Ekskluzivno z Dunaja. ImPulsTanz festival z mnogo golote in seksa!

Antony Rizzi v Muzeju moderne umetnosti s predstavo Thr Artist is Here.

Če sem vas v prejšnji oddaji odpeljala na Novo Zelandijo, da ste od blizu spoznali novozelandsko plesno umetnost, vas v današnji oddaji vabim na Dunaj. Poletja si brez dunajskega plesnega festivala res ne znam več predstavljati, prav tako ne Dunajčani ne gostujoči plesni umetniki. Letošnja peklenska vročina je bila stalna spremljevalka predstav in plesnih delavnic ter nekateri smo se tudi nasmihali, da je prav vročina vzrok, da je večina akterjev v predstavah plesala brez obleke.

Golota ni tuja koreografinji Christine Gaigg/2nd Nature v Maybe the way you made love twenty years ago is the answer? (Foto: Raphael Brandt)
Golota, seks na odru, masturbiranje in mnogo artiklov, ki sodijo bolj v seks shop kot na oder, so zaznamovali letošnji festival. Začenši z uradnim odprtjem z Doris Uhlich.
Doris Uhlich nima težav z goloto. (Foto: Karolina Miernik)
Med 17. julijem in 17. avgustom se je zbralo mnogo umetnikov, res pa, da sta se organizatorja Karl Regensburger in Ismael Ivo morala odpovedati velikim mednarodnim imenom.
Tradicionalni direktorsko umetniški programski par: Ismael Ivo in Karl Regensburger. (Foto: Karolina Miernik)
Finance so namreč zadele tudi ta, še vedno eden največjih plesnih festivalov na svetu. Sicer se finance niso niti malo zmanjšale in ostajajo pet milijonov evrov in pol, atraktivne skupine – od Wima Vandekeybusa do Marie Chouinard in Meg Stuart zahtevajo tudi mnogo sredstev. Tako je letošnja produkcija temeljila na avstrijski plesni kreativi. In organizatorji so bili zadovoljni, saj so bile predstave razprodane, 29 so jih morali celo dodatno ponoviti.
Florentina Holzinger in Vincent Riebeek veljata za trenutno nabolj provokativni par Evrope. (Foto: Karolina Miernik)
Slovenskih skupin niti letos ni bilo, je bilo pa v Arsenalu, kjer potekajo plesne delavnice, slišati mnogo slovenskih besed. V zadnjem tednu, kolikor sem prisostvovala festivalu, sta bila med akterji plesalca Leon Marič in Urša Rupnik, ki sta plesala in plesala od jutra do večera.
Slovenske barve sta zadnji teden plesnega festivala zastopala Leon Marič in …
… Urša Rupnik.
Oddajo, ki sem jo pripravila za vas, si lahko premierno ogledate danes zvečer ob 22.00 na TV3 Medias in v ponovitvi v soboto, 26. septembra, ob 11.30 prav tako na TV3 Medias. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

View Gallery 7 Photos