Ekskluzivna reportaža z dunajskega festivala ImPulsTanz danes v Paradi plesa na TV3!

Odprtje festivala je bilo bleščeče (foto: Yako One)

Vabljeni na ogled oddaje Parada plesa danes ob 18.45 na TV3!

Parada plesa vas tradicionalno odpelje na Dunaj, kjer se je med 6. julijem in 6. avgustom odvijal mednarodni plesni festival ImPulsTanz. Letos še posebno svečan, saj obeležuje 40 let let, odkar se je iz majhnega enotedenskega plesnega ‘workshopa’ razvil v enega najmočnejših plesnih festivalov na svetu. Naj vas 25 minut, posvečenih dunajskemu festivalu ImPulsTanz, popelje skozi 40 let inovativnih in impulzivnih plesnih let, ki ga je na začetku skreirala triperesna deteljica Karl Regensburger, Ismael Ivo in Andree Valentin.

Ismael Ivo je bil do leta 2021 duša ImPulsTanza; umrl je zaradi zapletov s covidom. (Foto: Marta Lamovšek)

Karl Regensburger po smrti koreografa in plesalca ter umetniškega direktorja Ismaela Iva pred dvema letoma samostojno vodi festival, ki iz leta v leto raste in temu primeren je tudi budžet festival, ki je bil letos osem milijonov evrov.

Sidney Leoni je navdušil s predstavo Fly (foto: B.D.)

Krasen budžet seveda dopušča, da se na festival vsako leto zgrne množica tako uveljavljenih umetnikov kot tistih, ki si šele utirajo pot med prepoznavne plesne umetnike sveta. Balans med starim in novim naj bi bil uravnotežen, a množica dogajanja zadnjih nekaj let prerašča okvire normalnega ogleda predstav, delavnic, razstav, druženj …

Pedagog Archie Burnett, na fotografiji z ženo, je na festivalu izjemno popularen.

Festival spremljam od samih začetkov, zadnja leta pa si ogledam predstave in se družim s plesnimi umetniki zadnji teden festivala, ki je tudi najbolj primeren čas za kreiranje reportaže.

Trio, ki je zaslužen za 40 let ImPulsTanz festivala: Ismael Ivo, Andree Valentin in Karl Regensburger. Moja malenkost s festivalom sodeluje že skoraj od ustanovitve.

V reportaži bodo z vami že omenjena Karl in Andree ter plesni ustvarjalci Joe Alegado, Jose Agudo, Trajal Harrell, Terence Lewis, Archie Burnett, Mathilde Monnier, Christopher Matthews, Sidney Leoni, Sade & Kristina Alleyne, Bruce Taylor, Sindey Leoni.

Sestri Sade in Kristina Alleyne sta poleg učenja postavili na ogled predstavo Far from Home in navdušili. Planiranim šestim predstavam je organizator dodal še štiri, ki so bile v hipu razprodane. (foto: B.D.)
Pedagog Bruce Taylor prihaja na festival 38 let; manjkal je samo dvakrat.

Premiera vas čaka danes ob 18.45 na TV3; ponovitve pa še v sredo, 6. 12., ob 15.15, v soboto, 9. 12., ob 12.15, v nedeljo, 10. 12., ob 18.45! Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

Christopher Matthews je plesalec in pedagog, ki poučuje tki. komercialni jazz in je izjemno priljubljen med plesalci. (foto: B.D.)