Festival v Lignanu razdelil 140.000 evrov; med prejemniki Urškini plesalci

Točka Jazzile je navdušila tudi na festivalu v Lignanu.

Mesto ob dolgi peščeni plaži ob Jadranskem morju je vsako leto marca prizorišče plesnega festivala Trofeo Internazionale di Danza Furlanije Julijske Krajine. Letošnji je bil že devetindvajseti po vrsti, organizira pa ga plesni klub Sunshine iz Palmanove. Organizatorji so se znova pokazali za zelo spretne in privabili v Lignano plesalce iz Srbije, Hrvaške, Češke, Nemčije in seveda tudi Slovenije. Tekmovalnih kategorij je kot vednona pretek – od baleta, hiphopa, jazza, šova do trebušnega plesa, pa tudi privlačna skupna finančna nagrada v višini 140.000 evrov ni bila zanemarljiva.

Plesalka Staša Tušar je s koreografijo Japonska češnja osvojila prvo nagrado.
Seveda je treba za ta festival plačati tudi pristojbino, če želiš nastopiti, in sicer se je letos štartnina dvignila za dvajset evrov v kategoriji velikih formacij, lani je znašala 240 evrov, za malo formacijo, par in solo pa je ostala enaka lanski. Tisti najboljši so si razumljivo evre priplesali nazaj, saj se nagrade za prvo, drugo in tretje mesto gibljejo od 100 do 800 evrov za zmago v veliki formaciji.
Kooza koreografa Blaža Godca plešejo Maša Marinšek, Ingrid Tušar, Patricija Crnkovič, Staša Tušar, Ema Grgič, Iza Pfeifer in Tiana Kastelic.
Urškino ekipo je v Lignianu vodila članica Jasna Glažar, ki je nadomeščala Mimi Marčac Mirčeto, ki pa je vseeno za kratek čas obiskala festival.
Jasna Glazar (na sredini) je vodila Urškino ekipo in se veselila s Stašo Tušar, Patricijo Crnkovič in Ajdo Flisar.
Mimi namreč še vedno okreva po decembrski poškodbi, a je imela v lignanski plesni igri kar nekaj želez. “Lignano ostaja lep in raznolik festival, na katerem vidiš vse zvrsti plesa. Je nekako zadnja tekma v sezoni, kjer plesalci odplešejo še stare točke. In ker je to festival, niso pod pritiskom. Z rezultati svojih varovancev sem bila zelo zadovoljna. Sedaj pa novim zmagam naproti,” je za naš portal sporočila koreografinja.
Mimi Marčac Mirčeta še okreva po poškodbi, a budno spremlja dogajanja svojih varovancev na plesnem parketu.
Med udeleženkami je bila tudi plesalka in študentka Akademije za ples Anamaria Bagarič. “Meni se festival v Lignanu zdi super predvsem zato, ker je za plesalce pomembno, da nastopajo, festivali pa so ravno pravšnji za to. Razlika je opazna že pri sodnikih, ki so tam veliko bolj sproščeni kot na naših državnih in svetovnih prvenstvih. Mi smo ga z Urško obiskali že četrto leto in ga bomo ziher tudi v prihodnje. Všeč mi je, da v Lignanu poleg hiphop, jazz in modern plesalcev tekmujejo tudi baletniki s formacijami in solo nastopi,” je navdušeno pripovedovala Anamaria.
Anamaria Bagarič (desno) s soplesalkami Jasno Glazar, Katjo Glazar, Stašo Tuša, Urško Matus.
Skupno so Urškini plesalci osvojili pet prvih nagrad, pionirski plesni par Ajda Flisar in Maša Pušnik pa se je uvrstil v večerno prireditev Master gala in nadaljeval tradicijo lanskega plesnega para v sestavi Staša Tušar in Patricija Crnkovič.
Temperamentni pionirki Ajda Flisar in Maša Pušnik sta si priplesali še nastop na večernem gala koncertu.
Objavljamo uvrstitve plesalcev PK Urška, ostali klubi nam žal svojih uvrstitev niso sporočili.
Modern pionirji solo

3. nagrada: Ajda Flisar, točka My little heart, koreografija Blaž Godec
Modern mladinci solo
3. nagrada: Patricija Crnkovič, točka On my own, koreografija Blaž Godec
Šov mladinci solo
1. nagrada: Staša Tušar, točka Japanese cherry flower, koreografija Mimi Marčac Mirčeta
Modern mladinci nad 16 let skupina
2. nagrada, točka Illusion, koreografija Mimi Marčac Mirčeta
Šov pod 15 let duo

1. nagrada: Ajda Flisar in Maša Pušnik, točka Spring time,  koreografija Mimi Marčac Mirčeta
4. mesto Sara Kleepc in Zarja Marec, točka Wax soldier and balerina, koreografija Mimi Marčac Mirčeta 
Fantazijska pionirska mala formacija

2. nagrada: točka Mum + egg + nest = birth, koreografija Mimi Marčac Mirčeta
Modern pionirska formacija

1.  nagrada: točka Jazzile, koreografija Mimi Mirčac Mirčeta
Fantazijska mladinska mala formacija 
1. nagrada: točka Kooza, koreografija Blaž Godec
Urbana pionirska mini formacija
1. nagrada: Dimnikarji, koreografija Azra Selimanovič
Urbana mladinska formacija

2. nagrada: Slikarji, koreografija Azra Selimanovič
Koreografinja Romana Pahor s sestrama Klaro in Petro Peček.
Po objavi članka pa se je oglasila še ekipa Bolera, ki sporoča naslednje: "Na tej tekmi je tekmovalo veliko plesalcev iz omenjenega kluba v kategorijah step, modern in show. Najlepši rezultat je dosegla Klara Peček v kategoriji show children. Tam je namreč zmagala in pobrala glavno nagrado. Nastopila je s točko Svet na vrvici v koreografiji Romane Pahor. Tudi Klarina sestra Petra Peček je imela lepe rezultate in sicer je v kategoriji modern juniors dosegla 4.mesto s točko Dihaj, Dihaj v koreografiji Matevža Česna in v kategoriji show juniors prav tako 4.mesto z točko Too late… v koreografiji Romane Pahor."
Zelo zaposleni Matevž Česen se je veselil zmage Klare Peček in bil ponosen na osvojeno četrto mesto s koreografijo Dihaj, dihaj.
Za Bolerom se je oglasila še Silvestra Perčič iz Kazine in sporočila uvrstitve kazinskih plesalcev, fotografij pa niso poslali: " Festivala, ki je potekal v Lignanu se je udeležila maloštevilčna ekipa Kazincev, ki pa so se vrnili s tekmovanja z naslednjimi nagradami:
1. nagrada (v kategoriji Urban over 16 group) za It’s gotta be funky – street dance show članska mala skupina Kazine, koreografija Željko Božič
1. nagrada (v kategoriji Urban youth formation) za We Rock Hard – hip hop članska mala skupina Kazine, koreografija Željko Božič
1. nagrada (v kategoriji Show under 15) za Črno zlato – show duo mladinci – Barbara Krašovec in Tina Turk, koreografija Mirjam Podobnik
2. nagrada (v kategoriji Modern junior solo) za Ciganko – jazz solo mladinke – Barbara Krašovec, koreografija Mirjam Podobnik
2. nagrada (v kategoriji Show junior solo) za Hobotnico – show solo mladinke – Barbara Krašovec, koreografija Mirjam Podobnik
3. nagrada (v kategoriji show adult duo) za Born to be wild – street dance show duo člani – Željko Božič & Žan Jeršin, koreografija Željko Božič

View Gallery 9 Photos