Festival, ki ga ne smete zamuditi. Predstavljajo se gluhi plesalci

Kulturno društvo Center plesa Maribor ob podpori zavoda MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture in Evropske kulturne fundacije (European Cultural Foundation) 11. in 12. novembra 2012 prireja 1. Mednarodni festival plesa gluhih Heartbeat Hears The Beat, ki velja tudi za prvi tovrsten festival na svetu. Na predvečer festivala bo v Mariboru nastopila senzacija gluhih glasbenikov iz Francije – Mur du son.

Osrednji del festivala bo gostilo Lutkovno gledališče Maribor, kjer se bodo prvi dan od 19. ure zvrstile tri plesne predstave: Odiseja: 9 mjeseci i 10 dana v produkciji plesne skupine Kazalište DLAN iz Hrvaške, "Hajde, da…" zasedbe RESET – Heartbeat Grupe iz Srbije in TRANSLATION, v produkciji sicer slišečih plesalk iz Slovenije, ki so se odločile razmišljati o povezavi med plesom in gluhoto, predstava je nastala pod vodstvom Katarine Barbare Kavčič.
V drugem večeru festivala, prav tako ob 19. uri, pa se bodo v Lutkovnem gledališču Maribor zvrstile tri nove predstave – naprej produkcija "On The Tip of the Palm", ki bo nastala na mednarodni izmenjavi gluhih plesalcev v dneh pred festivalom, Beogradski igrački centar iz Srbije bo nastopil s predstavo SMILE, festival pa se bo zaključil s predstavo Kulturnega društva Center plesa Maribor – Srce iz drobiža.
Vodja festivala Ajda Pfifer je o festivalu povedala: "Po eni strani želimo s projektom pokazati, da gluhota za marsikaj ni ovira, da so gluhi med drugim tudi izvrstni plesalci, nad čemer bo marsikateri slišeči obiskovalec presenečen zaradi laičnega povezovanja plesa z glasbo, ki je gluhi ne slišijo. Po drugi strani pa s tem ne želimo zasenčiti problematike, ki je v javnosti premalo izpostavljena; gluhi komunicirajo v znakovnem jeziku, ki je toliko drugačen od govorjenega in zapisanega, da jim večino izobraževalnih, kulturnih in socialnih vsebin ni dostopnih."
Vstopnice za oba festivalska večera bodo na voljo od petka, 2. novembra 2012, na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor (Vojašniški trg 2a) in INFO točki MARIBOR 2012 (Trg Leona Štuklja) po redni ceni 5 evrov oz. 3 evre za gluhe in ljudi s posebnimi potrebami za posamezen festivalski večer.
Festival bosta spremljali delavnica "Baby sign language" in razstava plesnih fotografij.
View Gallery 7 Photos