Edward Clug praznuje. Trideset let umetniškega ustvarjanja.

Edward Clug umetniško ustvarja že 30 let.

Koreograf, plesalec in umetniški vodja mariborskega baleta s predstavami Carmine Burane obeležuje 30 let ustvarjanja.

Z velikim glasbeno-plesni projektom Carmina Burana v izvedbi baleta, opernih solistov in zbora ter simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča bo v petek, 10. septembra 2021, ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor slovesna predstava ob 30-letnici umetniškega delovanja Edwarda Cluga. Orfova znamenita kantata Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga je bila v Veliki dvorani SNG Maribor premierno uprizorjena 16. maja 2021 in je obeležila odpiranje gledališč po dolgotrajnem zaprtju zaradi epidemije koronavirusa.

Carmina Burana (foto: Tiberiu Marta)

Ponovitev predstave si lahko ogledate še v soboto, 11. septembra, ob 19.30.

Edward Clug z mariborskimi plesalci po včerajšnji prvi predstavi Carmine Burane (foto: SNG Maribor)

Umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug je svojo poklicno pot kot plesalec začel pred tridesetimi leti in se razvil v enega najbolj iskanih svetovnih koreografov. Na spletni strani mariborskega gledališča lahko preberete njegovo biografijo: “Ko se je Edward Clug vpisal na Nacionalno baletno šolo v romunskem mestu Cluj­Napoca, je v umetnosti že kot desetletni otrok videl izhod iz primeža represij Ceausescujeve diktature. Po težavnih letih v času šolanja je leta 1989 dokončno padel komunistični režim. Dve leti zatem, leta 1991, je Edward Clug zaključil baletno šolanje, že septembra istega leta pa je svojo srečo preizkusil v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer je dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca prav v času, ko se je Slovenija podajala na pot samostojne države. V SNG Maribor je spoznal znanega slovenskega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja, s katerim je začel sodelovati v njegovih avantgardnih gledaliških produkcijah najprej kot plesalec, nato pa kot koreograf. Ko je Pandur opazil umetniški potencial mladega koreografa, ga je povabil, naj za gledališki spektakel Babilon ustvari avtorsko koreografijo. Po svoji prvi koreografski izkušnji se je Clug podal na povsem novo pot umetniškega ustvarjanja.

Edward Clug in Valentina Turcu v predstavi Tango

Že leta 1998 je skupaj s soplesalko Valentino Turcu ustvaril svoj prvi neodvisni koreografski projekt Tango v sodelovanju s kostumografom Leom Kulašem in s scenografom Markom Japljem, ki sta postala njegova stalna umetniška sopotnika. Clugovi ekipi se leta 2008 pri ustvarjanju projekta Prêt-à-porter pridruži še priznani slovenski skladatelj Milko Lazar, s katerim sta v zadnjem desetletju ustvarjala izjemen opus avtorskih predstav. Leta 2003 je tedaj na novo imenovani direktor SNG Maribor Danilo Rošker imenoval Edwarda Cluga za umetniškega direktorja mariborskega Baleta, ki se je pod njegovim vodstvom začel značilno usmerjati v nov umetniški izraz in estetske tokove.

Radio & Juliet (foto: Tiberiu Marta)

Leta 2005 je na glasbo priljubljene skupine Radiohead Clug ustvaril nov avtorski projekt Radio & Juliet, ki je postal pravi mednarodni hit, s katerim je Clug pritegnil veliko pozornosti, obenem pa je mariborski Balet s številnimi gostovanji v tujini in z udeležbami na mnogih prestižnih festivalih postal vedno bolj pomembno poustvarjalno telo tudi v širšem mednarodnem okviru. Balet SNG Maribor je v tem času gostoval in predstavil Clugove koreografe na festivalih in prizoriščih, kot so Jacob‘s Pillow Dance Festival (ZDA), Zvezde belih noči (Marijinsko gledališče, Sankt Peterburg), Festival of Firsts (Pittsburgh, ZDA), Arts Festival (Singapur), Biarritz Festival (Francija), O Boticário na Dança (Brazilija), Dance Festival (Tel Aviv), Sintra Festival (Portugalska), Festival des Arts de Saint­Sauveur (Kanada), Mednarodni plesni festival (Seul, Južna Koreja), Teatro Piccolo (Milano), Dance Open Festival (Sankt Peterburg), ansambel pa je gostoval tudi na Nizozemskem, v Italiji ter v državah nekdanje Jugoslavije. Po večletnem uspešnem sodelovanju je Clug spletel močne umetniške vezi z mednarodno uveljavljenimi baletnimi sestavi, še posebej s Stuttgartskim in z Züriškim baletom, za katera je že ustvaril vrsto uspešnih predstav. V zadnjih letih uspešno sodeluje z Nizozemskim plesnim gledališčem, v katerem je ustvaril več koreografij za NDT II in NDT I. Njegova koreografija Aperture za NDT I je doživela stoječe ovacije in pohvale tako občinstva kot strokovne kritike. Cluga so k ustvarjanju novih koreografij povabile tudi druge prestižne in uveljavljene baletne institucije, med drugimi moskovski Bolšoj teater, Flamski kraljevi balet, Balet Dunajske državne opere, Nacionalni balet v Lizboni, Veliki kanadski balet v Montrealu, baletna skupina Station Zuid, Balet HNK Zagreb, Balet HNK Reka, Nacionalni balet v Bukarešti, Aalto Balet v Essnu, Baletni ansambel Bitef (Bitef Dance Company) v Beogradu, Graz Tanz, Ukrajinski narodni balet v Kijevu, münchenski Državni balet (am Gärtnerplatz), Augsburški balet, Hessenski balet iz Wiesbadna, Zahodnoavstralski balet iz Pertha, Novosibirski državni balet in Dortmundski balet. V letu 2021 bo za Bolšoj teater ustvaril celovečerni balet Mojster in Margareta po motivih istoimenske literarne predloge Mihaila Bulgakova, ki bo premierno izveden 1. decembra.

Edward Clug je za svoje umetniške dosežke prejel več pomembnih mednarodnih in državnih nagrad, med drugimi nagrado Zlata maska (2010) za avtorski projekt Quattro, nagrado Prešernovega sklada (2005) in Glazerjevo listino (2008). Leta 2017 je bil nominiran za prestižno nagrado Benois de la danse za koreografijo Handman (ustvarjeno za NDT II), leta 2019 pa za nemško gledališko nagrado “Der Faust” za koreografijo Patterns in ¾, ki jo je ustvaril za Stuttgartski balet.”

Povodni mož (foto: Tiberiu Marta)

Spomnimo, da je Clug požel mnoge pohvale in navdušenja s krstno uprizoritvijo baleta Povodni mož, ko je s predstavo na blejskem otoku 1. julija 2021 slavnostno obeležil začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Clug nedvomno sodi v vrh svetovne koreografske elite in pogumno stopa v novo obdobje delovanja mariborskega baleta.

Giselle (foto: SNG Maribor)

Konec oktobra se napovedujejo Tedni belega baleta, ki ga bodo začeli s predstavo Giselle, nadaljevali z Labodjim jezerom in zaključili z Don Kihotom. Vmes še ponovitvi predstav Nanine pesmi in Smrt v Benetkah koreografinje in režiserke Valentine Turcu. Decembra pa seveda božična klasika s štirimi predstavami Hrestača.