Edward Clug poslal Tijuano Križman Hudernik v Sibirijo

Z Denisom Matvienkom sta bila po nastopu nadvse zadovoljna.

Mariborska baletna solistka Tijuana Križman Hudernik se je vrnila s kratkega, a nadvse uspešnega nastopa na največjem odru v Rusiji, njegova globina je 30 metrov, v novosibirski operi, ki sprejme 1774 gledalcev. Tja je odpotovala na predlog svojega šefa, umetniškega vodje Edwarda Cluga, s katerim se je na hitro naučila njegovo avtorsko koreografijo Quatro, ki jo je v originalu naredil za člane Marinskega gledališča v St. Peterburgu. Nastop je bil enkraten, a potovanje malo manj, saj je Tijuana tokrat prvič v življenju potovala sama.

Tijuana na odru novosibirskega gledališča, največjem odru v Rusiji.
“V petek sem odpotovala z vlakom na Dunaj, se vkrcala na letalo za Moskvo in nato odletela proti Novosibirskem, kamor sem prispela v soboto popoldne po njihovem času. V nedeljo sem imela vajo na tem največjem odru v Rusiji  s solisti Marinskega gledališča Denisom Matvienkom, Leonidom Sarafanom in njegovim dekletom Olesyo Novikovo. Zvečer pa smo imeli premiero, ki je odlično uspela. Občutki so enkratni. Jumbo plakat pred vhodom v gledališče, podpisovanje avtogramov in fotografiranje s publiko po predstavi … super je bilo.”
Čestitke za dober nastop je prejela tudi od Igorja Zelenskega, vodje novosibirskega gledališča.
Tijuana je bila povabljena tudi na svečano večerjo po premieri, in pravi, da so vsi njeni baletnih kolegi velike baletne osebnosti, a preprosti ljudje s krasnim karakterjem. “Dobiti komplimente od njih je res dobra potrditev mojega dela. Sicer pa sem v tujini vedno bolj opazna in naredim super vtis …”
Ime Tijuane Križman Hudernik se je izpisalo, v cirilici seveda, tudi na plakatu pred vhodom v dvorano.
Druženje ni trajalo dolgo, saj se je morala že ob zgodnjih jutranjih urah spet vkrcati na letalo in odleteti proti domu. V baletni dvorani je v teh dneh od jutra do večera, ker ima precej natrpan urnik in skače iz vloge v vlogo, iz enega baletnega stila v drugi plesni stil. V nedeljo jo čaka nastop v Cankarjevem domu na Večeru koreografij na slovensko glasbo, potem se bo z ekipo prestave Radio&Juliet odpravila na gostovanje v Pulj, konec meseca pa z Malim princem režiserja Diege de Breia odhaja v Kragujevac in Sarajevo.
Kjerkoli se s predstavo Radio&Juliet pojavi kot Julija, dobiva odlične kritike.
Seveda pa pridno vadi tudi Giselle, ki bo premiero doživela 5. novembra na velikem odru SNG Maribor, koreografira pa znova Rafael Avnikjan, ki se po mnenju kritikov ni ravno izkazal z lansko Bajadero. Ali bo Tijuana plesala na premieri, pa seveda v tem trenutku še ni jasno, saj so poimenske datumske zasedbe pri nas še vedno strogo varovana skrivnost.

 

View Gallery 5 Photos