnih, letečih, domiselnih in esencialnih, ki so bili izpostavljeni že na Opus 1 plesna miniatura letošnjega junija in v pohvalo bili še nadgrajeni tudi z novimi obzorji zrelostnega razmišljanja: Samo Uršnik / Proti času; Ajda Jenkole / Tornado mojih misli; Enya Belak / Ženske zakaj?; Gea Bešter / Vse, česar niste vedeli o ljubezni; Naomi Novak / Nemogoče solze; Nina Kovačić / Ne morem si pomagati; Špela Jezovšek / Borba za lajf; Filip Štepec / Dovolj! Jaz sem le …; Ema Žurej / Upor svetu; Veronika Valdés / Ustavite svet, izstopila bom!; April Veselko / Govor in stena; Kaja Kušar / Ukradem si pravico, ki mi pripada …
Naomi Novak
Zadnji letnik SVŠGL Umetniške gimnazije za sodobni ples je na novo zaživel v koreografiji Maje Delak, ki nosi naslov Nič slabša. Sejalci, koreografija Igor Sviderski, izvedba Plesni studio Intakt / skupina Gibalotron, pa so častno zaključili bogat Izdih esence v plesni poetiki o lepotah življenja na zemlji, v plesnem optimizmu gibalnih oblik, ki sejejo in žanjejo upanje v novi svet sožitja.
Baletno društvo Postojna – skupina Labodke Stari trg (plešejo: Hana Franko, Tinkara Plos, Dominika Urbiha)
 
Dva plesna odlomka iz celovečernih predstav sta še dopolnjevala petkov plesni svod. Eden teh je bila razvejana koreografska kompozicija: Dotakni se me čez oko in porini me skozi vrata, odlomek predstave Sijaj, drugi prihaja iz uprizoritve Spacebound. Prihajajoč. Kmalu je celovečerni projekt koreografskega dueta Nine Jan in Urše Sekirnik, ki se neopazno približuje manifestu dadaizma, ko preveva uprizoritveni nič in se išče v elektroniki naših dni.
Ema Žurej
Tako je po festivalu Živa 2013, festivalu ustvarjalnosti mladih, zadnji novembrski vikend ostala le še nedelja za prepotreben oddih in počitek od treh intenzivno preplesanih dni.
Plesni studio Intakt, plesna skupina Gibalotron (plešejo: Dominika Batista, Damjan Jermančič, Katarina Zupan, Ana Inkret, Svetlana Ponorac, Hana Alhady)
Tina Benko in Neža Jamnikar.
View Gallery 15 Photos